Snart tomt for norske arbeidere

Norge har problemer med å finne kvalifisert arbeidskraft. Dette skaper problemer for stadig flere bedrifter som må si nei til nye oppdrag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bemanningsselskapet Manpower har foretatt en undersøkelse som viser muligheter for stigende sysselsetting i samtlige bransjer i årets fjerde kvartal. Det er særlig bedrifter innenfor sektorene finans og elektrisitet-, gass- og vannforsyning som trekker opp gjennomsnittet.

Dette er ikke bare positivt.

Konsernsjef Terje Nygaard i Manpower (Kilde: Manpower).Konsernsjef Terje Nygaard i Manpower (Kilde: Manpower).

- Den sterke sysselsettingsveksten kombinert med rekordlav arbeidsledighet skaper problemer for næringslivet. Vi registrerer at mangel på kvalifisert arbeidskraft medfører at mange bedrifter må si nei til oppdrag og nye kunder. Undersøkelsen viser at omfanget av dette problemet vil øke i tiden som kommer, sier konsernsjef Terje Nygaard i Manpower i en pressemelding.

Situasjonen i Midt-Norge illustrerer forholdene. Sysselsettingsveksten er ikke bærekraftig, og vansker med å finne kvalifisert arbeidskraft skaper problemer for stadig flere bedrifter.

DNB Nor er en av de store bedriftene som merker at det er blitt flere om beinet i forhold til å få inn dyktige folk.

- Det siste året har vi merket at kampen om de dyktige hodene har tilspisset seg. De vi sliter mest med å få tak i, er erfarne folk innenfor bank og finans. I tillegg merker vi at vår egen arbeidsstokk får flere tilbud fra andre steder, sier avdelingsbanksjef Truls Værås i DNB Nor i Trondheim til Neste Klikk.

Må takke nei til oppdrag

Det å måtte avvise oppdrag hindrer naturlig nok bedriftenes vekst.

- Denne utviklingen kan ikke fortsette særlig lenge. Bedrifter i stadig flere bransjer og over stort sett hele landet vil møte store utfordringer for fortsatt vekst dersom de ikke har en strategi for å tiltrekke seg og beholde kvalifisert arbeidskraft. Knapt noe annet sted i Europa finner man bedrifter med så store behov for å øke bemanningen som i Norge, mener Nygaard i Manpower.

Blant de 12 europeiske landene som omfattes av Manpowers undersøkelse, er det kun irske arbeidsgivere som har større planer om bemanningsøkning i årets fjerde kvartal.

Norske bedrifter opplever vanskeligheter med å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Illustrasjonsfoto av betongarbeid (Kilde: NCC).Norske bedrifter opplever vanskeligheter med å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Illustrasjonsfoto av betongarbeid (Kilde: NCC).

Trenden bekreftes av distriktssjef Asbjørn Løkse i entreprenørselskapet NCC, som flere ganger har takket nei til oppdrag på grunn av ressurssituasjonen:

- Bare siden sommerferien har vi takket nei til flere store oppdrag. Det er i det hele tatt vanskeligere å få tak i kvalifisert arbeidskraft på de fleste områder i entreprenørbransjen, for eksempel rørleggere og elektrikere. Vi opplever en knapphet i hele landet, og det er vanskelig å holde fremdriften på enkelte områder. Strikken er strukket helt ut, sier Løkse til Neste Klikk.

- En interessant nyanse avtegner seg når Manpowers undersøkelse sammenholdes med Aetats tall for arbeidsledighet. I regioner med lavere arbeidsledighet enn gjennomsnittet ser vi nå tendenser til en viss stagnasjon i bemanningsøkningen. Det kan være et tegn på at en del bedrifter har gitt opp å finne kvalifiserte kandidater, opplyser sjefen i Manpower.

Personvernpolicy