Terrortrusselen fortsatt lav i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pågripelsene av ni terrormistenkte personer i Danmark fører ikke til spesielle tiltak i Norge. Dette sier Politiets sikkerhetstjeneste til Neste Klikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For tre dager siden pågrep dansk politi ni personer som var mistenkt for å ha planlagt terrorhandlinger i Danmark. De ble arrestert i en aksjon i Odense på Fyn.

På spørsmål om hva pågripelsene betyr for Norge, svarer Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at trusselnivået i Norge er uendret, og fortsatt lavt. De vil ikke kommentere om det er iverksatt spesiell tiltak etter disse pågripelsene, men innrømmer at det er personer og grupper som overvåkes spesielt:

- En eller flere aktører kan ha intensjoner om, men trolig ikke kapasitet til å ramme bestemte interesser, sier Martin Bernsen, informasjonsrådgiver PST til Neste Klikk.

På spørsmål om hvordan PST samarbeidet med tilsvarende tjenester i andre land, svarer han følgende:

- PST samarbeider med andre lands sikkerhetstjenester. Vi har et nært samarbeid med de nordiske landenes sikkerhetstjenester og mange av de andre europeiske sikkerhetstjenestene, både bilateralt og multilateralt. Hvordan vi samarbeider ønsker vi ikke å utdype.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbindelser til al-Qaida?


I kjølvannet av pågripelsene, sier imamen Abu Bashar til Aftenposten 5. september at han tror at Danmark blir Al-Qaidas neste terrormål:

- Jeg frykter et terrorangrep i Danmark fordi det er danske tropper i Irak. Danmark er neste terrormål. Bin Laden holder det han lover. Når han i mediene truer alle land som støtter USA i Irak, så mener han det. Det er ikke tomme ord, sier imamen i Odense, Abu Bashar til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arrestasjonene i Danmark ble foretatt en snau måned etter pågripelsene i England, hvor 21 mennesker ble pågrepet den 9. august, etter avsløringen av planer om å sprenge flere fly på vei fra Storbritannia til USA. De arresterte ble mistenkt for å ha forbindelser til al-Qaida.

Dette bestrides imidlertid av den tidligere pakistanske diplomaten Nadeem Ayub Khan, som i et debattinnlegg i Dagbladet 21. august hevder at de som planla bombeangrepet i England ikke hadde noen direkte forbindelse til al-Qaida:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«De som planla attentatet, hadde etter alt å dømme ingen direkte organisatorisk forbindelse til al-Qaida. De hadde bare fulgt ideen om å smugle flytende eksplosiver ombord i et fly.»

Petter Nesser sammen med Akmal Ali og Eva Kahn under et debattmøte om terrorisme i Kristiansand 15. mars (Kilde: FN-sambandet).Petter Nesser sammen med Akmal Ali og Eva Kahn under et debattmøte om terrorisme i Kristiansand 15. mars (Kilde: FN-sambandet).

Al-Qaida-spesialist Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt er ikke like kategorisk som Khan. Nesser, som uttaler seg på generelt grunnlag, og ikke om de danske pågripelsene spesielt, mener at ulike grupperingers tilknytning til al-Qaida er vanskeligere å identifisere enn før:

- Om det er slike forbindelser, er et nokså komplisert spørsmål å svare på. Hvis vi ser på Europa, som er mitt forskningsfokus, så involverte en rekke avslørte terrorplaner før bombeaksjonene i Madrid i 2004 personer som åpenbart hadde direkte forbindelse til al-Qaida, og som mottok direkte ordrer fra toppledelsen i organisasjonen, blant annet fra bin Laden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at det etter bombeaksjonene i Madrid har blitt vanskeligere å identifisere slike koblinger, men at det ikke nødvendigvis betyr at disse koblingene ikke eksisterer:

- Det kan for eksempel tenkes at kontakten fremdeles er der, men at den går igjennom flere ledd. Kontakten er rett og slett vanskeligere å dokumentere, sier han.

En skygge av seg selv


I debattinnlegget i Dagbladet hevder Nadeem Ayub Khan videre at bin Ladens organisasjon er kraftig svekket:

«Al-Qaida er blitt en skygge av seg selv og opererer under svært vanskelige forhold. Evnen til å gjennomføre aksjoner er blitt kraftig redusert som følge av arrestasjoner og drap, og nettverkets skjulesteder i Afghanistan er blitt gradvis ødelagt.»

Petter Nesser er delvis enig i dette, og sier:

- Etter invasjonen av Afghanistan i 2001, forandret situasjonen seg. Plutselig hadde al-Qaida ikke lengre et fristed under beskyttelse av Taliban. De har kommet under sterkt press og på flukt, sier Nesser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesser hevder videre at sentralorganisasjonen åpenbart er svekket fordi en rekke ledere har blitt arrestert eller drept. Han understreker imidlertid at vi samtidig skal huske på at det har kommet opp nye personer som har tatt over en del av funksjonene som de tidligere lederne hadde:

Abu ZubaidaAbu Zubaida

- Men de har ikke de den samme mytiske posisjonen som de gamle lederne, som for eksempel Abu Zubaida, som var en veldig sentral person.

Flere forgreninger


Petter Nesser peker videre på at vi i de senere år har sett en fremvekst av nye grupperinger med ulik tilknytning til al-Qaida:

- Kjernen i al-Qaida må ta sterke sikkerhetssyn. Sånn sett har de blitt mindre tilgjengelig. Samtidig har det skutt frem nye grupper som har tilknytning til al-Qaida. Blant annet er det derfor det er vanskelig å vite hva som er al-Qaida, og hva som bare har løs tilknytning.

Han understreker at al-Qaida på ingen måte kan avfeies, og at inspirerte grupper som gjennomfører aksjoner helt i tråd med al-Qaidas doktrine også utgjør en betydelig trussel.