F*** you

Derfor viser vi fingeren til hverandre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Daniel lurte på dette:
«Hvem fant opp 'Fingeren'? Også kalt 'Fuck You'-fingeren.»

Ja, det skal jeg fortelle deg, Daniel.

Personlig er jeg veldig glad for å ha muligheten til å vise fingeren til noen, ja, jeg gjør det gledelig hver gang sjansen byr seg. Gesten er veldig praktisk når du vil be noen dra til helsike, og vedkommende står for langt unna til at hun eller han kan høre deg.

Artikkelforfatteren ofrer seg for å illustrere artikkelen (Foto: Sverre Bjørstad Graff).Artikkelforfatteren ofrer seg for å illustrere artikkelen (Foto: Sverre Bjørstad Graff).

Også i middagsselskaper er fingereren god å ha. Du kan ikke rett ut be noen «dra til helsike» uten å bli uglesett av de andre, men med fingeren kan du likevel formidle budskapet til den det gjelder. Fingeren kan nemlig lydløst smyges frem mens du sørger for at bare mottakeren får se den. Både onkler og tanter rundt middagsbordet fråtser videre, lykkelig uvitende om rabiate fingre rundt bordet.

Jeg har nå blitt så glad i å vise fingeren at fingergester er i ferd med å erstatte mitt vanlige vokabular.

Men så til saken ...

Enkelte antropologer hevder at det å gi fingeren stammer fra primater, som bruker det som en seksuell gest. Ved vise en fingeren (husk at fingeren er et fallos-symbol) til din fiende, undertrykker du ham ikke bare, men du gjør ham også til din seksuelt underdanige.

Gresk, som så mye annet


Opprinnelsen til denne obskøne gesten er høyst usikker, men den kan være så gammel som 2 500 år. Det første skrevne verket som vi vet beskriver denne fornærmelsen, er det greske «The Clouds» av Aristophanes. Her gjør hovedpersonen en ekkel spøk, der langfingeren tas for å være penis. Selv da var langfingeren betraktet som et fallos-symbol.

Romerne stjeler fingeren


Da romerne importerte gresk kunst, musikk og annen kultur, fulgte fingeren med. Romerne refererte til det å vise fingeren som «digitus impudicus», eller «uforskammet finger».

Den beryktede keiseren Caligula tvang av og til undersåttene til å kysse langfingeren istedenfor hånden. En av hans ofre, Cassius, hadde til slutt fått nok, og tok livet av jævelen. Om det skyldes fingerbruk, er mer usikkert, men han fikk i hvert fall nok.

Nå gjør «alle» det. Jeg er usikker om mamma gjør det, i hvert fall har jeg aldri sett henne vise noen finger. Men alle andre gjør det. Ja, til og med amerikanske visepresidenter. Da Nelson Rockefeller ble plaget av en gjeng med demonstranter, som fortalte ham hva de syntes om Vietnam-krigen ved å vise ham fingeren, var han ikke dårligere enn at han gjorde det samme tilbake.

Hvis du er blant de 0,00005 prosentene av befolkningen som ennå ikke vet hvordan du viser fingeren, kan jeg på det varmeste anbefale denne bruksanvisningen for fingerbruk.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost. Send gjerne med et bilde som jeg kan ta med i artikkelen.

Personvernpolicy