Kan miste vannforsyningen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir det en tørr høst kan mange nordmenn miste vannforsyningen utover vinteren, advarer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: bintjbeil.com)(Foto: bintjbeil.com)

Svært lite nedbør, høy temperatur og lite snø i fjellet sist vinter har gjort at grunnvannstanden enkelte steder i landet er den laveste på 30 år.

De fleste av NVEs målestasjoner for grunnvann i Sør-Norge, Midt-Norge og Nordland registrerer svært lave nivåer. Det må komme uvanlig mye nedbør i disse områdene før situasjonen kan normaliseres. NVE er bekymret for situasjonen.

- Blir det en tørr høst og en tidlig vinter med store snømengder, kan vi få en situasjon der en får tørre brønner. Dette gjelder først og fremst der de har grunne brønner, ikke alle blir berørt, sier senioringeniør Sissel Tvedten i NVE til Neste Klikk.

NVE mener man bør vurdere å iverksette tiltak for å forhindre at folk blir uten vann til vinteren. Men ifølge Tvedten er det begrenset hva vanlige forbrukere kan gjøre:

- Der en kjenner til at man har en utsatt vannkilde, bør man tenke på å begrense vannforbruket. Dette gjelder spesielt i områder med spredt bebyggelse med egne vannkilder.

-

Men det er generelt lite gevinst i forhold til å begrense vannforbruket. Først og fremst bør man vurdere å bore dypere ved grunne brønner, der man vet at det kan gå galt, avslutter Tvedten.