Filmklikk: Ingen film uten røyk

Noen mener filmtitting er viktigste årsaken til at ungdom begynner å røyke. Jeg mener røyking er en god grunn til å titte på film.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

William H. Macy som tobakksfiendtlig politiker i William H. Macy som tobakksfiendtlig politiker i "Thank You For Smoking". (Foto: 20th Century Fox)

- Budskapet Hollywood trenger å formidle er «Røyking er kult!»

Replikken er hentet fra filmen «Thank You For Smoking» som har norsk premiere denne helga.

Filmen, som vant publikumsprisen under filmfestivalen i Haugesund nylig, er en satire over dobbeltmoralen som råder innen amerikansk røykepolitikk og tobakkindustri.

Oppfordringen til Hollywood sitert ovenfor kommer fra tobakkindustriens karismatiske lobbyist Nick Taylor, spilt av Aaron Eckhart. I iveren etter å fremme sin sak, får han blant annet hjelp av en offensiv Hollywood-agent som skal bistå med å promovere røyking gjennom filmer.

Det spørs om filmbransjen trenger noe dytt i baken for å hjelpe til med det.

Tett røyk i barnefilm

Den relativt ferske undersøkelsen «Trends in Top Box Office Movie Tobacco Use» analyserte de 100 mest populære kinofilmene i USA mellom 1996 og 2004, og fant at det ble røkt i tre av fire filmer tillatt for barn under 13 år. Det ble puffet løs i ni av ti R-ratede filmer.

Undersøkelsen ble foretatt av James Sargent fra Dartmouth Medical School og var støttet av National Cancer Institute og American Legacy Foundation.

Den selvsamme Sargent gjorde i fjor en undersøkelse der han mente å kunne konkludere med at ungdommer som så mye røyking på film og fjernsyn hadde opp til tre ganger så stor sjanse for å begynne å røyke som andre.

Eneste som funker?

- Det er ingenting annet, ikke en eneste ting, som kan gjøres for å redusere røyking blant unge i USA og resten av verden, annet enn å få røyking ut av filmer.

Røyking er svært utbredt på film. Her en sigarelsker fra Røyking er svært utbredt på film. Her en sigarelsker fra "Men in Black II". (Foto: Columbia Pictures)

Dette usedvanlig bastante utsagnet kom medisinprofessor Stan Glantz med, i et intervju med United Press International.

Glantz er mannen bak Smoke Free Movies, en av flere ihuga organisasjoner som kjemper for å få Hollywood til å slutte å glamorisere røyking i filmer beregnet på barn å unge.

En av Smoke Free Movies fremste kampsaker er å få forbudt røyking i filmer tillatt for barn under 13 år, (bortsett fra filmer der et røykeforbud ville gjøre filmen historisk ukorrekt, eller der filmen viser røykingens helseskadelige effekter).

Andre som kjemper mot filmrøyking er «Thumps Up! Thumps Down!»- prosjektet, som blant annet driver nettstedet www.scenesmoking.org.

Hvert år deler de ut såkalte Hackademy Awards til filmer og skuespillere som har markert seg i positiv eller negativ retning med hensyn til røyking på film.

I år vant for eksempel Heath Ledger en «Thumps Down! Hackademy Award» for å ha spilt kul cowboyrøyker à la The Marlboro Man i «Brokeback Mountain».

«Constantine» fikk på sin side en «Thumps Up! Hackademy Award» for å la sin røykende hovedrolleinnehaver Keanu Reeves hoste opp blod og havne i Helvete. Prisutdelerne var nok også fornøyde med Gabriels replikk:

- You're going to die young because you smoked 30 cigarettes a day since you were 15.

Flere filmer stumper

Røykemotstanderne har hatt fremgang, for mens det ble røkt i 96 prosent av de største Hollywood-filmene fra 1996, var tallet sunket til 77 prosent for 2004.

Dessuten har antallet filmer der publikum kan gjenkjenne spesielle sigarettmerker blitt halvert fra 22 prosent i 2000 til 11 prosent I 2004. Det skyldes nok i stor grad et forbud mot produktplassering som ble formelt verifisert i 1998, etter at tobakksindustrien lovte å slutte med den slags ni år tidligere.

Foto: Touchstone PicturesFoto: Touchstone Pictures

Før den tid knivet produsentene nemlig om å få filmheltene til å røyke nettopp deres kreftpinner.

I 1983 skal for eksempel Sylvester Stallone ha fått 500.000 dollar for å holde seg trofast til et bestemt merke i tre av sine filmer.

Og var er ikke tilfeldig at Lois Lane, som var ikke-røyker i tegneserien, kjederøykte Marlboro i «Superman II» (1980). Visstnok dukker navnet Marlboro opp 40 ganger i filmen, og ifølge www.TobaccoFree.org skal filmens produsent ha mottatt 40.000 dollar for innsatsen.

Røyking på film er kult

Jeg vet ikke hvor etterrettelige de ovennevnte undersøkelsene og påstandene fra Sargent og Glantz er. Mediepåvirkning er uansett ekstremt vanskelig å måle, og statistikk kan leses på så mange måter.

Men uansett, og selv om jeg ikke ønsker mer lungekreft for den oppvoksende generasjon enn strengt tatt nødvendig, rykker det i filmelskeren i meg med tanke på et utvidet røykeforbud på film.

For hva hadde ikke filmen mistet om den måtte stumpe sigaretten? Røyking er jo et usedvanlig fleksibelt og filmatisk grep som kan forsterke det meste i en karakter; det være seg sensualitet, selvsikkerhet, opprør, makt, nervøsitet eller frustrasjon.

Og tenk på den grå tynne røykstrimen fra en sigarillo som smeiker over et kvinneansikt i en gammel krimfilm. Eller en ensom mann i Hong Kong-natten som tenner sigaretten på et gatehjørne. Eller actionhelten som stikker sigargloa i bensinsølet fra skurkens helikopter så hele skiten eksploderer.

Er det mulig å tenke seg Holly Golightly (Audrey Hepburn) i Er det mulig å tenke seg Holly Golightly (Audrey Hepburn) i "Breakfast at Tiffany's" uten sigaretten med munnstykke? (Foto: Paramount Pictures)

I Coen-filmen «The Man Who Wasn't There» hører du at Billy Bob Thornton røyker i voice over. For en utsøkt effekt! Tenk på sigarettholderen til Audrey Hepburn i «Breakfast at Tiffany's», tenk på filmen «Smoke»! «Coffee and Cigarettes»! Tenkt deg «Til siste åndedrag» uten sigaretter?

Vel, de fleste av disse filmene har blitt, eller ville blitt, «Rated R» uansett, men likevel… (Jeg synes dessuten de godt kunne fått en mildere sensur, men det er en annen diskusjon.)

Røyking har hatt en sentral plass opp gjennom i filmhistorien. Visstnok var den aller første kjente reklamefilmen en sigarettreklame for Admira Cigarettes, produsert av filmpioneren Thomas Edisons selskap. Og i svart/hvitt-tiden så jo sigarettrøyk enda stiligere ut på film.

Jeg har aldri røkt, kommer neppe til å begynne, og er glad for at det ikke lenger er lov å røyke i norske kinosaler. (Det virker utenkelig i dag, men det er ikke så lenge siden røykfylte kinosaler gjorde at publikum tydelig kunne se lyskjeglen som førte filmen fra maskinrommet til lerretet.) Men røyking på lerretet er og blir stilig og effektfullt. Dessverre…

Ukas trailer:

«Refeer Madness: The Movie Musical»

Foto: Showtime Networks Inc.Foto: Showtime Networks Inc.

- This is a special cigarette. All the rage with the college girls... in Paris.

Apropos røyking. I 1936 dukket det opp en merkelig film i USA. «Refeer Madness» var en antimarihuana-film, som med ekstreme overdrivelser ville advare ungdommen mot vederstyggeligheten. Noen mener en kirkegruppe stod bak produksjonen. Andre tror hæren hadde en finger med i spillet.

Uansett fikk filmen kultstatus utover på 60- og 70-tallet. Dyrkingen (av filmen ikke marihuana) resulterte blant annet i en scenemusikal, og i fjor kom denne Emmy-vinnende filmversjonen. Hele den originale «Refeer Madness» er for øvrig lovlig nedlastbar en rekke steder på nettet.

Ukas filmsite:

«Smoke Free Movies»

Uansett hvilken innstilling du har til røyking på film, så har hjemmesiden til disse motstanderne en god del interessant informasjon og statistikk om fenomenet. For eksempel kan du se hvor dominerende Marlboro var på lerretet rett før forbudet mot produktplassering av sigaretter innført for alvor i 1998. Dette merket ble for eksempel røkt av Gwyneth Paltrow i «Sliding Doors», av Nicolas Cage i «Snake Eyes», av Paul Newman og Susan Sarandon i «Twilight» og av Julie Roberts i «My Best Friends Wedding».

Har du tips, spørsmål eller kommentarer - det være seg om røyking, film eller begge deler - så nøl ikke med å sende et lite pip til ingvald@startsiden.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:06 Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere
Siste nytt
05:06VerdenMedier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43VerdenGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47NorgeSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus