Svett som en gris

Dagens «Stein hjelper deg»-spalte er noe skikkelig grisete greier. Ja, faktisk har jeg noen svin på skogen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eva hadde følgende spørsmål:
«Er det sant at griser ikke kan svette?»

Sant å si lurte hun også på om at dette gjør at kvaliteten på kjøttet blir dårligere om de hadde kunnet svette. Vel, ikke vet jeg, og ikke akter jeg å finne ut av det heller. Men jeg kan i hvert fall svare på om de svetter eller ikke.

Hvis du sier: «Jeg svetter som en gris», så betyr det at du enten lyver så det koster etter, eller at du ikke vet bedre.

Griser mangler nemlig evnen til å svette. I det hele tatt så mangler de et eget biologisk system for å kvitte seg med overskuddsvarme. De kan ikke engang henge ut tunga sånn som hunder kan.

- Det er altså mye bedre å si: «Jeg er varm som en gris», det må ha blitt byttet om på et eller annet tidspunkt, bemerker min kloke kollega, Aurora.

Ikke grisete, bare varme

.

Griser ruller seg ikke i søla fordi de er så grisete og elsker å skitne seg ut. Neida, deres hang til søle og annen dritt, har praktiske årsaker. Det er nemlig sånn de kvitter seg med varmen.

Når sølen fordamper fra kroppen, fjernes samtidig overskuddsvarme fra kroppen. Sølevann fordamper saktere enn rent vann, og gir derfor lengre og bedre kjøling.

Hadde ikke vi mennesker kunnet svette, hadde jaggu vi også rullet rundt i søla. Så egentlig bør vi be grisen om unnskyldning for at vi har spredt ryktet om at den er så urenslig. De er ikke mindre renslige enn andre dyr. Små grisunger går for eksempel et annet sted for å gjør fra seg.

Heldigvis for grisen så er det flere fordeler med å dekke seg til med søle. Sølen fungerer også som en slags solkrem, slik at grisen slipper å bli solbrent. De er sikkert ikke mer glade i rød og øm hud enn det vi er. Sølen beskytter også mot insekter og parasitter.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.

Personvernpolicy