- Musikken ligger i meg

«Syng, Margaret, syng...» har Margaret Berger fått høre gjennom hele oppveksten. Det er derfor hun er helt trygg på seg selv få dager før lansering av albumet «Pretty Scary Silver Fairy».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Det er en regntung torsdagsmorgen i slutten av september og Neste Klikk har en avtale med albumaktuelle Margaret Berger.

Det er kanskje litt klisjeaktig å si at den unge trønderen lyser opp den ellers så grå høstdagen, men det gjør hun. Margaret Berger møter meg med et fast håndtrykk og et strålende smil.

Drøye to år har gått siden hun kom på andreplass i Idol, fikk platekontrakt og ga ut debutalbumet «Chameleon». Mye har skjedd i livet til Margaret siden den gang.

Også utvendig har hun gått gjennom en forvandling. Alt ved henne, fra det blekede og nystylede håret på topp til de høye hælene nederst, skriker popstjerne. Jeg spør om hun også har begynt å føle seg som en.

- Det begynner å komme nå, sier Margaret. - Jeg begynner å bli lagt merke til.

- Før var det basert på Idol; folk ropte «Idol» når jeg gikk forbi dem på gata. De husket vel ikke hva jeg het, forteller hun og ler.

- Det hender jo at folk gjør det ennå, men nå er det flere og flere som kjenner meg igjen for musikken. Jeg elsker når folk synger «Samantha» til meg, sier hun og synger en strofe fra sangen som har ligget 13 uker på VG-lista.

Veslevoksen og litt harry


Det er godt å være Margaret Berger i dag. Hun er trygg på seg selv og har et avslappet forhold til det hun driver med, men det har tatt tid å komme hit, forteller hun.

- Hele livet har jeg gått og strukket meg. Jeg er minst av tre søstre og har alltid prøvd å være eldre enn det jeg er. Alt fra falskt «leg» på utestedene til skinnjakke og høye hæler...

Margaret stopper opp, tenker seg om litt før hun smilende konkluderer med at hun nok var litt harry.

Denne «veslevoksenheten» kom også til uttrykk på den forrige platen, forklarer hun:

- På Chameleon var jeg veldig seriøs, det handlet om hjerte/smerte, og det stemte med den jeg var på den tiden.

- Jeg føler jeg at jeg kan slappe mer av nå - man blir jo fort nok gammel. Jeg er moden for alderen, men trenger likevel ikke gi slipp på lekenheten. Det er viktig å tørre å være barnslig.

Og Margaret tør, i de nye låtene har seriøsiteten måtte vike plass for en barnlig glede:

- Låtene handler om ting som skjedde for fem år siden, forklarer hun. - Jeg savner den tiden, alt var så bekymringsløst. Vi hadde faktisk tid til å kjede oss. Margaret smiler igjen.

Musikken ligger i meg


Også det musikalske uttrykket skiller de to platene fra hverandre. For der «Chameleon» var et mer klassisk popalbum, som flørtet litt med elektronika, er «Pretty Scary Silver Fairy» et mer gjennomført elektronisk popalbum.

- Jeg hører mye på Björk og The Knife og jeg forstår denne typen musikk veldig lett. Jeg liker den crispy lyden. Elektronisk musikk ligger i meg, sier Margaret.

Hun forklarer videre at hun likevel var innom stiler som R'n'B, pop/rock og hiphop før hun ble helt sikker på at det var dette som var hennes greie.

Når vi snakker om musikk blir Margaret veldig ivrig, hun lener seg fram og gestikulerer mye. Og lidenskapen for musikk har eksistert helt siden hun var liten jente på Hitra utenfor Trondheim. Margaret har nemlig drømt om å bli popstjerne så godt som hele livet:

- Jeg var riktignok innom frisør og flyvertinne, ja, i en seriøs periode skulle jeg faktisk bli pilot. Men så innså jeg at nei, det er popstjerne jeg skal bli.

- Jeg har vært så heldig at jeg har hatt mange som har trodd på meg hele veien. Særlig bestevenninnen min Siri har alltid oppmuntret meg: «Syng Margaret, syng...». Mange unge opplever nok at de spiller og synger, men at ingen hører på dem.

- Det at jeg har hatt etterspørsel hele veien har hjulpet meg til å få tro på meg selv. Og man må virkelig ha troen på seg selv for å lykkes, for man møter utrolig mange folk som vil bryte en ned.

En litt fortvilet mine avslører at Margaret snakker ut fra erfaring.

Anti sladder-kampanje


Den samme fortvilede minen dukker opp når Margaret snakker om sitt forhold til sladrepressen. Kommer man til finalen i Idol får man nemlig status som Se og Hør-kjendis med på kjøpet, enten man liker det eller ikke. Margaret liker det definitivt ikke:

- Det har vært noen tilfeller ... De har til og med tatt telefoner til venner av meg, sier Margaret oppgitt. - Det er en skitten bransje.

- Jeg driver med en kampanje blant venninnene mine. Jeg maser på dem om at de ikke må kjøpe Se og Hør og Her og Nå. Problemet er jo at det er et marked for sladderet. Det er big business, sier hun med et sukk.

- Jeg skal flytte til bake til Trondheim nå, fortsetter hun. - Jeg ønsker å trekke meg litt tilbake.

Men før den tid er det albumlansering. «Pretty Scary Silver Fairy» har allerede rukket å få terningkast fem fra VGs anmelder. Margaret legger ikke skjul på at det var stort:

- Man skal ikke legge for mye i hva kritikerne sier. Hadde jeg fått en dårlig anmeldelse hadde jeg funnet en måte å takle det på også, jeg er jo stolt av skiva uansett.

- Men det handler om respekt - det er viktig for meg å bli respektert - derfor gjorde femmeren godt, sier hun.

Margaret Berger:

  • Født 11. oktober 1985. Vokste opp på Hitra utenfor Trondheim.
  • Kom på andreplass i Idol 2004
  • Fikk platekontrakt og ga ut albumet «Chameleon» samme år.
  • Låten «Lifetime Guarantee» hentet derfra, sikret henne Spellemannsprisen for beste video.
  • Andrealbumet «Pretty Scary Silver Fairy» slippes på mandag 2. oktober.
  • Førstesingelen «Samantha» ble vært en stor hit sommeren 2006.
  • Margarets hjemmeside

Mer i Neste Klikk:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus