Kinesisk partiavis advarer Japan

Den kinesiske partiavisa Folkets Dagblad er skeptisk til Japans nye statsminister Shinzo Abe. Avisa mener Abe bør gi klarere uttrykk for hvordan han vil håndtere forholdet til nabolandene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kinesiske partiavisa Folkets Dagblad er skeptisk til Japans nyvalgte statsminister Shinzo Abe. Foto: REUTERS/Toru Hanai/SCANPIX Den kinesiske partiavisa Folkets Dagblad er skeptisk til Japans nyvalgte statsminister Shinzo Abe. Foto: REUTERS/Toru Hanai/SCANPIX

Beijing (NTB-Reuters-AFP): Forholdet mellom Kina og Japan har vært kjølig i forkant av det japanske regjeringsskiftet, og i begge landene er det blitt uttrykt håp om at dette vil endre seg når Abe nå tar over som regjeringssjef.

Men den nye statsministeren er kjent både for å spille på nasjonalistiske strenger, og som en pragmatiker. Foreløpig er det vanskelig å si hvilken av disse sidene som vil prege Abes forhold til nabolandene.

«Vi kan slå fast at hindringene som står i veien for de politiske forbindelsene mellom Kina og Japan, ikke er blitt fjernet. Retningen på Japans forhold til sine asiatiske naboer er fortsatt preget av farer og bekymringer», skriver Folkets Dagblad, som regnes som et talerør for det regjerende kinesiske kommunistpartiet.

Det er først og fremst faren for nye besøk ved helligdommen Yasukuni som bekymrer partiavisa.

Ved Yasukuni ligger en rekke japanske falne fra annen verdenskrig begravet - også noen av lederne som ble dømt for krigsforbrytelser etter krigen. Kina og Sør-Korea ser minnesmerket som et symbol på japansk arroganse og militarisme. Landet har reagert kraftig på at den nå avgåtte japanske statsministeren Junichiro Koizumi besøkte helligdommen flere ganger.

(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus