Somaliere i Norge drar til hjemlandet på ferie

Artikkelen fortsetter under annonsen

Somaliere i Norge reiser hjem til Somalia på ferie hvert år, til tross for at de mener de blir forfulgt i hjemlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedstaden Mogadishu, der den tidligere parlamentsbygningen ligger i ruiner, er blant stedene som norsk-somaliere drar til på ferie. (Foto: Reuters/Shabele Media/SCANPIX)Hovedstaden Mogadishu, der den tidligere parlamentsbygningen ligger i ruiner, er blant stedene som norsk-somaliere drar til på ferie. (Foto: Reuters/Shabele Media/SCANPIX)

- Spesielt om sommeren er denne reisevirksomheten stor. Mange av disse reisene går over Dubai, ettersom det eksisterer mange flyforbindelser fra Dubai til ulike somaliske flyplasser, sier Hugo Fjeld, norsk konsul i Dubai, til Aftenposten.

Han slår fast at det både er somaliere med norsk fremmedpass og med vanlige norske pass som besøker hjemlandet ved å reise via Dubai.

Somalieren Prince Hassan, som bor i Dubai og i mange år har jobbet som konsulent for svenske og danske TV-selskaper i Gulf-området, anslår at 50.000 somaliere bosatt i Nord-Europa hvert år drar til Somalia via Gulfen.

- Antallet somaliere med norske reisedokumenter som følger denne ruten, vil jeg anslå til årlig pluss-minus et par tusen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ambassadesekretær Rina Kristmoen ved Norges ambassade i Nairobi i Kenya bekrefter at mange norsk-somaliere drar til hjemlandet også via Kenya.

- Noen reiser fram og tilbake for å møte familie. Så vidt vi vet reiser de til alle deler av Somalia. Noen reiser også til Mogadishu, sier hun.

Kristmoen opplyser at mange ønsker å besøke venner og familie, og at de vurderer det som trygt nok.

Sjefen for Politiets utlendingsenhet, Arne Jørgen Olafsen, viser til informanter som forteller om utstrakt reisevirksomhet av personer som har søkt nødhavn i Norge.

- Asylsøkere skal definitivt ikke reise til sitt hjemland. Får vi informasjon om navngitte personer, så vil det bli tatt affære, sier Olafsen. (©NTB)