Tren for å unngå brystkreft

Kvinner som holder seg aktive og driver med trening før de utvikler brystkreft, har større sjanse for å overleve sykdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er levert av mozon.no og skrevet av redaktør Maren Synnevåg.

- Forskningen vår viser at det er svært gunstig at kvinner trener for å forebygge brystkreft. Spesielt god effekt har treningen på overvektige, sier forskningsleder Page E. Abrahamson ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle, til nyhetsbyrået Reuters.

Forskningsresultatene bygger på undersøkelser av rundt 1260 kvinner som hadde brystkreft.

En halvtime daglig


Foreningen for brystkreftopererte i Norge mener resultatene peker på en viktig risikofaktor for den dødelige kreftformen.

- Disse resultatene kommer ikke som en overraskelse for oss. Vi vet fra før av at det finnes en sammenheng mellom usunt kosthold, fett, lite mosjon og risikoen for brystkreft. Overvekt har jo ofte også en sammenheng med en mer usunn livsstil, sier Lise Høie som er daglig leder i Foreningen for brystkreftopererte.

Et godt kosthold kan også beskytte deg mot brystkreft. Her er tipsene som kan redde livet ditt.

Hun mener at det er vanskelig å si akkurat hvor mye kvinner bør trene for å unngå brystkreft.

- Kreftformen kan ramme både slanke og veltrente kvinner, men vi vet at trening kan redusere risikoen med opptil 40 prosent. En halvtime hver dag er det vi anbefaler. Vi vet også at mye fett rundt midjen øker risikoen betraktelig, sier Høie.

Å gå tur er vel så effektivt som en joggetur.


Bedre behandling


Nesten 3000 norske kvinner rammes hvert år av kreftsykdommen, men generelt er helbredelsesmulighetene gode, og utsiktene er bedre jo tidligere diagnosen stilles.

Den britiske forskningsgruppen "The Early Breast Cancer Trialists' Collaborative Group" har sett nærmere på 145.000 tilfeller av brystkreft.

De konkluderer med at risikoen for å dø av sykdommen i noen tilfeller er halvert siden 1990. Undersøkelsen er publisert i legetidsskriftet The Lancet.

Derfor er det viktig for kvinner i alle aldre å følge med på forandringer eller klumper i brystene. Det er lettest å overleve sykdommen dersom den oppdages og behandles tidlig.

Personvernpolicy