Sør-koreaner fortsatt favoritt til FNs toppjobb

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prosessen med å finne Kofi Annans etterfølger som FNs generalsekretær, nærmer seg slutten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ban Ki-moon er klar favoritt til toppjobben i FN. (Foto: US Department of Defense)Ban Ki-moon er klar favoritt til toppjobben i FN. (Foto: US Department of Defense)

Mandag holdt FNs sikkerhetsråd den fjerde og siste prøveavstemningen over hvem som skal få toppjobben i organisasjonen. Soleklar favoritt etter alle de uformelle avstemningene er fremdeles den sør-koreanske utenriksministeren Ban Ki-moon.

Den indiske FN-diplomaten og forfatteren Shashi Tharoor, som har ligget som nummer to i de tre første avstemningene, valgte mandag å trekke seg fra kappløpet.

Mandagens avstemning skilte seg fra de tre foregående ved at de fem faste medlemmene av sikkerhetsrådet, som alle har vetorett, brukte stemmesedler med en annen farge en de 10 resterende medlemmene.

Utfallet gir derfor en pekepinn på om Ban Ki-moon vil møte et veto i en endelig avstemning. I den fjerde og siste uformelle avstemningen fikk han 14 positive stemmer og en «ubestemt».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foruten Ban Ki-moon fikk alle kandidatene en eller flere negative stemmer fra vetolandene. Den kandidaten sikkerhetsrådet anbefaler, som så offisielt velges av generalforsamlingen, må ha støtte fra alle de faste medlemmene; Kina, Russland, England, USA og Frankrike. Mye tyder derfor på at det er Ban som tar over jobben som generalsekretær når Kofi Annan forlater posten etter to perioder, 1. januar 2007.

- Jeg er sikker på at Ban vinner, sa Shashi Tharoor etter avstemningen, ifølge ndtv.com.

Også representanter fra USA og Kina uttalte at det ser ut til å gå sør-koreaneren sin vei.

Alle de 15 medlemmene i sikkerhetsrådet har gått med på å holde den formelle og avgjørende avstemningen 9. oktober.

Mer i Neste Klikk:

Hvem får verdens vanskeligste jobb?