Globalisert kjærlighet

Har du truffet kjæresten på Internett? Du er ikke alene. Kjærligheten er blitt globalisert. Og vet du hva: Nettpar er lykkeligere enn andre elskende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Sjekking på Internett er blitt stuerent. Det er ikke lenger flaut å si at man har truffet hverandre i cyberspace.

For bare få år siden var det at man søkte en hjertenskjær gjennom kontaktannonser noe man helst unngikk å nevne. Men nå er det ikke lenger pinlig å innrømme at du traff kjæresten på Internett. Folk forteller uten å blunke at det var der de traff hverandre.

Det har skjedd en radikal holdningsendring i forhold til dette med å møte folk på nett. Dette, kombinert med vellykket markedsføring og effektive metoder for å drive trafikk, ligger bak datingindustriens vekst.

Vekstområde


Som en konsekvens av dette er dating blitt et et av de største vekstområdene på Internett.

I Sverige finnes det to millioner single, og en million av dem har lett på nett etter en kjæreste. 12 prosent av alle ekteskap som inngås i USA ble smidd i cyberspace.

- Jeg traff selv min ektemann på Internett, og det var slitsomt å forklare for mine foreldre, forteller «kjærlighetsdirektør» Helena Ehnbom i Match.com.

Match.com er verdens største kontaktdatabase. Bare i Norge er det 330.000 som har registrert seg som medlemmer, selv om langt færre av dem er betalende medlemmer. I Sverige har Match.com 600.000 medlemmer.

Men selv for kjærlighetsdirektøren var det altså litt pinlig å forklare.

- Jeg prøvde å forklare dem at internettdating er en teknisk videreutvikling av avisenes kontaktannonser, og det syns de nok ikke jeg skulle behøve. «Var du virkelig så desperat», var omkvedet.

Nettsjekkerne har mange gode og aktverdige grunner til å styre unna de tradisjonelle sjekkearenaene i samfunnet, og heller søke seg til virtuelle rom.

Tid er en av dem. Vi har rett og slett ikke den tiden som kreves for å finne den «rette».(Foto: internetdatingstories.com)(Foto: internetdatingstories.com)

Så er det noe med utvalgets størrelse. Like lite som du i dag vil akseptere en butikk med bare en variant av hvert vareslag, like lite aksepterer du å ha bare to potensielle partnere å velge mellom når du skal på jakt.

Fra 4 til 400.000


Går du ut en kveld er du heldig dersom du finner et utvalg på mer enn fire potensielle partnere. På nett kan du velge mellom flere hundre tusen, og du kan filtrere bort de som ikke passer hva gjelder alder, fysikk og andre egenskaper. Samtidig er den første kommunikasjonen skriftlig og går over tid. Man lærer hverandre å kjenne på en annen måte.

På sett og vis er kjærligheten blitt globalisert. Globalisering handler jo nettopp om større «vareutvalg», mindre geografisk avhengighet og lavere produksjons- og anskaffelseskost. Er ikke det Blink, Møteplassen, Spraydate og Match.com i et nøtteskall?

Globalisering eller ei: Det er mye som tyder på at de som treffes på nett er lykkeligere enn de som treffes på annet vis. En del av forklaringen er det aktive valget, mener kjærlighetsdirektøren Helena Ehnbom. I resten av livet handler det mer om slump, og valget baseres mer på fysikk enn intellekt. På nett lærer man hverandre å kjenne ordentlig, og mange utvikler også sitt eget hemmelige språk og bygger med det en intim relasjon uten å være fysisk.

Småekle nisjer


De - for noen av oss - litt mer skyggepregede sidene ved utviklingen, er de utallige nisjene som finnes. Alle behov kan dekkes, inkludert de som ønsker å gjøre uforpliktende utenomekteskapelige sprell, og de som ønsker å «swinge» seg litt.

Nylig kunne vi lese at man i Danmark vurderer å endre lovgivningen som tillater dyresex. En «hyrdestund» med danske sauer kan bestilles via nettet, og det føles litt ekkelt med dyresexturistene som kommer trekkende, selv for de frilynte danskene.

Drømmeprins via mobilen


Det neste store sjekkeverktøyet er antagelig ubrukelig for saueelskere.

Det neste store blir nemlig mobildating, og selv om både sauer og kyr er utstyrt med mobiltelefon enkelte steder, er det foreløpig liten fare for at dyresex blir kjernevirksomheten i denne trenden.

Neste uke samler dating-industrien seg i Amsterdam til en

konferanse hvor de skal diskutere hvordan mobiltelefonen kan bli den neste kjærlighetsnøkkelen

.

Kreative forretningsutviklere ser for eksempel for seg hvordan lokaliseringstjenester kan kombineres med mobil-chat.

Om ikke lenge sitter du kanskje litt blyg på bussen ved siden av ei søt jente du gjerne skulle turt å snakke med.

Plutselig piper det i telefonene til dere begge med melding om at drømmeprinsen/prinsessen befinner seg nøyaktig 20 cm unna.

Oops. Hva gjør du da?

Enda har du litt tid til å tenke gjennom dét.

God helg.

Tidligere i Paals perspektiv:


Personvernpolicy