Filmklikk: Flere filma liv i farta

Dersom det er noen du gjerne skulle sett portrettert på film, er det ikke utenkelig at filmen allerede finnes, eller snart er i farta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helen Mirren som Dronning Elizabeth II i Helen Mirren som Dronning Elizabeth II i "The Queen". (Foto: Sandrew Metronome)

Under forrige helgs prisutdeling på filmfestivalen i Venezia ble Helen Mirren kåret til beste skuespillerinne for å ha spilt Dronning Elizabeth II i Stephen Frears' «The Queen».

Ben Affleck (av alle mennesker) ble på sin side kåret til beste skuespiller for tolkningen av Supermann-skuespiller George Reeves i filmen «Hollywoodland».

Se som de likner!

Resultatet i Venezia bør ikke overraske altfor mye, siden det å imitere historiske karakterer på lerretet har vist seg å være et godt sjakktrekk for skuespillere på jakt etter fornemme filmpriser.

Skuespillerkunsten er ingen «look-a-like»-konkurranse, men noen ganger kan det virke som om jurymedlemmer blir litt vel imponert over hvor mye skuespillere klarer å likne den de spiller - eventuelt hvor lite de likner seg selv med all sminke, fordreid diksjon og tillærte gester.

Vi kan for eksempel kaste et blitt på de siste års Oscar-vinnere.

Jamie Foxx som Ray Charles i Jamie Foxx som Ray Charles i "Ray". (Foto: UIP)

I 2002 vant Adrian Brody Oscar for beste mannlige hovedrolle for å ha spilt Wladyslaw Szpilman i «Pianisten», mens Nicole Kidman vant for sin tolkning av Virginia Woolf i «The Hours».

Under fjorårets utdeling hadde hele fire av de fem nominerte i kategorien for beste mannlige hovedrolle tolket historiske personer, og Jamie Foxx vant for å ha spilt Ray Charles i «Ray».

Cate Blanchetts tolking av Katharine Hepburn i «The Aviator» ble på sin side kåret til beste kvinnelige birolle. (Malapropos «The Queen», så hadde Blanchett vært Oscar-nominert én gang tidligere, da for å ha spilt Dronning Elizabeth I i «Elizabeth»…)

Philip Seymoure Hoffman som Truman Capote i Philip Seymoure Hoffman som Truman Capote i "Capote". (Foto: CTN)

I år vant så Reese Witherspoon Oscar som beste skuespillerinne etter å ha spilt June Carter i «Walk the Line», mens Philip Seymour Hoffman vant den mannlige ekvivalenten for sin tolkning av Truman Capote i «Capote».

Han hadde da blant annet utkonkurrert andre nominerte som Joaquin Phoenix' i rollen som Johnny Cash i «Walk the Line» og David Strathairns prestasjon som journalistlegenden Edward R. Murrow i «Good Night and Good Luck».

Andre biografiske filmer som har gjort seg bemerket de senere år er for eksempel «Man on the Moon» om Andy Kaufman, «A Beautiful Mind» om John F. Nash, «Iris» om Iris Murdoch, «Ali» om Muhammed Ali, «Boys Don't Cry» om Teena Brandon, «Catch Me if You Can» om Frank William Abegnale, «Auto Focus» om Bob Crane, «The Aviator» om Howard Huges, «The Kid Stays in the Picture» om Robert Evans, «Confessions of a Dangerous Mind» om Chuck Barris og «Erin Brockovich» om - kanskje ikke så overraskende - Erin Brockovich.

Lidende og inspirerende

Det er mange som har et ambivalent forhold til biografisk film, eller biopics, som genren ofte kalles. (Kanskje «biografilm» kan være et norsk alternativ? Jeg prøver.)

Biografilmer er dømt til å forvrenge og forenkle levde liv, og ofte raser det inn protester fra familie, eksperter eller fans som påpeker grove historiske feil.

Dessuten dyrker genren - ofte til det parodiske - myten om lidende kunstnere og inspirerende helter som lykkes mot alle odds.

Paul Giamatti som Harvey Pekar i Paul Giamatti som Harvey Pekar i "American Splendor". (Foto: Arthaus)

Men genren har også bydd på haugevis av filmklassikere, som «Lawrence of Arabia» (1962), «A Man For All Seasons» (1966), «Patton» (1970), «Elefantmannen» (1980), «Raging Bull» (1980), «Gandhi» (1982), «Min venstre fot» (1989) og «Goodfellas» (1990) for å ta et relativt tilfeldig utvalg.

Dessuten er det mange som har frigjort seg fra genrens klamme tøyler på forbildelig vis, og gitt oss filmer som «Thirty Two Short Films About Glenn Gould» (1993), «Love is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon» (1998) og «American Splendor» (2003).

Er du på jakt etter flere titler så har Wikipedia en langt fra komplett, men relativt omfattende liste over biopics gjennom tidene.

Flere liv i farta

Det varsles stadig om nye filmatiserte liv i farta, og for tiden er det annonsert drøyt hundre filmer som skal forsøke å oppsummere levde liv på to timer eller mindre.

Langt fra alle når fram, men her er uansett et lite utvalg av skjebner som muligens blir å se på kino eller i dvd-hylla om ikke altfor lenge:

Chet Baker

ganger to (eller tre): Josh Hartnett skal etter planen spille hovedrollen i Bruce Beresfords «Prince of Cool», mens Richard Linklater vil skildre én dag i jazzlegendens liv i filmen «Chesney». En thriller som tar utgangspunkt i Bakers mystiske død har også vært under utvikling med arbeidstittel «Looking for Chet Baker».

Janis Joplin

ganger to: To filmer om den hese legenden Janis Joplin er annonsert. Zooey Deschanel skal etter planen spille hovedrollen i «Gospel According to Janis», mens Renée Zellweger skal brøle ut i «Piece of My Heart».

Alfred Hitchcock

: En av undertegnedes favorittkomikere, den noe fetladne Matt Lucas fra «Little Brittain», skal i følge ubekreftede rykter spille den yngre Hitchcock i en foreløpig navnløs film om mesterens liv.

Lady Diana

: Den kontroversielle, tyske bajasen Christoph Schlingensief har planlagt en film om Dianas død, som han håper å ha klar til 10-årsmarkeringen 31. august 2007.

Rembrandt

: Martin Freeman (kjent fra «Haikerens guide til galaksen») skal spille maleren Rembrandt i Peter Greenways film «Nightwatching» som skal være premiereklar 15. juli neste år. Da hadde nemlig Rembrandt fylt 400 år dersom han bare hadde fått leve…

Jane Austen

: Anna Hathaway skal spille forfatterinnen før hun ble berømt i «Becoming Jane». Tidligere var både Kate Winslet, Natalie Portman og Keira Knightley vurdert for rollen.

Sammy Davis Jr

.: «In Black and White» heter den kommende filmen til Wil Haygood, der han skal forsøke å oppsummere livet til denne lille store entertaineren.

Russ Meyer

: Tidenes mest puppefikserte filmregissør skal også få sitt liv som film. Rob Choen regisserer «Big Bossoms and Square Jaws», men det er ikke klart hvem som skal spille hovedrollen.

Michael Hutchence

: «Slide Away» er arbeidstittelen for biografilmen Chester Hastings og Dean McCreary planlegger om den avdøde frontfiguren i bandet INXS.

Robert L. Ripley

: Det har vært snakk om at Jim Carrey skulle spille mannen bak Ripley's Belive it or Not under Tim Burtons regi.

Phillip K. Dick

: Ryktene sier at det er Bill Pullman som spiller forfatteren bak blant annet «Blade Runner», «Minority Report» og den kommende «A Scanner Darkly». Biografilmen heter uansett «Your Name Here», den er under innspilling og Matthew Wilder sitter i registolen. En annen Dick-biopic med Paul Giamatti skal være under planlegging.

Hannibal

: Vin Diesel skal både regissere og spille hovedrollen i «Hannibal the Conqueror» om denne legendariske hærføreren fra det tredje århundret, som tok seg over Alpene og Pyreneene med hjelp av en flokk elefanter.

Tate Donovan som Neal Cassady i Tate Donovan som Neal Cassady i "Neal Cassady". (Foto: Jean Doumanian Productions)

*

Neal Cassady

: Inspirasjonskilden til hovedkarakteren i Jack Kerouacs klassiker «On the Road» blir spilt av Tate Donovan i filmen «Neal Cassady», som er i ferd med å bli ferdigklippet nuh.

Ian Curtis

: Den kjente fotografen og musikkvideoregissøren Anton Corbijn spillefilmdebuterer i løpet av neste år med «Control», en biografisk film om Joy Divisions frontfigur, som valgte å ende sine dager i en alder av 23 år. Sam Riley skal ha hovedrollen.

James Connolly

: Peter Mullan skal spille tittelrollen som denne irsk/skotske sosialistlederen i «Connolly», regissert av Adrian Dunbar.

Jeanne d'Darc

: Franskmennene blir visst aldri lei av filmer om sin mest legendariske militære leder som ble brent på bålet i 1431. «Joan of Arc: The Virgin Warrior» skal regisseres av Ronald F. Maxwell (jo da, han er halvt fransk).

Edgar Allan Poe

: Den aldrende muskelbunten Sylvester Stallone har planer om å regissere sitt eget manus «Poe», der han tar for seg livet til den store amerikanske forfatteren. Håpet er å starte filmingen i mai neste år.

Bruce Lee

: Robert Lee er lillebror til tidenes største kampsportfilmhelt, og håper å få laget film om storebror. Prosjektet har ennå ingen offisiell tittel.

Keith Moon

: Mike Myers har etter sigende sikret seg sjefsrollen i «See Me Feel Me: Keith Moon Naked for Your Pleasure» om det heftige livet til den heftige trommisen i The Who.

Abraham Lincon

: Stephen Spielberg skal regissere filmen «Lincon» om den 16. amerikanske presidenten som forsøkte holde USA samlet gjennom borgerkrigen. Liam Neeson skal ha tittelrollen.

Theodore Roosevelt

: Leonardo DiCaprio skal forsøke å tolke de unge årene til USAs 26. president under Martin Scorceses kyndige veiledning i filmen «Theodore Roosevelt».

Marvin Gaye

ganger to: Filmprosjektet «Marvin: The Life Story of Marvin Gaye » har ennå ikke tatt helt av, men det er lov å håpe. Det samme gjelder Lauren Goodmans «Sexual Healing» som altså skal handle om samme fyr.

Ukas trailer:

«The Queen»

Mange er blitt slått av hvor lik Helen Mirren har klart å bli Dronning Elizabeth II i Stephen Frears' film «The Queen». Inkludert Mirren selv. Filmen tar for seg det offisielle Storbritannias noe klumsete takling av Prinsesse Dianas død for snart 10 år siden, og forholdet mellom Dronningen og den da ferske statsministeren Tony Blair står sentralt.

Filmen får premiere 2. juledag i Norge.

Ukas filmsite:

«The Biography Channel»

For de som foretrekker å se folk som seg selv på skjermen kan hjemmesiden til denne tv-kanalen være et alternativ til den evige strømmen av fiksjonaliserte biopics. Programmet Biography har eksistert siden 1987, og fikk sin egen kanal 12 år senere. Riktignok er nettstedet restriktive med å legge ut hele programmer, men de har haugevis av kortere saker om kjentfolk i ulike kategorier. Dessuten har de masse skrevne biografier liggende, og du kan sjekke hvem som er født samme dag som deg selv.

Har du tips, spørsmål eller kommentarer så nøl ikke med å sende et lite pip til ingvald@startsiden.no, eller skriv en spissfindig kommentar nedenfor. For eksempel kan du jo fortelle hvem du aller helst skulle sett en biografilm om og hvorfor.

Personvernpolicy