Klimaendringer bidrar til smittespredning

Klimaendringer bidrar til spredning av smittsomme sykdommer, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malaria Day-banner i Ghana 2004 (Foto: flickr.com/photos/tedernst/1926346/)Malaria Day-banner i Ghana 2004 (Foto: flickr.com/photos/tedernst/1926346/)

Økende temperaturer fører til at organismer migrerer, sa Professor Paul Hunter på en konferanse i Storbritannia i helgen, ifølge BBC.

Eksempler på dette har vi blant annet sett i Europa, der folk som har badet i sjøen har blitt smittet av sykdommer man vanligvis forbinder med varmere farvann.

Professoren advarte om at ikke nok blir gjort for å overvåke spredningen som skjer som følge av global oppvarming. Han trakk frem spredning av malaria i Afrika som et eksempel.

Professoren som er tilknyttet University of East Anglia , har forsket på bevegelsene til sykdomsfremkallende organismer i Europa og Nord Amerika. Resultatene presenterte han på Festival og Science i Norwich.

- Det finnes allerede viktige indikasjoner på at sykdomsbyrden i Europa øker som følge av klimaendringer, sa Hunter på konferansen.


Organismer på vandring


En av organismene som flytter på seg er Vibrio vulnificus. Den kan være dødelig for mennesker og vokste tidligere kun i varme farvann, som for eksempel i Mexico-gulfen. Men organismen har nå blitt oppdaget så langt nord som Østersjøen, og har tatt livet av en person i Danmark.

Professoren trakk også fram Ostreopsis ovata, som har gjort 100 ferierende i Italia syke, og Congo Crimea haemorrhagic fever, som forårsaker blødninger fra huden, munnen og nesen. Begge er oppdaget i områder der de tidligere ikke har blitt observert.

Hunter antar at spredningen av organismer skyldes mildere vintre, heller enn varmere somre:

- Men hovedbyrden fra klimaendringene vil havne på de fattigste landene i verden og på landene med tropisk klima, sa han.

- I Europa bekymrer vi oss over tre eller fire tilfeller av sjeldne sykdommer i Østersjøen, men i Afrika snakker vi potensielt om mange millioner tilfeller av malaria som et resultat av klimaendringer.

Varmere klima kan også føre til spredning av sykdommer som HIV og tuberkulose, mener forskerne. Dette fordi mennesker flykter fra områder med tørke eller andre problemer som skyldes klimaendringer, og tar med seg sykdommene til nye områder.

Personvernpolicy