Bo Kaspers orkester: «Hund»

Overraskende vitalt og energisk fra svenske veteraner, som har skrudd opp volumet og kjøpt seg nye glinsende skinnjakker. Og en ny hund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bo Kaspers nye album «Hund» sparkes i gang med en tøff trommeinngang etterfulgt av Stones-aktige gitarer. Tankene går umiddelbart til Stones-låta «Start Me Up». Og den gamle Reeperbahn-vokalisten, Olle Ljungström. Åpningslåta, «Hund» er verken jazz eller visesang. Det er rock'n'roll. En tøff låt med masse energi, og en fet og oppdatert produksjon.

jag kommer
för jag har inte något val
jag har lärt mig
at lyda på en tyst signal
och fastän huvudet blöder
fastän jag inte orkar mer
är det inget jag råder över
det er nåt som bara sker

Hva bandet har ment med teksten, vet jeg ikke. Men for meg fremstår den som et bilde på Bo Kaspers behov for å søke nye musikalske utfordringer. Fastlåst i gamle mønstre, som gamle hunder, lengter de etter en ny pinne å løpe etter. En pinne som forsvinner ut av synsfeltet for så å lande i et ukjent landskap. Vitalt og vågalt, er ord som popper opp i mitt hode.

Og når jeg er inne på pop; den neste låta, «En man du tyckte om», er en poplåt i eliteklassen. Deilige akustiske gitarer og et nydelig refreng kombineres med energien fra den første låta. Det låter frisk og uanstrengt fra fire gamle hunder som dessuten leker seg med ordene.

du lärde mig at slå ifrån mig
att ta dagen som den kom
jag lärde dig att gå ifrån mig
jag var en man du tyckte om

Singelen «I samma bil», som er produsert av Klas Åhlund, innledes med et tøft og robust riff som kan minne litt om de gamle 80-talls heltene The Cars. Når trommer, bass og keyboard trenger seg på forblir vi i 80-tallet. Helt tidsriktig, med andre ord. Det låter rett og slett hipt og moderne. Og sånn sett er «I samma bil» en utmerket singel. Kanskje ikke helt min greie, men en finurlig og rar liten sak jeg forsiktig tramper takten til.

Mange sterke låter


Det finnes mange sterke låter på «Hund». Og ingen veldig dårlige. På delt andreplass finner vi «Hund» og «En mann du tyckte om». Øverst på pallen ruver «Feber». En vanvittig fengende låt der James Bond og George Harrison tømmer en flaske tequila omringet av en gjeng spinnville hombres som blåser hull i lufta. Refrenget og blåserrekke er til å besvime av. Gracias, señores.

Om fjerdeplassen er det mange om beinet. Deriblant «Som du - som jag», og «Den enda som ser». Sistnevnte er en fin ballade med akustiske gitarer, slentrende tangenter, liflige strykere og en ensom saksofon. «Den enda som ser» derimot, er en fengende poplåt med en spretten kul gitar og tøff tromming. Men det beste er kanskje allikevel teksten.

«Hund» får meg til å tenke på Olle Ljungström, Peter Le Marc, Kent, Tomas Andersson Wij, Rolling Stones, The Cars, Simple Minds og Reeperbahn. Og James Bond og George Harrison. Førstemann fortjener en stor gullmedalje rundt halsen. Ikke av Bo Kaspers orkester. Men av deg.

Nye klær og ny bikkje

Etter å ha hørt gjennom albumet flere ganger er jeg ikke i tvil: Bo Kaspers orkester har kjøpt seg nye klær. Men ikke bare det. De har byttet ut bikkje også. For coveret lyver ikke. Det ser ut som en rottweiler slikker seg rundt munnen etter å ha fortært den hyggelige, men litt gamle golden retrieveren. Og akkurat det står det respekt av. Der mange band fornyer seg «litt og dårlig», har Bo Kaspers orkester snudd det meste på hodet. Tømt lommene, kasta jakka, kjøpt nye klær og tatt med den nye bikkja på tur. En aldri så liten revolusjon, med andre ord.

Bandet har tilført lydbildet en smittende energi som løper hele albumet gjennom. De har sendt jazzen og visesangen i eksil, og konsentrert seg om rock'n'pop. Med en lekker produksjon har de gamle hundene festet et skikkelig ballegrep på fortida. Bass og trommer stikker som viltre veps gjennom hele albumet. Pinnen er kastet. Nå er det opp til deg. Om du tør, da. Grrrrrrr.

men det som var förr
det har jag lämnat kvar
det får vara glömt
det var nogot som var
jag har börjat tro
att det finns nåt mer
att en sånn som jag
har någonting at ge

Låtliste:


Hund
En man du tyckte om
I samma bil
När du rör dig
Leende med kniv
En dag at bli kär på
Som du - som jag
Sen du försvann
En helt annan värld
Feber
Den enda som ser

Personvernpolicy