Eks-Idol med hjertet i behold

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det lønner seg ofte å gå sine egne veier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eva Weel Skram var vel aldri en av storfavorittene til å gå vinnende ut av fjorårets Idol-sesong. Riktignok kom hun ganske langt i finalen, men skal man vinne konseptets seere over holder det ikke bare med en pen sangstemme, man må også kunne gi så mye mer av seg selv.

Konkurrerer man blant annet med en annen mer sprudlende og utadvendt Sogndals-jente er det rimelig klart at man kommer til å trekke det korteste strået.

Men den nevnte idol-sesongen er for lengst over. Flesteparten av finalistene på øvre halvdel har allerede gitt ut sine obligatoriske plater, uten at man kan si at noen av de har levert annet enn musikalsk dusinvare.

Hva var det vinneren het egentlig?

Uavhengig

Når nå Eva har valgt å gi ut sin debutplate er det klokelig nok totalt uavhengig av Idol-sirkuset. Hun har selv skrevet alle låtene og sammen med blant andre forloveden Thomas på gitar, har hun tilbrakt ett år i studio for å fullføre «Behind Golden Frames». Uavhengigheten viser seg også ved at platen blir gitt ut på eget plateselskap, Heartmaker Records.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke noen isdronning


På forhånd var det lett å frykte en svært nedtonet skive i velkjent singer/songwriter-stil med følsomt balladeri og lettere innslag av jazz. Det er derfor hyggelig for et fordomsfullt sinn å kunne konstatere at «Behind Golden Frames» har blitt en ganske så behagelig pop-utgivelse. Flere av melodiene kjører av gårde i en lys, up-tempo og sommerlig drakt som virkelig får opp engasjementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Særlig på første del av skiven viser Skram seg som en artist med en rekke interessante musikalske ideer. Fengende «One Chance» burde kunne bli en radio-hit med sin lyse og ultrakoselige melodi, samt den plukkende banjoen i bakgrunnen.

De små og lune country-tendensene fortsetter med den humpete andresingelen «I Am The Sun» der også slidegitaren har fått sin naturlige plass. Pianobaserte «A Potion Of Dust» har mer langdryg tilnærming før The Cardigans-influerte «Stupid Heart» på ny stikker noen gode hull i pophjertet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ærlig og troverdig

Det har utvilsomt vært en lur idé av Eva Weel Skram å være tålmodig med sin debutplate. I stedet for å haste ut en plate noen få måneder etter tv-profilering har hun tatt seg bryet med å lage noe det faktisk er kvalitet over.

Man sitter da også igjen med et inntrykk av at dette er en ærlig artist som lager den musikken hun har lyst til å lage, heller enn å inngå kompromisser.

Liker du Eva & The Heartmaker er det godt mulig du også kan like:

- The Cardigans

- Marit Larsen

Hun har en troverdig og pen stemme som klinger godt fra første sekund og det er nærliggende å trekke frem sterke navn som Marit Larsen og Nina Persson (The Cardigans) i samme åndedrag som Eva. Hennes medmusikanter gjør da også en god figur, og særlig under de mer sprudlende sangene legges det ned et godt grunnlag.

Jeg kan styre min begeistring for de mer utpregede balladene her, enten de er basert på gitar («Being Your Friend») eller piano («Far From Here»). Nevnte «A Potion Of The Heart» og sangen «Useless» lider da også noe av manglende retning og lite interessante refrenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men de gode sangene er helt klart i overtall på «Behind Golden Frames». I tillegg til de flotte melodiene på platens første halvdel, må jeg også fremheve pompøse og mektige «Black Jacket» og det hurtige sporet «When You're Not Around», der en liten østeuropeisk påvirkning etter hvert forenes med de mer tradisjonelle pop-elementene.

En overraskelse for undertegnede dette altså, men en hyggelig sådan.

Låter:

Behind Golden Frames
One Chance
I Am The Sun
A Potion Of Lust
Stupid Heart
Useless
Blue Jacket
Being Your Friend
When You're Not Around
Far From Here

Mer i Magasinet Neste Klikk:

Musikk
Plateanmeldelser

ABC Startsiden:


Musikk
Musikkanmeldelser