Arbeid for alle

- Du trenger ikke å gå på jobben, bare du kommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ovenstående utsagnet er mottoet til Handicap-programmet i Telenor. I ti år har de bidratt til at funksjonshemmede mennesker har gått fra trygd til arbeid. Jubileet ble feiret med en symbolsk marsj i Oslo torsdag 18. august.

- Etter to år har 75 prosent av menneskene kommet ut i ordinært, lønnet arbeid, sier Ingrid Annette Ihme, leder for Handicap-programmet i Telenor.

- Totalt har rundt 80 mennesker gjennomført programmet.

Ingrid Annette Ihme er leder for Handicap-programmet i Telenor (Foto: Stein Ove Korneliussen).Ingrid Annette Ihme er leder for Handicap-programmet i Telenor (Foto: Stein Ove Korneliussen).

Handicap-programmet i Telenor (HCP) er et toårig opplærings- og arbeidstreningsprogram for fysisk funksjonshemmede som gir deltakerne arbeidserfaring. Programmet, som omfatter kurs, reell arbeidstrening og oppfølging, kan vise til meget vellykkede resultater. Programmet går rett og slett ut på å få handicappede ut i meningsfylt arbeid.

- Målet er å alminneliggjøre funksjonshemmede i arbeidslivet, slik at vi ikke trenger programmer som dette.

Lite imponert over næringslivet


- Jeg snakker ofte med toppledere, som påstår at de ønsker å ansette flere funksjonshemmede. Men som oftest blir det ikke noe av dette, noe jeg mistenker skyldes at det «forsvinner» når det kommer nedover i systemet, sier Ihme til Neste Klikk.

- Mange tror det er mye plunder og heft knyttet til det å ansette funksjonshemmede, men det stemmer i liten grad. Det er mulig å få dekket eventuelle ekstrautgifter av Trygdeetaten i forbindelse med ansettelse.

Ingrid Annette Ihme, som håper at flere bedrifter vil adoptere modellen, ser gjerne at bedrifter som ønsker å vite mer om dette, tar kontakt med henne på epost.

- Føler at jeg kommer meg fremover i livet


Neste Klikk tok seg en prat med Lillianne Jørgensen og André Berg Johansen - begge deltakere i det suksessrike programmet. Til stede var også lærer Unni Damslora. Jeg møter dem i et lyst og trivelig klasserom mens de egentlig sitter opptatt med å lære seg Outlook.

Lillianne Jørgensen og André Berg Johansen - to lykkelige deltakere i Handicap-programmet. Her sammen med sin lærer Unni Damslora (bakerst) (Foto: Stein Ove Korneliussen).Lillianne Jørgensen og André Berg Johansen - to lykkelige deltakere i Handicap-programmet. Her sammen med sin lærer Unni Damslora (bakerst) (Foto: Stein Ove Korneliussen).

- Vi har holdt på et par uker nå. I dag er faktisk første dag med undervisning, sier Lillianne.

- Hittil har vi fått mye informasjon, fått opplæring i rutiner og møtt mennesker. Nå er vi klare til å ta fatt på arbeidsoppgavene, sier Lillianne og André i kor.

Lillianne, som har studert reklame ved Merkantilt Institutt og har en bachelor i markedskommunikasjon fra BI, er lykkelig over å få delta i dette programmet.

- Jeg har sikkert søkt hundre jobber, men har bare vært inne på intervju for et par av dem, sier Lillianne oppgitt.

- De fleste blir veldig negative når de får høre at jeg har en kronisk sykdom. Det er klart at du blir deprimert av slikt.

Anders er bare 20 år, og er ifølge ham selv ganske ny i arbeidslivet. Tidligere har han gått videregående skole pluss ett år på folkehøgskole. Etter kurset vil han helst jobbe i Oslo.

- Jeg har holdt på med data i ti år. De områdene jeg har lyst til å jobbe med fremover, og som er mine spesialområder, er webdesign og generell datasupport, sier han optimistisk.

Mer selvtillit


Duoen, som skal være i prosjektet i to år, er skjønt enige om at de har blitt godt mottatt i Telenor, og de har bare positive ting å komme med. Først skal de gjennom tre måneder med dataundervisning, som skal føre frem til den såkalte MOS-sertifiseringen. Deretter skal de ha 21 måneder praksis, enten i Telenor eller i tilknyttede bedrifter.

- Jeg opplever hele greia veldig oppløftende, sier Lillianne. - Jeg føler virkelig at jeg bidrar med noe, og at jeg kommer med fremover i livet. Det er virkelig kjempegøy å være her, smiler hun.

- Jeg får bare mer og mer selvtillitt for hver dag som går, fyller André inn. - Vi føler oss som helt vanlige ansatte, som jobber og spiser lunsj som alle andre.

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen og konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, deltok på den symbolske marsjen (Foto: Stein Ove Korneliussen).Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen og konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, deltok på den symbolske marsjen (Foto: Stein Ove Korneliussen).

Feiret seg selv


Handicap-programmet i Telenor markerte tiårsdagen den 18. august ved å gå i tog fra Aeatats gamle lokaler på Schous plass i Oslo til likningskontoret på Tøyen. At ferden startet og stoppet på nettopp disse stedene, var ikke tilfeldig.

- Ferden symboliserer at deltakerne går fra trygd til arbeid, avslutter Ingrid Annette Ihme.

Personvernpolicy