- Titusenvis av arbeidsplasser i fare

Artikkelen fortsetter under annonsen

Titusenvis av arbeidsplasser står i fare for å bli lagt ned de nærmeste årene i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

 -Eierskifte i familiebedrifter er ikke på den politiske dagsorden, verken når det gjelder virkelighetsbeskrivelse eller rammebetingelser. Dette utgjør et stort hull i norsk næringspolitikk, sier FoU-sjef Geir S. Kuvås i HSH, som viser til at EU har en helt annen bevissthet og politikk på området. -Eierskifte i familiebedrifter er ikke på den politiske dagsorden, verken når det gjelder virkelighetsbeskrivelse eller rammebetingelser. Dette utgjør et stort hull i norsk næringspolitikk, sier FoU-sjef Geir S. Kuvås i HSH, som viser til at EU har en helt annen bevissthet og politikk på området.

En tredjedel av Europas små og mellomstore bedrifter står foran et eierskifte i løpet av de neste ti årene. Ifølge Europakommisjonen (2006) kan om lag 2,8 millioner europeiske jobber bli berørt av eierskifte hvert år i denne perioden.

Europakommisjonen frykter at mange levedyktige bedrifter vil bli nedlagt fordi det er vanskelig å finne nye eiere til disse bedriftene.

Også norske jobber i fare


99 prosent av alle norske bedrifter klassifiseres som små og mellomstore, og det vil antageligvis også her være et stort antall bedrifter som skal gjennom et eierskifte i løpet av de neste ti årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne problemstillingen kan overføres til Norge, mener Geir Kuvås, FoU-sjef i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH):

- Titusenvis av arbeidsplasser står i fare i forbindelse med eierskifter i Norge. Dette gjelder hovedsakelig arbeidsplasser i bedrifter med færre enn 40 ansatte, sier han.

Kuvås peker samtidig på at rammebetingelsene for eierskifte i Norge er kritikkverdige:

- Det er veldig få tiltak som er satt i gang i Norge i forhold til eierskifter. Vi er nærmest et u-land i så måte. Vi er helt på bunnivå, sier Kuvås.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må hjelpe bedriftene


Som følge av Europakommisjonens rapport ble det opprettet en ekspertgruppe som kom med følgende anbefalinger for det videre arbeidet:

  • Lik oppmerksomhet til eierskifter og nyetableringer

  • Forenkle eierskifter til tredjepart og til ansatte

  • Oppfordre til å starte forberedelser i god tid før eierskiftet

  • Utveksling av «best practice» på forskjellige temaer mellom ulike land

  • En mer koordinert support tjeneste via nasjonale eierskifte sentre

  • Tiltak for å hjelpe til med å finne etterfølgere / nye eiere, mer ressurser

Norge et u-land


Europakommisjonen for eierskifter jobber videre med nye prosjekter for å få medlemslandene til å etterkomme anbefalingene. Norge er ikke representert i disse prosjektene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om hva HSH gjør for å bedre eierskifter, svarer Kuvås:

- Vi har et samarbeid med NHO der vi skal prøve å lage metodikk som skal lette på situasjonen. Allerede i dag bistår vi våre medlemmer til en viss grad med grunnleggende spørsmål i forbindelser med eierskifter. Men det er begrenset i hvor stor grad vi kan gå inn - det er ikke vår jobb å være konsulentfirmaer.

- Det offentlige må inn og etablere en infrastruktur og metodikk som skal lette eierskifter for små og mellomstore bedrifter. I motsatt fall vil mange bedrifter og arbeidsplasser kunne bli lagt ned, sier Kuvås.