Meny

Hvem får verdens vanskeligste jobb?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jakten på FNs nye generalsekretær er i gang. Hvem følger Kofi Annan? Her er kandidatene.

Kofi Annan avslutter 1. januar 2007 sin andre periode som FNs generalsekretær. Han har lagt særlig vekt på å åpne opp organisasjonen og har satt i gang omfattende reformer. Men har ifølge kritikere ikke oppnådd nok på disse områdene. (Foto: un.org)Kofi Annan avslutter 1. januar 2007 sin andre periode som FNs generalsekretær. Han har lagt særlig vekt på å åpne opp organisasjonen og har satt i gang omfattende reformer. Men har ifølge kritikere ikke oppnådd nok på disse områdene. (Foto: un.org)

Organisasjonens første generalsekretær, nordmannen Trygve Lie, beskrev toppjobben i FN som «verdens mest umulige jobb», likevel er det ikke få om beinet når stillingen nå blir ledig.

Etter ti år i lederstolen, nærmer Kofi Annans tid som FNs generalsekretær seg slutten. Den vanskelige prosessen med å finne den som skal ta over fra 1. januar 2007, er i gang.

I oktober skal de 15 medlemmene i FNs sikkerhetsråd legge fram sitt forslag til den åttende generalsekretæren i rekken. Dette forslaget vil så gå til FNs generalforsamling, der alle medlemsstatene er representerte, for godkjenning.


Asias tur


I slutten av forrige måned holdt sikkerhetsrådet en innledende avstemning over fire offisielle kandidater. At alle de fire var fra Asia var ingen tilfeldighet. I løpet av organisasjonens 60 leveår har det nemlig blitt en uskreven regel at ledervervet går på rundgang mellom de forskjellige regionene. Ingen asiat har hatt jobben siden U Thant fra Burma avsluttet sin periode i 1971.

Av de fire; Thailands visestatsminister Surakiart Sathirathai, den srilankiske politikeren Jayantha Dhanapala, Sør-Koreas utenriksminister Ban Ki-moon og den indiske FN-diplomaten Shashi Tharoor, var det de to sistnevnte som trakk de lengste stråene i den hemmelige avstemningen. Men kandidatene er langt fra perfekte.

FØDT: 9. mars 1956 UTDANNELSE: Fra India og USA, Bachelor i historie, fikk sin doktorgrad i en alder av 22 ved Tufts University KARRIERE: Har hatt diverse roller i FN-systemet fra 1978 frem til i dag. Parallelt med dette har han skrevet bøker, både skjønnlitteratur og sakprosa. (Foto: Shashitharoor.com)FØDT: 9. mars 1956 UTDANNELSE: Fra India og USA, Bachelor i historie, fikk sin doktorgrad i en alder av 22 ved Tufts University KARRIERE: Har hatt diverse roller i FN-systemet fra 1978 frem til i dag. Parallelt med dette har han skrevet bøker, både skjønnlitteratur og sakprosa. (Foto: Shashitharoor.com)

Shashi Tharoor


Den britiskfødte indiske FN-diplomaten og forfatteren Shashi Tharoor har blant annet lagt vekt på menneskerettigheter og ikke-statlige-organisasjoners (NGO) deltagelse i FN-systemet i sin kampanje. Samtidig får han støtte fra Hviterussland, som er kjent for stadige brudd på menneskerettighetene og for å behandle sine egne NGOer på en nedlatende måte, skriver den konservative «tenketanken» The Heritage Foundation.

Tharoor selv trekker fram sine mange år i FN-systemet som en styrke dersom han skulle ende i førersetet, andre hevder at nettopp fartstiden i FN vil gjøre ham hemmet i arbeidet med å reformere organisasjonen.

Les Shashi Tharoors tale om hans visjoner for FN her.

FØDT: 13. juni 1944 UTDANNELSE: Bachelor i International Relations ved Universitetet i Seoul, Master ved Harvard University KARRIERE: Utenriks- og handelsminister, ambassadør til Østerrike, ambassaderåd i Washington m.m. (Foto: US Department of Defense)FØDT: 13. juni 1944 UTDANNELSE: Bachelor i International Relations ved Universitetet i Seoul, Master ved Harvard University KARRIERE: Utenriks- og handelsminister, ambassadør til Østerrike, ambassaderåd i Washington m.m. (Foto: US Department of Defense)

Ban Ki-moon


Også når det kommer til den sørkoreanske politikeren og diplomaten Ban Ki-moon, er det et ankepunkt at han støttes av minst to «menneskeretts-verstinger», nemlig Usbekistan og Egypt. Dette gir ikke et godt signal hva gjelder Bans engasjement i arbeidet for å fremme menneskerettigheter.

Og selv om hans kjennskap til Nord-Korea kan være en fordel, trekker Sør-Koreas manglende oppgjør med sin nabo i nord (om nettopp menneskerettighetsbrudd og selvfølgelig i atomsaken), kandidaten ned i hvert fall i USAs øyne, skriver The Heritage Foundation.

I tillegg har Ban snakket lite om reform av FN, og hans ambisjoner på dette området trekkes derfor i tvil. Det er for øvrig første gang Sør-Korea har stilt med en kandidat til toppjobben i FN.

Les Ban Ki-moons tale om hans visjoner for FN her.

Potensielle kandidater


Ifølge The Guardian fikk sørkoreaneren 12 positive stemmer, en negativ og to nøytrale, mens inderen fikk ti positive, to negative og tre nøytrale. Men avstemningen i sikkerhetsrådet har ingen formell betydning og det kan komme flere kandidater til etter hvert.

Singapores tidligere statsminister, Goh Chok Tong, er ett navn på folks lepper, men han er ikke noen offisiell kandidat foreløpig, melder The Guardian.

The Heritage Foundation har i tillegg til Tong denne listen med potensielle kandidater, dersom ingen av de to offisielle når opp:

 • Afghanistans tidligere finansminister Ashraf Ghani
 • Prins Zeid Ra'ad Zeid Al-Hussein fra Jordan
 • Latvias president Vaira Vike-Freiberga
 • Malaysias tidligere visestatsminister Anwar Ibrahim
 • Tidligere pakistansk ambassadør i USA og nåværende høykommisær for Pakistan i Storbritannia, Maleeha Lodhi
 • Tidligere president i Polen Aleksander Kwasniewski
 • Administrator av FNs utviklingsprogram (UNDP), tyrkiske Kemal Dervis

Men mye kan skje i tiden frem til oktober. Hvem som lander verdens mest umulige jobb er derfor vanskelig å spå.

Shashi Tharoor:


 • Født: 9. mars 1956
 • Utdannelse: Fra India og USA, Bachelor i historie, fikk sin doktorgrad i en alder av 22 ved Tufts University
 • Karriere: Har hatt diverse roller i FN-systemet fra 1978 frem til i dag. Parallelt med dette har han skrevet bøker, både skjønnlitteratur og sakprosa.

Ban Ki-moon:

 • Født: 13. juni 1944
 • Utdannelse: Bachelor i International Relations ved Universitetet i Seoul, Master ved Harvard University
 • Karriere: Utenriks- og handelsminister, ambassadør til Østerrike, ambassaderåd i Washington m.m.


Generalsekretærer i FN:


 • Trygve Lie (Norge) 1946-1952
 • Dag Hammarskjöld (Sverige) 1953-1961
 • U Thant (Burma) 1961-1971
 • Kurt Waldheim (Østerrike) 1972-1981
 • Javier Pérez de Cuéllar (Peru) 1982-1981
 • Boutros Boutros-Ghali (Egypt) 1992-1996
 • Kofi Annan (Ghana) 1997-

Relevante linker:

Shashi Taroors hjemmeside
Wikipedia: Shashi Tharoor
Wikipedia: Ban Ki-moon

FNs hjemmeside
FNs generalsekretær
Sikkerhetsrådet
Generalforsamlingen
FN-sambandet (informasjon om FN på norsk)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus