Pluto uten navn og status

Først mistet Pluto planetstatusen, dernest bestemte astronomene seg for å ta vekk navnet. Kjendisastronom Knut Jørgen Røed Ødegaard synes det er trist, men nødvendig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Himmelegemet tidligere kjent som planeten Pluto, har blitt ribbet for status. På en kongress i Praha 24. august bestemte den internasjonale astronomiske union seg for å omdefinere den tidligere planeten til dvergplanet.

Himmellegemet tidligere kjent som planeten Pluto er ikke lenger planet og har fått nytt navn. Stor klem til 134340 Pluto, og takk for alt. Foto: Nasa.Himmellegemet tidligere kjent som planeten Pluto er ikke lenger planet og har fått nytt navn. Stor klem til 134340 Pluto, og takk for alt. Foto: Nasa.

Og som ikke det var nok, forrige onsdag bestemte samme union at Pluto også skal miste navnet sitt. Fra nå av er det ikke lenger snakk om Pluto. Nå er navnet 134340, noe som like gjerne kunne ha vært en dårlig lottorekke eller et telefonnummer i en småby.

- Det var synd at det gikk utover Pluto, men det var helt nødvendig, sier kjendisastronom Knut Jørgen Røed Ødegaard. Han aviser at astronomer er ute etter å «ta» Pluto, og sier at omdefineringen har med størrelsen å gjøre.

- Da Pluto ble oppdaget i 1930, trodde astronomene at den var omtrent like stor som Mars. Men etter hvert fant man ut at Pluto var knøttliten til planet å være. I tillegg er den dannet på annen måte, og har en bane som skiller seg ut fra andre planeter. Dette i kombinasjon med at man har funnet andre objekter som er like store, førte til at man ble tvunget til å ta et valg.

– Lite trolig at Pluto får komme inn i planetrekken igjen, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard. (Foto: Sverre Bjørstad Graff).– Lite trolig at Pluto får komme inn i planetrekken igjen, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard. (Foto: Sverre Bjørstad Graff).

Enten måtte man degradere Pluto, eller så måtte man oppjustere andre legemer av Pluto-størrelse til planeter. Og da ville saktens skoleungdom fått sitt å stri med når planetrekken skal huskes.

- Degraderingen av Pluto var trist. For Pluto var på mange måter den mest mystiske og spennende planeten i vårt solsystem ettersom den var så langt borte og vi har visst så lite om den. Men da vil jeg legge til at nettopp fordi man har oppdaget så mye annet spennende i solsystemet vårt, var man nødt til å degradere Pluto. Det er den positive måten å se det på, sier Røed Ødegaard.

Men opprørske astronomer vil ha Pluto tilbake på listen over planeter. De har sendt ut et rundskriv der de betegner beslutningen om å degradere Pluto som udemokratisk, og neste år vil de holde en konferanse for å finne en ny definisjon av begrepet planet.

De fleste norske astronomer har imidlertid liten tro på at 134340 Pluto vil bli tatt inn i varmen igjen som planet.

- Men vi vil nok alltid kalle den Pluto. Det ville vært skandaløst om man sluttet med det også.

Og det foreligger ingen planer om å degradere Jorden?

- Nei, hehe, det gjør det ikke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus