Tobakksindustrien i USA dømt for løgn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere amerikanske tobakksselskaper ble torsdag dømt for å ha løyet i flere tiår om tobakkens helseskadelige virkninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere amerikanske tobakksselskaper er dømt for å ha løyet i flere tiår om tobakkens helseskadelige virkninger. (Foto: SCANPIX/Reuters)Flere amerikanske tobakksselskaper er dømt for å ha løyet i flere tiår om tobakkens helseskadelige virkninger. (Foto: SCANPIX/Reuters)

- Til tross for intern erkjennelse av dette faktum, har de tiltalte offentlig benektet, fordreid og redusert farene ved røyking i flere årtier, het det i kjennelsen, som er på 1.683 sider.

Selskapene ble dømt til å fjerne merkelapper som «light», «lavt tjæreinnhold» og «mild» fra sigarettpakkene fra januar 2007. De må også rykke inn annonser i de store avisene og i nasjonale TV-kanaler for å rette opp den manglende informasjonen.

Det er imidlertid ikke aktuelt å forby tobakksreklame i forbindelse med motorsport, besluttet den føderale dommeren Gladys Kessler.

Ett av selskapene, Altria Group, som blant annet står bak sigarettmerket Philip Morris, vil anke dommen fordi selskapet mener at den er uten grunnlag i lovverket.

De andre selskapene som ble dømt, er American Tobacco, British American Tobacco, Brown and Williamson Tobacco, Lorillard Tobacco og RJ Reynolds Tobacco. (©NTB)