Musikk-Klikk: Musikalske luksusutgaver

Jubileumsalbum, spesialalbum og en haug med samlebokser av gamle klassikere og legendariske artister dukker stadig oftere opp i platebutikkene. Musikk-Klikk har valgt seg ut noen luksusvarianter en mu

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å benke seg foran stereoanlegget og dvd'en med en musikalsk forundringspakke som skjuler nye låter og gamle hemmeligheter, er noe av det beste som finnes for en musikkelsker. Særlig når du oppdager at skiva du elsket for 20 år siden faktisk er blitt bedre med årene. Da blir man bare lykkelig.

Det er selvfølgelig flott at de fleste jubileumsalbum og samlebokser som oftest er digitalt remastret. Men det beste med dem er allikevel at det stort sett følger med cd'er med demospor, tidligere uutgitte låter og et gromt hefte spekket med informasjon og artige bilder. Og har du flaks følger det med en dvd der bandmedlemmer, produsenter og musikkjournalister forteller historien om albumet eller hovedpersonen selv.

I mine anmeldelser av Lloyd Coles og Elton Johns nye skiver, refererer jeg til albumene «Rattlesnakes» og «Captain Fantastic And His Brown Dirt Cowboy». Et godt utgangspunkt i vår musikalske skattejakt før vi gir oss i kast med Bruce Springsteens «Born To Run».

Lloyd Cole and the Commotions: «Rattlesnakes - Deluxe Edition» (Universal 2004)

At Universal ønsket å markere 20-årsjubileet for Lloyd Cole and the Commotions debutalbum er lett å forstå. For dette er avgjort et av 80-tallets beste debutalbum. En skikkelig redningsbøye i et hav av glatte ny-romantikere, sære post-punkere og idiotiske puddelrockere. Fordi Cole hadde kort hår og høyhalset genser og skrev klassiske poplåter med referanser til litteratur og filosofi, ble han av enkelte oppfattet som pretensiøs. Noe som selvfølgelig var helt feil. For å lage et rim med «Norman Mailer» og «get a new tailor» er bare gøyalt og sjarmerende. «Rattlesnakes» er først og fremst et popalbum proppfullt av gode melodier. Et album spilt inn på noen få uker for den nette sum av en peanøtt.

Foruten originalinnspillingen av «Rattlesnakes» inneholder Deluxe-utgaven en ekstra cd med demoer, liveversjoner, radiospillinger og B-sider/outtakes. Totalt 18 låter. Og masse moro. Som for eksempel demoen av «Perfect Skin» og liveversjonen av «2cv». Men best av alt er B-sidene fra singler som like godt kunne vært A-sider. Det er helt vanvittig å tenke på at låter som «The Sea And The Sand», «You Will Never Be No Good», «Sweetness», «Beautiful City» og «Jesus Said» aldri ble inkludert på noen av bandets tre album.

I heftet som medfølger forteller bandmedlemmene historiene bak låtene. Bassmannen Lawrence Donegan melder for eksempel følgende om den lille popperlen «Four Flights Up»: «Bob Dylan ripped off plenty of other people's songs so we didn't feel bad about ripping him off for this one». Det er også interessant å registrere at Lloyd Cole mener at både «Sweetness» og «Jesus Said» er bedre enn sangene på oppfølgeren «Easy Pieces». Som tross alt har minst tre veldig gode låter. Benk deg ned, ta på deg øretelefoner og nyt livet. «Rattlesnakes - Deluxe Edition» er ganske enkelt et tidløst album du vil bli oppriktig glad i.

Elton John: «Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboy - Deluxe Edition» (Universal 2005)


På tre år maktet Elton John å skape to mesterverk. «Goodbye Yellow Brick Road» og «Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboy». To bautaer i en ytterst varierende karriere. Elton John og Bernie Taupin var i perioden 1973-1975 i sitt livs form. To vitale og fremadstormende unge menn som brant for musikken. Elton John har aldri siden vært i nærheten av den skaperevnen han bar på i denne perioden.

I fjor ble 30-års jubileet av

«

Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboy» feiret med en Deluxe-utgave der originalplata er supplert med fire ekstraspor: «Lucy In The Sky With Diamonds» (Lennon/McCartney), «One Day At The Time» (Lennon), «House Of Cards» og «Philadelphia Freedom». Sistnevnte låt er ganske enkelt uimotståelig.

Men det beste med utgivelsen er allikevel ekstra cd'en med et tidligere uutgitt liveopptak fra Wembley Stadium 1. juni 1975, der bandet fremfører albumet i sin helhet for et publikum hvor kun et fåtall har hørt låtene tidligere. I kronologisk rekkefølge fra tittelåta til «Curtains» før bandet avslutter med «Pinball Wizard» og «Saturday Night's Alright For Fighting». Dristig, ja vel, men fantastisk bra. Versjonene av «Tower Of Babel» og «Bitter Fingers» er uimotståelige, mens «We All Fall In Love Sometimes» er rørende vakker. Og for et band! Her og der dukker Jeff «Skunk» Baxters steelgitar og Brenda Russells kraftfulle vokal opp. Hele tiden mens Eltons piano og Davey Johnstones gitar sloss om oppmerksomheten. En herlig maktdemonstrasjon fra et band som hadde satt seg som mål å erobre verden. Den gang Elton John og Cowboyene hans fremdeles hadde krutt i støvlene.

Bruce Springsteen: «Born To Run - 30th Anniversary Edition» (SonyBMG 2005)

«Born To Run» ble laget av en ung og rastløs mann med kniven hardt presset mot strupen. Etter to salgsmessige flopper var det nå eller aldri for Springsteen som hadde bestemt seg for å lage et album med et lydbilde tilnærmet Phil Spectors vegger av lyd. Et utrolig ambisiøst prosjekt og en skjebnesvanger tid der den blivende sjefen måtte ned for telling utallige ganger før han kunne levere fra seg det som i dag regnes som en klassiker. Låter som «Thunder Road», «Born To Run» og spesielt «Jungleland» er ikledd et storslått lydbilde Springsteen aldri mer skulle vende tilbake til. Et lydbilde som var med på å redde karrieren hans.

«Born To Run»-boksen er en musikkelskers drøm. For maken til utgivelse må man saumfare markedet for å finne. Originalalbumet, «Born to Run»-singel, dvd'en «Wings For Wheels: The Making of Born To Run», dvd'en «Bruce Springsteen & The E Street Band Hammersmith Odeon, London 1975», samt et hefte med flere tidligere upubliserte bilder, ligger og venter på den heldige eieren. De to dvd'ene er en unik dokumentasjon av historien bak albumet, og den enorme energien Bruce Springsteen &The E Street Band var i besittelse av i 1975.

På «Wings For Wheels» forteller Springsteen, godt hjulpet av bandmedlemmer og produsenter, med innlevelse og en stor porsjon glimt i øyet, historien om tilblivelsen av et album som fort kunne blitt en fotnote i musikkhistorien. Men som på grunn av hovedpersonens stålvilje og stamina ble begynnelsen på noe veldig, veldig stort. Særlig klippene av Springsteen og Jon Landau foran miksepulten lyttende til innspillinger som aldri ble brukt, og Steve Van Zandts små anekdoter, er ubetalelige.

Konserten foran et blasert London-publikum må oppleves alene foran fjernsynet. Energien er så voldsom at Springsteen nesten ramler ut av skjermen. Og lua hans må være blant rockehistoriens kuleste klesplagg ever. Åpningslåta «Thunder Road», er så flott at man bare må legge fra seg ordene en stakket stund. Punktum.

Mer i Neste Klikk:

Musikk
Musikk-Klikk
Musikkportrettet
PlateanmeldelserMer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus