Lovtabbe kan åpne Sverige for kriminelle

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenlandske kriminelle som blir utvist fra Sverige, kan på grunn av et smutthull i loven helt risikofritt vende tilbake til landet. Nå skal svensk høyesterett behandle en alvorlig sak der dette er en

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Malmö (NTB): En nå 31 år gammel dansk mann ble høsten 2003 i Malmö dømt til ubetinget fengsel for flere grove lovbrudd. Som del av straffen ble han også utvist fra landet, med forbud mot å vende tilbake til Sverige de neste ti årene, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Likevel dukket han opp i Osby i Skåne, der han ble pågrepet av politiet etter å ha mishandlet sin kjæreste. Han ble tiltalt ikke bare for mishandlingen, men for brudd på forbudet mot innreise i Sverige, skrev Malmö-avisen mandag.

Det viste seg imidlertid at tiltalen mot ham var reist på grunnlag av bestemmelser i den gamle svenske utlendingsloven fra 1989. I fjor ble denne erstattet av en ny lov, der det heter at straffebestemmelsene gjelder brudd på loven av 2005.

Lovgiverne hadde rett og slett glemt å ta med en overgangsbestemmelse, slik man pleier å gjøre når en ny lov erstatter en gammel. Hvis Högsta Domstolen finner at dansken dermed ikke brøt noe gyldig innreiseforbud, kan mange straffedømte uten risiko dra til Sverige igjen. (©NTB)