Vel overstått 11/9 ... og snart kommer høsten

Det har vært en hektisk uke i riksmediedammen. Åslaug Haga var tilbake på jobb etter noen dagers sykemelding. Samme dag skallet helseminister Sylvia Brustad i en spiker og ble sykemeldt. Og 11/9 forbl

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andreas Andersen er blogger i Neste Klikk og oppsummerer her nyhetsuken.Andreas Andersen er blogger i Neste Klikk og oppsummerer her nyhetsuken.

En tjeneste for deg som har ligget i koma (eller vært opptatt på andre måter).

Mandag:

I anledning femårsmarkeringen av 11. september 2001 viser nær sagt enhver avis de obligatoriske bildene av Ground Zero ledsaget av det obligatoriske hvordan-har-du-det-nå-intervjuet med en amerikaner.

Amerikanerne har det etter forholdene bra, viser det seg. Heroes, memory og freedom står sentralt i hverdagen. I tillegg viderebringer Aftenposten en kraftsalve mot statens håndtering av det nasjonale sykefraværet fra lederen av forskningsenheten ved Nasjonalt Ryggnettverk.

«Hadde en privat bedrift brukt forholdsmessig like mye penger som staten på en så stor utgiftspost som sykefraværet, uten å bruke midler på å finne ut hvorfor pengene renner ut, ville ledelsen ha måttet gå for lenge siden,» sier professoren. Dermed er det ikke lenger et bunnløst mysterium at svært få norske regjeringer de siste tiårene har klart å bli gjenvalgt. Det er i tillegg åpenbart at forskningsenheten ved Nasjonalt Ryggnettverk opplever at budsjettene er for trange, og at de har brukt litt av det på en ivrig PR-rådgiver.

Et britisk institutt har dessuten funnet ut at oljeprisen er høy. Og ikke bare det, men holder den seg høy så vil det ifølge instituttet føre til at flere vil forsøke å redusere oljeforbruket, kan Aftenposten melde. I rævva er det forøvrig mørkt, og oljeprisen falt.

Tirsdag:

I en dramatisk utvikling i NOKAS-saken kom det i dag frem at en av de tiltalte blir bilsyk under fangetransporten. Bilsyketabletter har ikke hjulpet. I en sådan stund var det godt papiravisene mintes over flere sider at regjeringen dagen før blåste full retrett i sykelønnskuttet. Dermed har en avtale som ikke reduserer sykefraværet blitt reinstituert, og trepartstrollet skal diskutere eventuelle andre forslag som kanskje vil redusere sykefraværet i et utvalg.

Det er usikkert hva disse forslagene skal kunne være, men likevel er det helt sikkert at de ikke vil kunne være utformet slik at det koster noen noe.

Regjeringen står på kravet om 2,5 milliarder i kutt i sykelønnen. Partene står på kravet om vetorett i IA-avtalen. Dermed er maktbalansen gjenopprettet, og arbeidsgivere og ansatte er tilbake til sine åpenbart litt for puslete økonomiske insentiver til å redusere sykefraværet. Demokratiet fungerer. Hurra!

Onsdag:

Dagens Næringsliv melder at 8 av 10 selskaper som er ferske på Oslo Børs drømmer om en finanskjendis på aksjonærlisten - også kjent som en bjellesau. Økt oppmerksomhet om aksjen er ofte resultatet av utstrakt bjellesautrading. Men hvorfor slikt skulle ha noe å si for selve selskapet - utenom de anledninger hvor man tigger etter mer penger fra bjellesauene og deres flokk gjennom emisjoner i aksjemarkedet - er noe uklart. So much for det effisiente norske aksjemarkedet.

Forøvrig er norsk mat billig, mener en forbruksforsker, igjen ifølge Dagens Næringsliv. Forklaringen er blant annet at nordmenn bruker mindre av inntekten sin på mat nå enn på femtitallet. Vi bruker riktignok en mindre andel av vår inntekt på alt annet man kjøpte mye av på femtitallet også.

Prosessen som ligger bak kalles ofte økonomisk vekst og handler om at levestandarden øker og folk får råd til ting de ikke hadde råd til før. For eksempel har mange norske familier i dag råd til å kjøre bil, hvilket få hadde på femtitallet. Følgelig bruker vi en betydelig større andel av inntekten vår på bil enn vi gjorde på femtitallet. Hvorvidt bil dermed kan sies å ha blitt mye dyrere enn det var på femtitallet er et spørsmål forskeren dessverre ikke blir bedt om å kommentere.

Torsdag:

Ved en statistisk praktprestasjon har den amerikanske storavisen USA Today kommet frem til at selskaper med toppledere som er gode i golf gjør det dårlig på børsen. Utvalget var på tolv toppledere som er oppført på Golf Digests liste over forretningsverdenens best golfere.

Sjokkfunnet er altså at hele åtte av disse tolv leder selskaper som nylig har utviklet seg dårligere enn S&P 500-indeksen. Kontrollutvalget kan synes å være de øvrige 488 selskapene i indeksen, hvorav opptil flere utviklet seg bedre enn selve indeksen.

Forøvrig kan Dagbladet melde at en 37 år gammel renholdsarbeider har dratt ned buksa, og VG kan melde at en død person er funnet på en do.


Fredag:

SSB kan melde at vi er på den grønne gren. Lønnsvekst, lav rente, lite ledighet og massevis av optimisme vil gi fortsette de neste tre årene.

Dermed er vi garantert at den rødgrønne regjeringen ikke får gjenvalg, ettersom folk kommer til å ha det så bra at de ikke er fornøyde med noen ting. Sannsynligheten for Frp-regjering øker. Og Jens føler seg sveket av Valla, ifølge sikre kilder. Kommunalminister Haga sier nå at den harde kampen om budsjettet kan ha bidratt til hennes sykemelding.

Om budsjettkampen også var årsaken til at helseminister Brustad skallet i en spiker er fortsatt uklart. VG kan forøvrig melde at høsten er på vei, midt i september.

Neste uke:

Se opp for høst.

Ha en restituerende helg.


Tidligere publiserte:

Denne uken i riksmediene

Andreas Andersens blogg

Personvernpolicy