Irakerne vil ha USAs styrker ut av landet

71 prosent av innbyggerne i Irak ønsker at de amerikanske styrkene skal forlate landet innen ett år, ifølge en ny meningsmåling. 61 prosent støtter væpnede angrep på amerikanske soldater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andelen som sier de er tilhengere av angrep mot amerikanerne, har økt kraftig de siste halvåret. I januar svarte under halvparten av de spurte i en meningsmåling at de støttet slike angrep.

De forskjellige folkegruppene i de ulike delene av Irak svarer svært forskjellig på flere av spørsmålene. De sunnimuslimske araberne, som hadde makten i landet da Saddam Hussein styrte, er mest skeptiske til USA. 57 prosent av sunniaraberne mener de amerikanske soldatene må komme seg ut i løpet av et halvt år, mens blant sjiamuslimene og kurderne svarer henholdsvis 36 og 11 prosent det samme.

Den nye meningsmålingen er utført av amerikanske University of Maryland på oppdrag for WorldPublicOpinion.org. Over 1.000 irakere er blitt intervjuet, og feilmarginen oppgis å være pluss eller minus tre prosentpoeng.

Hele 78 prosent av irakerne mener det amerikanske nærværet i landet bidrar til mer konflikt enn det forebygger.

Så mange som 94 prosent er motstandere av de al-Qaida-inspirerte terrorgruppene i landet - men blant sunniaraberne er 23 prosent positive til de ytterliggående islamistene. (©NTB)

Personvernpolicy