Når hjernen fryser til is

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor får du intens hodepine når du spiser is.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Simen hadde følgende undring å komme med:

«Jeg gikk hjem fra skolen en dag med en sluch ice i hånda. Plutselig begynte jeg å tenke på et spørsmål som jeg egentlig har lurt på ganske så lenge. Hvorfor får man brainfreeze? Denne plutselige smerten man får i panna når man spiser eller drikker noe kaldt for fort.»

(Kilde: http://flickr.com/photos/therigby/35479243/)(Kilde: http://flickr.com/photos/therigby/35479243/)

Jeg aner ikke hva den norske betegnelsen på hva brain freeze er, men fordi jeg nekter å bruke den engelske betegnelsen, kaller jeg det rett og slett hjernefrys.

Brain .., øh, jeg mener hjernefrys er et begrep som brukes for å beskrive en plutselig, intens kraniesmerte, eller hodepine om du vil. Hjernefrys oppstår av og til når du inntar kald mat eller drikke, sånn som kald brus og is. Spiser eller drikker du sakte nok, er ikke hjernefrys noe problem, men begynner du å bøtte innpå, kan det fort skje at hjernen din fryser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Smerten oppstår noen sekunder etter kulden kommer i kontakt med ganen i munnen. For der finner vi nemlig en nerve som presenterer seg som sphenopalatine ganglia. Når kald mat eller drikke kommer i kontakt med nerven, sender den et signal som gjør at blodårene i hjernen utvider seg.

Når dette skjer, opplever vi ofte en akutt hodepine. Folk med hjerteproblemer kan oppleve samme type smerte ved inntak av nitroglyserin. Og knasker du Viagra, kan du også oppleve det samme. Selv om hodepine nok er det som opptar deg minst akkurat da.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Smerten er vanskelig å beskrive, men noen beskriver den som en stikkende, intens, lokal smerte som oftest hogger til i fremre del av hodet, gjerne i pannen eller ut mot tinningene.

Noen påstår at du kan lindre smerten ved å løfte tungen opp mot ganen. Du vil visstnok også få det bedre hvis du drikker lunkent vann. Det begge metodene har til felles, er at de varmer opp ganen igjen. Og faktisk: Å legge hodet på skakke kan visstnok også hjelpe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men tilbake til det der med vannet: Hjernefrys varer ikke veldig lenge av gangen, oftest bare ti til tjue sekunder, og noen ganger opp mot ett minutt. Poenget mitt er at det ikke vil hjelpe med vann, for innen du har fått reist deg opp av sofaen, gått inn på kjøkkenet, tatt et glass ut av skapet, fått temperert springvannet, tappet det i glasset, og drukket det, er hjernefrysen over for lengst.

Eneste håpet i så måte er vel at du allerede har et glass temperert vann i hånden når du får hjernefrys. Men still deg spørsmålet: «Hvor ofte står jeg med et glass temperert vann i hånden?»

Kilde: Wikipedia

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost. Send gjerne med et bilde som jeg kan ta med i artikkelen.