Litt.klikk: «Den andre sønnen»

Hver uke stiller vi ulike forfattere faste spørsmål. Denne ukens forfatter gir varige merker på ting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Navn:

Tor Even Svanes

Alder:


28 år.

Aktuell med:

«Den andre sønnen»

Sivilstatus:

Gift.

- Hvor var du da du skrev boka?

- Jeg begynte med research og forberedelse i Oslo, men selve boken er skrevet i Stavanger, i en liten fuglekasse av en leilighet jeg og kona mi leide.


- Hvem tenkte du på da du skrev boka?

- Det er ikke så mye hvem, som hva. Jeg tenkte veldig mye på det miljøet, den tiden og den historien jeg skrev fram. Og da blir jeg ganske innadvendt å være med.

(Foto: Sverre B. Graff)(Foto: Sverre B. Graff)

- Det gjelder også når jeg får ideer eller ser løsninger på sammenhenger jeg har lett etter. Da «fader» jeg helt ut, og hører ikke etter på hva folk sier til meg i det hele tatt.


- Hvilken type PC skrev du boka på?

- Jeg skrev den på min trofaste, gamle Toshiba. Den delen av dekselet hvor jeg hvilte hånden mens jeg skrev, fikk avtrykk. Som om noen har lagt fra seg skyggen av en hånd der. Det er ikke tull.


- Hvordan valgte du bokas tittel?

- Den kom til sent i prosessen, og det er rart, for når man leser boken ligger den tittelen ganske oppe i dagen. Boken hadde arbeidstittel «To historier om fascistene», og det forvirret en av konsulentene som leste boken voldsomt en stund. «Den andre sønnen» er mye bedre, og jeg er veldig fornøyd med den.


- Hva er ditt yndlingsord?

- Jålete. Veldig mange mennesker er jålete, opptatt av å presentere seg og sitt, av å imponere og briljere. Jålete er mer presist enn for eksempel pretensiøs, som jo er et jålete ord i seg selv.

- Og «olivenslipt». Jeg hørte det her om dagen. Det er en spesiell måte å slipe mønster i glass. Det var en antikvitetshandler som fortalte kona mi at det var olivenslipte glass hun lette etter. Jeg tror dessverre den typen ord kan komme til å forsvinne, etter hvert som mer og mer masseproduseres og selges på Åhlens og Indiska.


- Hvilken bok betydde mest for deg da du var liten?

- «Ole Jakop på bytur» av Torbjørn Egner.


- Hvilken bok betydde mest for deg da du var tenåring?

- «Øst for Eden» - John Steinbeck. Og den betyr fremdeles ganske mye for meg.


- Hvilken bok skulle du ønske du hadde skrevet?

- Jeg tror nesten det også måtte være «Øst for Eden». Den har alt. Eller kanskje «The plot against America» av Philip Roth, siden den er så utrolig kløktig skrevet.


- Hvilken bok har du aldri klart å fullføre?

- Det var dette med «Ulysses», da… Og «Underworld» av Don De Lillo. Fikk den ikke til i det hele tatt.


- Hvilken bok ville du tatt med deg dersom bokhylla brant?

- Hvis forutsetningen her er at alle andre brant opp, og denne boken ville gitt en slags litterær nødhjelp en periode, ville jeg tatt med meg Hemingways samlede noveller. Og sannsynligvis en Ian McEwan bok. Men i virkeligheten tror jeg de fleste ville strukket seg etter fotoalbumene…


-

Hvilken CD passer best som soundtrack til boka?

- Siden historien i «Den andre sønnen» foregår på Sardinia før krigen, er det naturlig å svare Ennio Morricone, sånn det høres ut i «Once upon a time in America» og (naturligvis) «Cinema Paradiso». Det passer til stemningen i historien.

- «La Mer» av Debussy passer også veldig godt, siden det stykket lurer seg inn i boken flere steder. Selv om: Nyskrevet, symfonisk filmmusikk av Thom Yorke og Rufus Wainwright hadde ikke vært å forakte det heller.


- Oppsummer boka i én setning.

- Episk roman om sterke personligheter i en sardinsk familie, i skyggen av en ventende krig.


- Hvilken skuespiller passer til å spille hovedpersonen i boka?

- Gael García Bernal, fra «Elskede kjøter» og «Motorsykkeldagbøkene». Hovedpersonen i boken er en atten år gammel italiensk gutt.


- Hvem skulle du ønske hadde din bok på nattbordet?

- Jeg ville likt å vite at Lars Saabye Christensen hadde boken på nattbordet, og at han hadde lest den. Jeg har stor respekt for ham, og de valgene han tar.

Om forfatteren:

Tor Even Svanes er født i 1978, og utdannet cand. philol med fagene medievitenskap og historie. Har bodd på Tjøme, i Oslo og Stavanger.

Tor Even Svanes debuterer i høst med «Den andre sønnen».

Om boken:

Den stolte og tradisjonsrike familien Cuellar på Sardinia har adelige aner, men en progressiv og lidenskapelig historie. Da fascistene fester grepet om Italia utover 1920- og 30- tallet, synes det selvsagt at familien tar opp kampen.

Faren Salvatore, det naturlige overhodet, organiserer motstanden i byen Bosa, og er beryktet blant fascistene helt inn i ministeriene i Roma. Hans eldste sønn Mario er sterk og uredd, og villig til å gå enda lenger enn faren.

Men historien er fortalt av lillebror Alessio, som prøver å finne sin helt egen vei for å vinne familiens respekt. Den andre sønnen er en stor og underholdende episk roman om de evige temaer: vennskap, misunnelse, kjærlighet og svik, og den gir et levende bilde av sterke personligheter i skyggen av den ventende krigen.Kilde: Cappelen.noHer kan du lese flere

Litt.klikk


Mer litteratur i

Neste Klikk

:

Litteratur
Litteraturanmeldelser
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker

ABC.Startsiden.no:

Litteratur

De tyve siste forfatterene i Litt.klikk:

Torleif R. Hamre: «norgeshistorier»
Lene Wikander: «Salt»


Tore Stubberud: «Portrett av en kvinne fra det 21. århundre»


Odd W. Surén: «Dødsmåter»


Frode Thuen: «Utro - om kjærlighetens bakgater»
Odveig Klyve: «Det andre blikket»


Aksel Selmer: «Styrkeprøven»


Mona Høvring: «Helt vanlige mirakler»
Tore Aune: «Oppdrag: Midnatt»


Alf Kjetil Walgermo: «Mestermøter»


Eirik Ingebrigtsen: «Vendrakovic»
Astri C. Kleppe: «Her ute»


Stein Erik Lunde: «En far»


Marita Liabø: «Under brua»


Jørn Lier Horst: «Når havet stilner»


Jørgen Gunnerud: «Djevelen er en løgner»


Vibecke Groth: «Advokatene»


Øystein Wingaard Wolf: «Karusellturen med Gud»


Gaute Bie: «Go Shootyrbaby»Personvernpolicy