Fastlegen din utleverer deg

Vasker du, tørker du og steller du hele kroppen? Tørker du deg nedentil og vasker du hender? Spiser du servert mat på en kulturelt akseptabel måte?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er opplysninger mottakere av pleie- og omsorgstjenester i stat og kommune kan bli tvunget til å svare på. Dersom du nekter å svare på spørsmålene, kan statlige og kommunale instanser innhente opplysninger om deg fra din fastlege.

Uakseptabelt, mener Norges Handikapforbund og Uloba, som mandag 21. august demonstrerte mot den nyinnførte IPLOS-registreringen, der detaljer om alle med pleie- og omsorgsbehov blir ført i et nasjonalt register, med eller uten samtykke fra personen selv.

Demonstrasjon utenfor Stortinget (Foto: Stein Ove Korneliussen).Demonstrasjon utenfor Stortinget (Foto: Stein Ove Korneliussen).

Kommuner skal nå registrere alle som søker pleie- og omsorgstjenester i et sentralt pseudonymisert register ved navn IPLOS.

IPLOS baserer seg på at personer må svare på følgende type spørsmål:

  • Spiser du mat på en kulturelt akseptabel måte?

  • Har du intimhygiene ved menstruasjon?

  • Tørker du deg nedentil og vasker du hender?

  • Kler du deg sosialt akseptabelt?

Ifølge Sosial- og helsedirektoratet, er en av målsettingene med IPLOS at hver enkelt bruker skal få bedre og riktigere tjenester, basert på den enkeltes ressurser og behov.

Kirsti Dahle reagerer kraftig på det hun omtaler som statlig overgrep mot individer (Foto: Stein Ove Korneliussen).Kirsti Dahle reagerer kraftig på det hun omtaler som statlig overgrep mot individer (Foto: Stein Ove Korneliussen).

Føler det som et overgrep

Kirsti Dahle fra Fredrikstad, føler det hele som et overgrep.

- Jeg gikk rett i kjelleren da jeg først oppdaget IPLOS. Det er utrolig at de kan registrere slike opplysninger om mennesker. Jeg reagerte voldsomt, og ble rasende.

- Jeg tok kontakt med kommunen for å si at jeg nektet å svare på spørsmålene. De svarte da at de uansett kunne innhente opplysningene fra fastlegen min. Dette er opplysninger som er sagt i all fortrolighet mellom meg og min fastlege, sier Dahle.

Fastlegen er tvunget til å utlevere opplysninger om deg - Legeforeningen skeptisk

Forbundsleder Eilin Reinaas i Norges Handikapforbund mener at spørsmålene ikke er relevante for saksbehandlingen, og at mennesker blir redusert til biologiske vesener. Hun beskriver spørsmålene som krenkende, personlige og diskriminerende.

Ifølge Reinaas har du full mulighet til å nekte å svare på spørsmålene.

- Men da kan de kontakte fastlegen din for å få utlevert opplysninger. Dette er regulert i den såkalte IPLOS-forskriften.

Legeforeningen er også skeptisk, noe de uttrykte i et brev til Sosial og helsedirektoratet i juli i år:

«Legeforeningen kan ikke se at det i dag er hjemmel for å pålegge fastlegene å utlevere disse dataene, og vi kan heller ikke se at IPLOS-forskriften hjemler dette. Avgivelse av slike data vil dessuten være vanskelig ifht personverns- og taushetspliktsbestemmelsene, samt svært arbeidskrevende.»

Kirsti Dahle spør Harald Nesvik fra Fremskrittspartiet om han tørker seg nedentil og vasker hender (Foto: Stein Ove Korneliussen).Kirsti Dahle spør Harald Nesvik fra Fremskrittspartiet om han tørker seg nedentil og vasker hender (Foto: Stein Ove Korneliussen).

Ikke anonyme

På spørsmål om ikke IPLOS har noe positivt ved seg, svarer Kirsti Dahle:

- Det er klart at myndighetene må ha et styringsverktøy, men akkurat dette styringsverktøyet er ubrukelig. Den såkalte anonymiseringen er null verdt.

- Jeg heter Kirsti Dahle og bor i Borge, er 46 år, skilt og har 50 timer assistanse per uke. Det er klart at alle vet at det er Kirsti Dahle, selv om skjemane er anonymiserte. Dette vil skinne igjennom i alle små samfunn.

Foto: Stein Ove Korneliussen.Foto: Stein Ove Korneliussen.

Umulige spørsmål

- Dagens system må kastes på søpla, slik det foreligger i dag. Vi trenger et annet fokus og innfallsvinkel. Alle ser urimelighetene i spørsmålene, sier Kirsti Dahle til Neste Klikk.

- Spørsmål 21 fra veilederen ser slik ut: «Om personen spiser servert mat på en kulturelt akseptabel måte. Fører mat og drikke til munnen og svelger.»

- Hva skal man med denne informasjonen? Jeg spør meg: Hva skal man gjøre hvis man finner ut at 15 stykker i Fredrikstad ikke spiser på kulturelt akseptabelt vis? Skal man foreta seg noe? Jeg synes IPLOS avslører et menneskesyn som ikke hører hjemme i Norge. Det gjør meg uvel, sier hun.

Kirsti Dahle får støtte fra Harald Nesvik i Fremskrittspartiet:

- Spørsmålene er helt meningsløse, og er et hån mot mennesker. Vi må få en slutt på dette, sier Harald Nesvik fra Fremskrittspartiet, og sa at han sporenstreks ville sende et brev til helseministeren om saken, der han ber om at en rekke spørsmål fjernes.

- Vi vil be Stortinget om å instruere regjeringen til å stoppe kreningen av funksjonshemmede mennesker. Vi vil at Stortinget skal si at de ikke vil sitte stille og se på dette, sier Lars Ødegård - generalsekretær i Norges Handikapforbund.- Vi vil be Stortinget om å instruere regjeringen til å stoppe kreningen av funksjonshemmede mennesker. Vi vil at Stortinget skal si at de ikke vil sitte stille og se på dette, sier Lars Ødegård - generalsekretær i Norges Handikapforbund.

Angår alle


Dahle er overrasket over at det er så stille rundt dette, og mener at media har en del av skylden:

- Jeg ble intervjuet av Dagsrevyen i mars, og det eneste de fokuserte på, var at dette var noe som gjaldt pleie- og omsorgstrengende, sier Dahle.

- Det er en misforståelse at dette bare gjelder funksjonshemmede, og det er synd. Svært mange nordmenn som kommer i kontakt med kommunale tjenester, vil komme borti IPLOS. Det vil i praksis si at bortimot alle nordmenn vil bli registert.

Lover endringer


Stortingsrepresentant Jan Bøhler fra Arbeiderpartiet lover rask endring av spørsmålene i samråd med brukerorganisasjonene.

- Innføringen av dette skal gjøres i samarbeid med brukerne. Dette kan bli et fornuftig redskap, og jeg vil allerede i dag ta kontakt med organisasjonene, sier Bøhler.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14 Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13 Ekspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50 Lagarde godtatt som sentralbanksjef13:50 Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20 Kronprinsparet tok turen til fjells13:19 «Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19 Ny analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan
Siste nytt
09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39KulturHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14NorgeFar siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13VerdenEkspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50PengerLagarde godtatt som sentralbanksjef13:50NorgeTusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20KulturKronprinsparet tok turen til fjells13:19Sport«Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19MotorNy analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus