Først, størst og likest?

De største avisene i Norge, VG, Dagbladet og Aftenposten, har i dag nøyaktig samme hovedoppslag på forsiden. Presseforbundet synes likevel ikke at seriøse Aftenposten har meldt overgang til tabloidsja

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aftenpostens forside 23. august 2006Aftenpostens forside 23. august 2006

Eiendomsbaronen Olav Thon pryder forsiden av landets tre største aviser onsdag. Unge slektninger av Thon fikk en gave på en én million kroner hver, noe som kvalifiserte til hovedoppslag i Aftenposten («Delte ut 26 mill. på slektsstevne»), VG («Delte ut 26 mill. til unge slektninger») og Dagbladet («Thon ga 26 mill. til jublende slektninger»).

Det hender ikke sjelden at løssalgsavisene VG og Dagbladet kjører like hovedoppslag, men det har knapt skjedd tidligere at også abonnementsavisen Aftenposten har den samme vinklingen på en hovedsak. Verken nyhetsredaktør i Aftenposten, Ola Bernhus eller generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund kan huske å ha sett dette før.

Dagbladets forside 23. august 2006Dagbladets forside 23. august 2006

- Dette er noe man opplever i forbindelse med kriger og naturkatastrofer, men jeg kan ikke huske sist vi hadde en enkeltsak som tabloidavisene også har, som prydet forsiden, sier Bernhus til Neste Klikk.

- Hver dag har vi saker de andre gjerne skulle hatt - og motsatt. Forskjellen på en løssalgsavis og en seriøs abonnementsavis er måten å gjøre ting på, her falt det tilfeldigvis sammen. Det som er det sjeldne, er at vi løser hovedoppslaget på omtrent samme måte, mener han.

Nyhetsredaktøren avfeier antydningen om at Aftenposten har begynt å gå tabloidene i næringen.

- Man bygger en profil på lengre sikt enn som så. Aftenposten må tillate seg å slå opp en god enkelthistorie en gang i blant uten at man stiller spørsmål ved profilen, mener han.

VGs forside 23. august 2006VGs forside 23. august 2006

De aller fleste norske dagsaviser har i dag forlatt bredformatet. Den 2. januar 2005 skjedde det samme med morgenutgaven til Aftenposten.Per Edgar Kokkvold synes Aftenposten har løst overgangen bra.- Jeg mener å følge relativt godt med. Det var mange som var redd for overgangen til tabloid, jeg synes frykten er gjort til skamme, sier han til Neste Klikk.

Han mener hovedoppslaget som er gjengitt i dagens tre aviser kunne vært gjengitt på bred front også i andre land. Kokkvold har inngående kjennskap til det britiske avismarkedet der avstanden mellom de seriøse avisene og løssalgspressen er langt større enn i Norge.

- Dette er en kjendissak, men samtidig noe mer. Det handler litt om penger og dreier seg om en kombinasjon av kjendis og finanstopp som gjør noe uvanlig. Dette er nyheter kvalitetsaviser som for eksempel The Times i England kunne ha bragt til torgs, sier generalsekretæren i Norsk Presseforbund og synes det ikke er noe problem at den samme historien, som ikke nødvendigvis er det viktigste som er skjedd i mediebildet dagen før, havner som hovedsak i landets største aviser

- Norsk presse er uansett svært mangfoldig, mener han.

Mer i Neste Klikk

Gåvmild riking på slektstreff


Personvernpolicy