Svensk «Watergate» kan redde Persson

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spionskandalen i den svenske valgkampen kan vise seg å redde Göran Persson og Sosialdemokratene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spionskandalen i den svenske valgkampen eskalerte mandag, da nok en ungdomspolitiker innrømmet å ha hatt tilgang til Sosialdemokratenes interne datanettverk Sapnet.

Både en av Folkpartiets riksdagskandidater, Nicklas Lagerlöf (21), og Liberale ungdomsforbundet (Luf) sin pressesekretær, Per Jodenius (24), erkjenner at de vært inne på Sapnet, skriver Aftonbladet.

Flere medlemmer i Folkpartiet, der Lars Leijonborg er leder kan være innblandet i skandalen. (Foto: folkpartiet.se)Flere medlemmer i Folkpartiet, der Lars Leijonborg er leder kan være innblandet i skandalen. (Foto: folkpartiet.se)

Men det dreier seg om mer enn overivrige unge valgkampmedarbeidere, skriver Dagbladet.

Satt under hardt press på svensk TV kunne ikke Lars Leijonborg, leder av det borgerlige Folkpartiet, utelukke at partiledelsen hadde benyttet seg av opplysningene fra datainnbruddet.

Expressen har dessuten kartlagt at Folkpartiet ved flere anledninger har presentert detaljerte rapporter og politiske utspill i samme saker som Sosialdemokratene, på samme dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Passord på avveie


Det er passordet til ombudsmannen i Skaraborg, Stig-Olof Friberg, som har kommet på avveie, skriver Aftenposten.

Nicklas Lagerlöf som skal ha gitt passordet til Per Jodenius, hevder ifølge Expressen å ha fått innloggingsdetaljene av en internt i Sosialdemokratenes ungdomsorganisasjon (SSU), noe de tilbakeviser som løgn.

Jodenius sier at han sist logget seg inn i mars. Men senest i forrige uke var det uvedkommende som logget seg inn på det interne nettverket til Sosialdemokratene. Det tyder på at opplysningene kan ha blitt brukt av langt flere personer, skriver Dagens Industri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens Industri kan også avsløre at en fremadstormende kvinnelig Folkparti-politiker, Nina Larsson, som topper en av riksdagslistene og har en nøkkelposisjon innad i partiet, er innblandet i skandalen. Larsson benekter dette og hevder hun er uskyldig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Persson og Sosialdemokratene kan tjene på skandalen. (Foto: socialdemokraterna.se)Statsminister Persson og Sosialdemokratene kan tjene på skandalen. (Foto: socialdemokraterna.se)

Etter et besøk hos Sveriges Radio i går kveld kjente Folkparti-lederen bare til de to ungdomspolitikernes innblanding:

- Jeg har på nåværende tidspunkt ikke oversikt over hvor omfattende dette er og om flere er innblandet, sa Lars Leijonborg til Dagens Industri og fortalte videre om sin samtale med statsminister Göran Persson.

- Jeg har bedt om unnskyldning. Han stilte en del spørsmål og konstaterte så at han håpet slutten av valgkampen skulle handle om politikk.

Moderaterna fortviler


Den som virkelig fortviler etter avsløringene er den borgerlige alliansens statsministerkandidat, Moderaternas Fredrik Reinfeldt. Som utfordrer til Persson har han hatt et forsprang i meningsmålingene, noe som har snudd etter at Sosialdemokratene avslørte spionskandalen søndag kveld.

Før skandalen lå valget som finner sted 17. september, an til å bli uhyre jevnt. I en måling utført av Sifo for Göteborgs-Posten og flere andre svenske aviser, hadde de borgerlige partiene 48,1 prosent oppslutning mot 47,4 prosent for sosialdemokratene og deres støttepartier.

Oppdatert 05.09.2006, 10.52