Derfor blir vi like feite av umettet fett

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er viktigst: Innholdet av næringsstoffer i maten eller antallet kalorier. Og hva er en kalori? Få svaret her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Gina fra Oslo lurer på ting som har med mennesker og deres energibehov å gjøre, for hun hadde følgende spørsmål:

«Jeg står i butikken og leser deklarasjonen på pakningen. Næringsmidlet inneholder så og så mange gram fett, karbohydrater og proteiner, og så og så mange kalorier. Hva skal jeg se etter? Er det kaloriinnholdet som er viktigst når jeg vil spise sunn mat?»

Jeg kunne ikke svare, så jeg fikk hjelp av professor Bo-Egil Hustvedt fra Universitetet i Oslo.

Professor Bo-Egil Hustvedt fra Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo (Kilde: Universitetet i Oslo).Professor Bo-Egil Hustvedt fra Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo (Kilde: Universitetet i Oslo).

- Kaloriinnholdet angir energimengden, og den må avpasses etter det forventede behov. Sammensetningen med hensyn til fett, karbohydrat og protein og eventuelle andre næringsstoffer avgjør hvor sunn maten er. Dog må dette vurderes i forhold til personens totale matinntak. Svaret er derfor at kaloriinnholdet alene sier lite om hvor sunn maten er.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Apropos kalorier: Hva er forresten en kalori?

- En kalori er en måleenhet for varme. Rent fysisk er det den varme som skal til for å heve temperaturen i ett gram vann fra 14,5 til 15,5 ºC. Tusen kalorier kalles for en kilokalori, og er den enhet som vi i forbindelse med ernæring og energiomsetning kaller for en kalori.

- En annen enhet for varme er Joule (J). En joule er lik 4.187 kalorier, og på samme vis som for kalorier er den praktisk brukte enheten tusen ganger større og kalles da for en kilojoule (kJ).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva gjør disse kaloriene?

- Kalorier gjør ingen ting, men når mat forbrennes i organismen, frigjøres det varme. Kalorier er et mål for hvor mye energi som er omsatt (brukt).

Hvordan måles kalorier i mat?

- Kaloriinnholdet (energiinnholdet) i mat kan måles ved å forbrenne en kjent vektmengde av maten fullstendig i et apparat som kalles for et bombekalorimeter. Prøven må være helt tørr og den forbrennes i en ren oksygenatmosfære under høyt trykk. Man måler deretter den varmemengden som frigjøres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I praksis vil man som oftest beregne energiinnholdet i maten ut fra innholdet av energigivende næringsstoffer (protein, fett og karbohydrater) ved hjelp av tabellverdier.

Hvordan beregnes et menneskes energibehov?

- Man måler eller beregner først energiomsetningen til den aktuelle personen i hvile. Deretter måler eller gjør man et anslag over personens fysiske aktivitet.

- Hvileomsetningen måles ved å måle oksygenopptaket til den aktuelle personen etter 12 timer faste. Dersom man ikke har anledning til å måle, finnes det beregningsformler som tar hensyn til kjønn og alder som kan nyttes. I praksis er det det man som oftest gjør.

Vil en kvinne og en mann med samme vekt ha samme energibehov?

- Nei, de vil ikke alltid ha samme energibehov. Årsaken til dette er at menn og kvinner har forskjellig kroppssammensetning. Kvinner har normalt en høyere fettprosent i kroppen enn menn, og siden fettvev har en lavere energiomsetning enn annet vev, vil kvinner som regel ha en lavere hvileomsetning enn menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er altså ikke bare kroppsvekten som avgjør energibehovet men også kroppssammensetningen. I tillegg må man ta hensyn til en eventuell forskjell i fysisk aktivitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og til slutt: Innholder mettet og umettet fett like mange kalorier? Man legger vel på seg av begge?

- I praksis er det ingen forskjell på energiinnholdet i mettet og umettet fett. Man legger på seg av begge. Det er mengden som avgjør.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.