Meny

Filmklikk: Ingen film uten røyk

Noen mener filmtitting er viktigste årsaken til at ungdom begynner å røyke. Jeg mener røyking er en god grunn til å titte på film.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

William H. Macy som tobakksfiendtlig politiker i William H. Macy som tobakksfiendtlig politiker i "Thank You For Smoking". (Foto: 20th Century Fox)

- Budskapet Hollywood trenger å formidle er «Røyking er kult!»

Replikken er hentet fra filmen «Thank You For Smoking» som har norsk premiere denne helga.

Filmen, som vant publikumsprisen under filmfestivalen i Haugesund nylig, er en satire over dobbeltmoralen som råder innen amerikansk røykepolitikk og tobakkindustri.

Oppfordringen til Hollywood sitert ovenfor kommer fra tobakkindustriens karismatiske lobbyist Nick Taylor, spilt av Aaron Eckhart. I iveren etter å fremme sin sak, får han blant annet hjelp av en offensiv Hollywood-agent som skal bistå med å promovere røyking gjennom filmer.

Det spørs om filmbransjen trenger noe dytt i baken for å hjelpe til med det.

Tett røyk i barnefilm

Den relativt ferske undersøkelsen «Trends in Top Box Office Movie Tobacco Use» analyserte de 100 mest populære kinofilmene i USA mellom 1996 og 2004, og fant at det ble røkt i tre av fire filmer tillatt for barn under 13 år. Det ble puffet løs i ni av ti R-ratede filmer.

Undersøkelsen ble foretatt av James Sargent fra Dartmouth Medical School og var støttet av National Cancer Institute og American Legacy Foundation.

Den selvsamme Sargent gjorde i fjor en undersøkelse der han mente å kunne konkludere med at ungdommer som så mye røyking på film og fjernsyn hadde opp til tre ganger så stor sjanse for å begynne å røyke som andre.

Eneste som funker?

- Det er ingenting annet, ikke en eneste ting, som kan gjøres for å redusere røyking blant unge i USA og resten av verden, annet enn å få røyking ut av filmer.

Røyking er svært utbredt på film. Her en sigarelsker fra Røyking er svært utbredt på film. Her en sigarelsker fra "Men in Black II". (Foto: Columbia Pictures)

Dette usedvanlig bastante utsagnet kom medisinprofessor Stan Glantz med, i

et intervju med United Press International

.

Glantz er mannen bak Smoke Free Movies, en av flere ihuga organisasjoner som kjemper for å få Hollywood til å slutte å glamorisere røyking i filmer beregnet på barn å unge.

En av Smoke Free Movies fremste kampsaker er å få forbudt røyking i filmer tillatt for barn under 13 år, (bortsett fra filmer der et røykeforbud ville gjøre filmen historisk ukorrekt, eller der filmen viser røykingens helseskadelige effekter).

Andre som kjemper mot filmrøyking er «Thumps Up! Thumps Down!»- prosjektet, som blant annet driver nettstedet www.scenesmoking.org.

Hvert år deler de ut såkalte Hackademy Awards til filmer og skuespillere som har markert seg i positiv eller negativ retning med hensyn til røyking på film.

I år vant for eksempel Heath Ledger en «Thumps Down! Hackademy Award» for å ha spilt kul cowboyrøyker à la The Marlboro Man i «Brokeback Mountain».

«Constantine» fikk på sin side en «Thumps Up! Hackademy Award» for å la sin røykende hovedrolleinnehaver Keanu Reeves hoste opp blod og havne i Helvete. Prisutdelerne var nok også fornøyde med Gabriels replikk:

- You're going to die young because you smoked 30 cigarettes a day since you were 15.

Flere filmer stumper

Røykemotstanderne har hatt fremgang, for mens det ble røkt i 96 prosent av de største Hollywood-filmene fra 1996, var tallet sunket til 77 prosent for 2004.

Dessuten har antallet filmer der publikum kan gjenkjenne spesielle sigarettmerker blitt halvert fra 22 prosent i 2000 til 11 prosent I 2004. Det skyldes nok i stor grad et forbud mot produktplassering som ble formelt verifisert i 1998, etter at tobakksindustrien lovte å slutte med den slags ni år tidligere.

Foto: Touchstone PicturesFoto: Touchstone Pictures

Før den tid knivet produsentene nemlig om å få filmheltene til å røyke nettopp deres kreftpinner.

I 1983 skal for eksempel Sylvester Stallone ha fått 500.000 dollar for å holde seg trofast til et bestemt merke i tre av sine filmer.

Og var er ikke tilfeldig at Lois Lane, som var ikke-røyker i tegneserien, kjederøykte Marlboro i «Superman II» (1980). Visstnok dukker navnet Marlboro opp 40 ganger i filmen, og ifølge www.TobaccoFree.org skal filmens produsent ha mottatt 40.000 dollar for innsatsen.

Røyking på film er kult

Jeg vet ikke hvor etterrettelige de ovennevnte undersøkelsene og påstandene fra Sargent og Glantz er. Mediepåvirkning er uansett ekstremt vanskelig å måle, og statistikk kan leses på så mange måter.

Men uansett, og selv om jeg ikke ønsker mer lungekreft for den oppvoksende generasjon enn strengt tatt nødvendig, rykker det i filmelskeren i meg med tanke på et utvidet røykeforbud på film.

For hva hadde ikke filmen mistet om den måtte stumpe sigaretten? Røyking er jo et usedvanlig fleksibelt og filmatisk grep som kan forsterke det meste i en karakter; det være seg sensualitet, selvsikkerhet, opprør, makt, nervøsitet eller frustrasjon.

Og tenk på den grå tynne røykstrimen fra en sigarillo som smeiker over et kvinneansikt i en gammel krimfilm. Eller en ensom mann i Hong Kong-natten som tenner sigaretten på et gatehjørne. Eller actionhelten som stikker sigargloa i bensinsølet fra skurkens helikopter så hele skiten eksploderer.

Er det mulig å tenke seg Holly Golightly (Audrey Hepburn) i Er det mulig å tenke seg Holly Golightly (Audrey Hepburn) i "Breakfast at Tiffany's" uten sigaretten med munnstykke? (Foto: Paramount Pictures)

I Coen-filmen «The Man Who Wasn't There» hører du at Billy Bob Thornton røyker i voice over. For en utsøkt effekt! Tenk på sigarettholderen til Audrey Hepburn i «Breakfast at Tiffany's», tenk på filmen «Smoke»! «Coffee and Cigarettes»! Tenkt deg «Til siste åndedrag» uten sigaretter?

Vel, de fleste av disse filmene har blitt, eller ville blitt, «Rated R» uansett, men likevel… (Jeg synes dessuten de godt kunne fått en mildere sensur, men det er en annen diskusjon.)

Røyking har hatt en sentral plass opp gjennom i filmhistorien. Visstnok var den aller første kjente reklamefilmen en sigarettreklame for Admira Cigarettes, produsert av filmpioneren Thomas Edisons selskap. Og i svart/hvitt-tiden så jo sigarettrøyk enda stiligere ut på film.

Jeg har aldri røkt, kommer neppe til å begynne, og er glad for at det ikke lenger er lov å røyke i norske kinosaler. (Det virker utenkelig i dag, men det er ikke så lenge siden røykfylte kinosaler gjorde at publikum tydelig kunne se lyskjeglen som førte filmen fra maskinrommet til lerretet.) Men røyking på lerretet er og blir stilig og effektfullt. Dessverre…

Ukas trailer:

«Refeer Madness: The Movie Musical»

Foto: Showtime Networks Inc.Foto: Showtime Networks Inc.

- This is a special cigarette. All the rage with the college girls... in Paris.

Apropos røyking. I 1936 dukket det opp en merkelig film i USA. «Refeer Madness» var en antimarihuana-film, som med ekstreme overdrivelser ville advare ungdommen mot vederstyggeligheten. Noen mener en kirkegruppe stod bak produksjonen. Andre tror hæren hadde en finger med i spillet.

Uansett fikk filmen kultstatus utover på 60- og 70-tallet. Dyrkingen (av filmen ikke marihuana) resulterte blant annet i en scenemusikal, og i fjor kom denne Emmy-vinnende filmversjonen. Hele den originale «Refeer Madness» er for øvrig lovlig nedlastbar en rekke steder på nettet.

Ukas filmsite:

«Smoke Free Movies»

Uansett hvilken innstilling du har til røyking på film, så har hjemmesiden til disse motstanderne en god del interessant informasjon og statistikk om fenomenet. For eksempel kan du se hvor dominerende Marlboro var på lerretet rett før forbudet mot produktplassering av sigaretter innført for alvor i 1998. Dette merket ble for eksempel røkt av Gwyneth Paltrow i «Sliding Doors», av Nicolas Cage i «Snake Eyes», av Paul Newman og Susan Sarandon i «Twilight» og av Julie Roberts i «My Best Friends Wedding».

Har du tips, spørsmål eller kommentarer - det være seg om røyking, film eller begge deler - så nøl ikke med å sende et lite pip til ingvald@startsiden.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 Karin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Nærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 Bilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03 San Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00 Skjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28 Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26 DNB er størst i Norden03:45 Stopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43 Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Hjemsøkt av utallige jordskjelv20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Hauwa (24) drept på jobb for Røde Kors19:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge
Siste nytt
18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42NorgeKarin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23HelseHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeNærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15VerdenBilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03Helse og livsstilSan Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00NorgeSkjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28VerdenMueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26PengerDNB er størst i Norden03:45VerdenStopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43NorgeOmstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41VerdenMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NorgeBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenHjemsøkt av utallige jordskjelv20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHauwa (24) drept på jobb for Røde Kors19:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus