Fastlegen din utleverer deg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vasker du, tørker du og steller du hele kroppen? Tørker du deg nedentil og vasker du hender? Spiser du servert mat på en kulturelt akseptabel måte?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er opplysninger mottakere av pleie- og omsorgstjenester i stat og kommune kan bli tvunget til å svare på. Dersom du nekter å svare på spørsmålene, kan statlige og kommunale instanser innhente opplysninger om deg fra din fastlege.

Uakseptabelt, mener Norges Handikapforbund og Uloba, som mandag 21. august demonstrerte mot den nyinnførte IPLOS-registreringen, der detaljer om alle med pleie- og omsorgsbehov blir ført i et nasjonalt register, med eller uten samtykke fra personen selv.

Demonstrasjon utenfor Stortinget (Foto: Stein Ove Korneliussen).Demonstrasjon utenfor Stortinget (Foto: Stein Ove Korneliussen).

Kommuner skal nå registrere alle som søker pleie- og omsorgstjenester i et sentralt pseudonymisert register ved navn IPLOS.

IPLOS baserer seg på at personer må svare på følgende type spørsmål:

  • Spiser du mat på en kulturelt akseptabel måte?

  • Har du intimhygiene ved menstruasjon?

  • Tørker du deg nedentil og vasker du hender?

  • Kler du deg sosialt akseptabelt?

Ifølge Sosial- og helsedirektoratet, er en av målsettingene med IPLOS at hver enkelt bruker skal få bedre og riktigere tjenester, basert på den enkeltes ressurser og behov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kirsti Dahle reagerer kraftig på det hun omtaler som statlig overgrep mot individer (Foto: Stein Ove Korneliussen).Kirsti Dahle reagerer kraftig på det hun omtaler som statlig overgrep mot individer (Foto: Stein Ove Korneliussen).

Føler det som et overgrep

Kirsti Dahle fra Fredrikstad, føler det hele som et overgrep.

- Jeg gikk rett i kjelleren da jeg først oppdaget IPLOS. Det er utrolig at de kan registrere slike opplysninger om mennesker. Jeg reagerte voldsomt, og ble rasende.

- Jeg tok kontakt med kommunen for å si at jeg nektet å svare på spørsmålene. De svarte da at de uansett kunne innhente opplysningene fra fastlegen min. Dette er opplysninger som er sagt i all fortrolighet mellom meg og min fastlege, sier Dahle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fastlegen er tvunget til å utlevere opplysninger om deg - Legeforeningen skeptisk

Forbundsleder Eilin Reinaas i Norges Handikapforbund mener at spørsmålene ikke er relevante for saksbehandlingen, og at mennesker blir redusert til biologiske vesener. Hun beskriver spørsmålene som krenkende, personlige og diskriminerende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Reinaas har du full mulighet til å nekte å svare på spørsmålene.

- Men da kan de kontakte fastlegen din for å få utlevert opplysninger. Dette er regulert i den såkalte IPLOS-forskriften.

Legeforeningen er også skeptisk, noe de uttrykte i et brev til Sosial og helsedirektoratet i juli i år:

«Legeforeningen kan ikke se at det i dag er hjemmel for å pålegge fastlegene å utlevere disse dataene, og vi kan heller ikke se at IPLOS-forskriften hjemler dette. Avgivelse av slike data vil dessuten være vanskelig ifht personverns- og taushetspliktsbestemmelsene, samt svært arbeidskrevende.»

Kirsti Dahle spør Harald Nesvik fra Fremskrittspartiet om han tørker seg nedentil og vasker hender (Foto: Stein Ove Korneliussen).Kirsti Dahle spør Harald Nesvik fra Fremskrittspartiet om han tørker seg nedentil og vasker hender (Foto: Stein Ove Korneliussen).

Ikke anonyme

På spørsmål om ikke IPLOS har noe positivt ved seg, svarer Kirsti Dahle:

- Det er klart at myndighetene må ha et styringsverktøy, men akkurat dette styringsverktøyet er ubrukelig. Den såkalte anonymiseringen er null verdt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg heter Kirsti Dahle og bor i Borge, er 46 år, skilt og har 50 timer assistanse per uke. Det er klart at alle vet at det er Kirsti Dahle, selv om skjemane er anonymiserte. Dette vil skinne igjennom i alle små samfunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foto: Stein Ove Korneliussen.Foto: Stein Ove Korneliussen.

Umulige spørsmål

- Dagens system må kastes på søpla, slik det foreligger i dag. Vi trenger et annet fokus og innfallsvinkel. Alle ser urimelighetene i spørsmålene, sier Kirsti Dahle til Neste Klikk.

- Spørsmål 21 fra veilederen ser slik ut: «Om personen spiser servert mat på en kulturelt akseptabel måte. Fører mat og drikke til munnen og svelger.»

- Hva skal man med denne informasjonen? Jeg spør meg: Hva skal man gjøre hvis man finner ut at 15 stykker i Fredrikstad ikke spiser på kulturelt akseptabelt vis? Skal man foreta seg noe? Jeg synes IPLOS avslører et menneskesyn som ikke hører hjemme i Norge. Det gjør meg uvel, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kirsti Dahle får støtte fra Harald Nesvik i Fremskrittspartiet:

- Spørsmålene er helt meningsløse, og er et hån mot mennesker. Vi må få en slutt på dette, sier Harald Nesvik fra Fremskrittspartiet, og sa at han sporenstreks ville sende et brev til helseministeren om saken, der han ber om at en rekke spørsmål fjernes.

- Vi vil be Stortinget om å instruere regjeringen til å stoppe kreningen av funksjonshemmede mennesker. Vi vil at Stortinget skal si at de ikke vil sitte stille og se på dette, sier Lars Ødegård - generalsekretær i Norges Handikapforbund.- Vi vil be Stortinget om å instruere regjeringen til å stoppe kreningen av funksjonshemmede mennesker. Vi vil at Stortinget skal si at de ikke vil sitte stille og se på dette, sier Lars Ødegård - generalsekretær i Norges Handikapforbund.

Angår alle


Dahle er overrasket over at det er så stille rundt dette, og mener at media har en del av skylden:

- Jeg ble intervjuet av Dagsrevyen i mars, og det eneste de fokuserte på, var at dette var noe som gjaldt pleie- og omsorgstrengende, sier Dahle.

- Det er en misforståelse at dette bare gjelder funksjonshemmede, og det er synd. Svært mange nordmenn som kommer i kontakt med kommunale tjenester, vil komme borti IPLOS. Det vil i praksis si at bortimot alle nordmenn vil bli registert.

Lover endringer


Stortingsrepresentant Jan Bøhler fra Arbeiderpartiet lover rask endring av spørsmålene i samråd med brukerorganisasjonene.

- Innføringen av dette skal gjøres i samarbeid med brukerne. Dette kan bli et fornuftig redskap, og jeg vil allerede i dag ta kontakt med organisasjonene, sier Bøhler.