Strøm av norske feriekroner til Øst-Europa

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sommer har vi lagt igjen rekordmange penger i de østeuropeiske landene, viser ferske tall fra Teller. Nordmenn trakk kortene for 700 millioner kroner i Øst-Europa i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thomas Midteide, informasjonssjef i Teller, forteller at nordmenns kortbruken i Øst-Europa har økt med sju prosent sammenliknet med fjoråret. (Foto: Teller)Thomas Midteide, informasjonssjef i Teller, forteller at nordmenns kortbruken i Øst-Europa har økt med sju prosent sammenliknet med fjoråret. (Foto: Teller)

- Aldri har vi brukt kort så mye i Øst-Europa som vi gjorde i sommer. Land som Latvia, Litauen, Bulgaria, Polen og Kroatia har mottatt minst en tredel mer norske turistpenger enn det de gjorde i samme periode i fjor, sier Thomas Midteide, informasjonssjef i Teller.

Midteide forteller at kortbruken vår i Øst-Europa har økt med sju prosent sammenliknet med fjoråret. Latvia er landet som har økt mest, med hele 180 prosent fra i fjor. Men Midteide legger til at Øst-Europa fremdeles ikke er det stedet i verden nordmenn bruker mest penger om sommeren.

- Av landene i Øst-Europa, er Kroatia og Polen de landene hvor flest penger ble lagt igjen, med henholdsvis 146 og 118 millioner kroner. Det er likevel fremdeles langt unna land som Sverige eller Danmark, hvor nordmenn for alvor svir av feriekroner, sier Midteide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Øynene opp for øst


Anne Grete Ellingsen, informasjonsdirektør i Norwegian, er slett ikke overrasket over sommerens utvikling i Øst-Europa. Hun forteller at flyselskapet har vokst mye i øst, både i antall avganger og destinasjoner, og at de nye rutene er svært populære.

- Flere direkteavganger, lavere priser og lyst etter å oppleve nye destinasjoner gjør at stadig flere nordmenn ferierer øst i Europa, sier Ellingsen.

Hun mener nordmenns reisemønster har endret seg i løpet av de siste tiårene.

- Tidligere reiste vi til Gran Canaria, og var fornøyd med det. Senere begynte nordmenn å kjøpe seg hus i Italia og Frankrike, og nå er det flere som har fått øynene opp for Øst-Europa, sier Ellingsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruker mest på bensin og mat


Også Sverige har opplevd en flom av norske turistkroner i sommer. Under årets tre varmeste måneder dro vi kortene for 2,3 milliarder kroner i Sverige, hele 20 prosent mer enn i fjor.

De fleste norske Visa- og MasterCard-betalinger sendes gjennom Tellers systemer. Midteide forteller at det er vanskelig å si nøyaktig hva norske penger brukes på utenfor landegrensene, men felles for de fleste norske turister er utgifter til mat, shopping og bensin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bevisste kortbrukere


Teller anslo før sommeren at nordmenn kom til å legge igjen om lag 10 milliarder kroner på ferie utenfor landets grenser i juni, juli og august. Midteide oppfordret i den anledning nordmenn til å bruke kortene fornuftig og ta sine forholdsregler.

- Det ser ut som nordmenn har fulgt rådene fra banker og kortselskaper i år. Mange har tatt med seg mer enn ett kort for sikkerhets skyld, og vært flinke til å sperre kort de har mistet, sier Midteide.