Meny

Så mange mennesker har levd på jorden

Og hvor mange av dem som noen gang har levd, lever i dag?


Kjell lurer på følgende:
«Jeg lurer på hvor mange mennesker i alt som har levd på Jorden - inkludert nålevende. Er klar over at dette ikke kan anslås eksakt, men kanskje et brukbart anslag?»

Å beregne det totale antall mennesker som noensinne har levt på jorden, er ikke helt rett-frem. Det må tas en rekke hensyn og forbehold.

Den første utfordringen man støter på er: «Når oppstod mennesket, altså Homo sapiens?»

IllustrasjonsfotoIllustrasjonsfoto

«United Nations' Determinants and Consequences of Population Trends», mener at den moderne Homo sapiens først dukket opp rundt år 50 000 før Kristus.

Det er selvsagt umulig å vite hvor mange mennesker som fantes i utgangspunktet, men for å gjøre regnestykket gjennomførbart, måtte de ta utgangspunkt i et tall. Derfor tok statistikerne utgangspunkt i at det i begynnelsen bare var to mennesker på jorden, en slags Adam og Eva.

Rundt år 8 000 før Kristus begynte menneskene å dyrke jorden. På det tidspunktet var det rundt 5 millioner mennesker i verden. Frem til året etter Kristi fødsel, steg befolkningen kun med 0,0512 prosent per år.

Forventet livslengde for menneskene på det stadiet var bare 10 til 12 år. Under slike forhold må det fødes 80 barn per 1 000 mennekser bare for at menneskeheten skal overleve. I dag ser fødselsraten annerledes ut - en fødselsrate på 80 i den nevnte perioden, var lav. Mens i dag er en fødselsrate på 45 per år ansett for å være høy. Slike fødselsrater ser vi i enkelte afrikanske land, og i noen land i midtøsten.

Totaloversikt:


Kilde: Population Reference BureauKilde: Population Reference Bureau

I 2002 levde det ifølge Population Reference Bureau, 6,215 milliarder mennesker på jorden. Det totale antallet mennesker som noen gang hadde levd på jorden på det samme tidspunktet, var 106,5 milliarder.

I dag er vi 6,555 milliarder mennesker på jorden. Tar vi hensyn til dette, har det levd 106,84 milliarder mennesker på jorden totalt.

Det betyr at 6,14 prosent av de som noen gang har levd, lever i dag.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg». Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost. Send gjerne med et bilde som jeg kan ta med i artikkelen.

Annonse
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus