Forsker mener det finnes telefon-telepati

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen gang opplevd å få telefon fra en du nettopp har tenkt på? Nå mener en britisk biolog at han har funnet bevis for at telefon-telepati virkelig eksisterer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se for deg at du begynner å tenke på en gammel venn du ikke har hatt kontakt med på lang tid. Like etterpå ringer telefonen, og vennen du tenkte på er i andre enden av røret.

Høres kjent ut?

Den britiske biologen og dyreforskeren Rupert Sheldrake ved Trinity College i Cambridge uttalte tirsdag at han har gjort eksperimenter som tyder på at telefon-telepati faktisk eksisterer. Og ikke nok med det, han mener at det også gjelder for epost.

I eksperimentet ble forsøkspersonene bedt om å komme med navn og telefonnummer til fire slektninger eller venner. Deretter ble disse fire oppringt av forskere - med beskjed om å ringe forsøkspersonen, som så skulle gjette på hvem av de fire som stod bak oppringningen.

- Treffprosenten var på 45 prosent, langt høyere enn de 25 prosentene man kunne forvente, sa Sheldrake på det årlige møtet til British Association for the Advancement of Science.

- Sjansen for at dette bare skulle være tilfeldig er tusen milliarder til en, mener forskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Engelske Rupert Sheldrake mener å ha bevist at telefon-telepati faktisk eksisterer. (Foto: sheldrake.org).Engelske Rupert Sheldrake mener å ha bevist at telefon-telepati faktisk eksisterer. (Foto: sheldrake.org).

Han påstår også at han har funnet lignende resultat i situasjoner der folk har blitt bedt om å gjette på hvem av fire personer som skal sende dem en epost, før eposten har kommet fram.

Antallet forsøkspersoner var imidlertid lavt i begge eksperimentene.

63 personer deltok i telefoneksperimentet, mens bare 50 var med på eksperimentet knyttet til epost. I tillegg var det bare fire og fem av personene som ble filmet i henholdsvis telefon- og eposteksperimentet.

Dette har ført til noe skepsis fra andre forskere.

Rupert Sheldrake har en lang historie bak seg med påstander knyttet til telepati. Mest kjent ble han da han for få år siden fikk publisert en studie som skulle bevise at man kan merke om noen så på en. Og selv om historien både var morsom og fikk mye omtale i media, har påstanden aldri blitt oppfattet som vitenskap.

Tidligere har Rupert Sheldrake også beskrevet hvordan det er å være på Jupiters overflate basert på beskrivelser gitt av to som mener de har besøkt planeten. At man nå vet at Jupiter ikke har noen overflate, hindret ikke Sheldrake å være sikker på at beskrivelsen var så riktig at de må ha vært der.

Men Sheldrake hever seg over kritikken og sier at han nå skal utvide telepati-eksperimentet for å se om samme fenomen også gjelder for SMS.


Kilde: Reuters/Sprøytvarsleren.