Økende forskningsinnsats

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekportavgift, gunstige skatteordninger og bedre økonomi har stimulert til økt forskningsinnsats i fiskerinæringen. Dette mener Kjell Maroni i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Illustrasjonsfoto (Kilde: West Dunbartonshire Council).Illustrasjonsfoto (Kilde: West Dunbartonshire Council).

I Statistisk Sentralbyrås foreløpige tall går det fram at næringslivet brukte 13,3 milliarder på FoU i 2005, noe som er en økning på 3 prosent fra 2004.

Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) bekrefter at de også ser en økende forskningsinnsats i fiskerinæringen.

- Vi i fiskerinæringen er jo i en særstilling når det gjelder forskningsmidler. En samlet fiskerinæring betaler en avgift per eksportert kilo fisk. Denne avgiften kanaliseres inn i forskning, sier Kjersti Bruheim, informasjonssjef i FHL til Neste Klikk.

- Disse midlene disponeres av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond. Totalt utgjør dette cirka 100 millioner kroner per år, som går til næringslivsrettet forskning. Midler til grunnforskning bevilges fremdeles over statsbudsjettet, sier Bruheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangler tall

Ifølge Kjell Maroni, fagsjef for FoU i FHL, har de ikke gode tall når det gjelder bedriftsforskning, men de ser en økning i forskningsinnsatsen generelt. Store firmaer som Marine Harvest og Pan Fish bruker betydelige midler til forskning.

- Inntrykket er at det forskes mer på teknologi enn før. Utstyrsbransjen legger seg også litt mer i selene enn tidligere. I det hele tatt har det blitt lettere å starte prosjekter enn før - ikke minst på grunn av økonomien.

Skjer mye

Maroni mener at Skattefunnordningen, som er ment å stimulere bedriftene til forskning, og gir bedriftene skattefradrag for investeringer til forskning og utvikling, har vært en lykke for bransjen.

- Havbruksbedriftene har vært ganske aktive med å bruke den ordningen - kanskje spesielt de som driver med torskeoppdrett.

Maroni mener at det vil skje mye innen teknologi, vaksine og bioteknologi fremover - helt fra grunnforskning og frem til anvendt forskning.

- Det brukes mye ressurser på dette, både fra bedrifter og fra Forskningsrådet. Jeg tror vi få mer fokus på teknologiforbedringer, bruk av nye materialer og materialteknologi, sier Maroni.