Født på 70-tallet = dårlig betaler

Folk som er født på 1970-tallet er landets dårligste betalere. Syv prosent av dem betaler ikke for seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NW): Det er nesten dobbelt så mange dårlige betalere som er født i 1970 enn i 1950, viser tall fra kredittopplysningsbyrået CreditInform.

- De som nå er over 60 år har vokst opp med en trangere økonomi og med en annen moral enn dagens unge voksne. De har et mer ansvarlig forhold til lån, kreditt og forbruk enn unge, sier markedssjef Hanne Broen i CreditInform.

- Generelt kan vi si at de som er født mellom 1970 og 1980 er landets dårligste betalere, sier hun.

Bruker for mye


- Det er flere grunner til at svært få over 60 år får betalingsanmerkninger. Lån er nedbetalt, og de fleste tilpasser økonomien til en tilværelse som pensjonister.

Mange som er mellom 30 og 50 år bruker mye mer enn de tjener.

- Vi ser spesielt mange dårlige betalere i 30-årsalderen, selv om de er på topp inntektsmessig i disse årene, sier Hanne Broen.

Skaper trøbbel


Inkassokravene øker i størrelse, det samme gjør det vi til sammen skylder i ubetalte regninger. Totalt skylder norske privatpersoner nå nesten 18 milliarder kroner.

Når man får en betalingsanmerkning, faller kredittratingen hos CreditInform og andre kredittopplysningsselskaper. Da kan det bli vanskelig å få lån og kredittkort. Det kan også få konsekvenser for alt fra mobilabonnement til strømavtaler.

- Leverandører av varer og tjenester vil vite om nye kunder kan betale for seg. Derfor sjekker de kredittratingen før avtalen inngås.

Mange har også rutiner for å sjekke dette underveis i avtaleperioden.

- Erfaring viser at 80 prosent av alle tap kommer på eksisterende kunder, sier Broen.

Alle vurderes


CreditInform har avanserte modeller som beregner kredittratringen for enkeltpersoner og bedrifter.

Inntekt, formue og eventuelle betalingsanmerkninger er de tre viktigste faktorene. Men også kjønn, bosted og hvor ofte du skifter bosted, sier noe om din kredittverdighet.

Menn står fremdeles for rundt to av tre betalingsanmerkninger, men stadig flere kvinner gjør ikke opp for seg og kommer i et økonomisk uføre.

- Det kan ha flere årsaker, blant annet samlivsbrudd. Men også kvinner har dårligere betalingsmoral enn før, sier Hanne Broen.

Personvernpolicy