Tsunamien forandret livet til norske barn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Halvparten gjenopplever marerittet, og mange av barna som opplevde tsunamien har slitt med angst og problemer på skolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Men de aller fleste barna har funnet sin måte å takle tsunamikatastrofen på, ifølge den første forskningsrapporten om norske barn som opplevde tragedien.

Flere av barna som mistet sine nære sliter fortsatt veldig. Mange av barna som ikke mistet noen har hatt større eller mindre problemer med angst og konsentrasjonsvansker, skriver Dagsavisen.

50 prosent rapporterte om gjenopplevelser i form av mareritt eller tanker. 21 prosent sa de unngikk alle situasjoner, personer eller steder som minnet dem om hendelsen. 14 prosent hadde søvnproblemer. 141 barn og unge ble intervjuet.

- Flertallet av barna trodde der og da at de kom til å dø. Det forteller mye om hva de har opplevd, sier forsker Tine Jensen ved Norsk kompetansesenter for vold og traumatisk stress, som står bak rapporten.

Over 4.000 nordmenn var i katastrofeområdet, og 84 av dem omkom.

- De fleste har mye mindre symptomer på at de sliter i ettertid enn vi hadde trodd. Jeg er så imponert over foreldrene. De har vært flinke til å forholde seg til det barna strever med, og har satt inn passe mye tiltak, sier Jensen.

(©NTB)