Meny

Har dyr jomfruhinne?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er det bare mennesker som har jomfruhinne, eller har andre dyr det også? Få svaret her.


At Ingunn seriøst lurer på om dyr har jomfruhinne, bør det ikke være noen som helst tvil om, for først fikk jeg denne eposten:

«Hei, hei! Endelig har jeg funnet en som kanskje kan gi meg svar på et spørsmål jeg har lurt veldig lenge på. Jeg lurer nemlig på om dyr har jomfruhinne!? Håper du kan finne ut svaret, for jeg har spurt mange, men ingen kan svare.»

Så fikk jeg denne purringen:


«Jeg sendte deg en e-post for et par måneder siden eller noe, der jeg spurte om dyr har jomfruhinne. Fikk svar tilbake fra deg der du skrev du skulle prøve å finne ut av det, men har ikke hørt noe mer. Så lurer rett og slett på om du har funnet ut noe mer, eller om du kan prøve å finne det ut...?»


Og til slutt fikk jeg dette fortvilte ropet:


«ÅÅh, jeg er så lei av å vente. Du har jo skulle funnet ut dette om dyr har jomfruhinne for lenge siden nå! Kan du ikke svare meg snart da?»


Ok, Ingunn, jeg får ta det på min kappe. Jeg vet at jeg lovte deg å finne det ut tidligere, men så glemte jeg det faktisk bort. Det skjer fort når man har 1 500 spørsmål å ta av. Men uansett - det er ikke til å stikke under stol at jeg glemte hele jomfruhinnen. Men når jeg alt tar tak i saken så skyldes det at jeg faktisk har svaret.

Et eksemplar som muligens har jomfruhinneEt eksemplar som muligens har jomfruhinne

Som de fleste sikkert har fått med seg så er jomfruhinnen et membranlignende vev som delvis dekker for vaginalåpningen. I veldig sjeldne tilfeller kan hinnen dekke åpningen totalt.

Et annet, men mye mindre brukt navn på denne hinnen, er «hymen». Dette navnet er den latinske betegnelsen på greske bryllupsguden Hymenaios. At det i det hele tatt finnes en egen gud for bryllup, får meg til å undre, men jeg lar akkurat den ligge.

Såvidt vi vet har ikke jomfruhinnen noen anatomisk funksjon. Mange teorier har blitt lansert, men sannheten er den at vi ikke vet. Det er store variasjoner i hinnens utseende, og det er ikke mulig å fastslå med sikkerhet om en kvinne har eller ikke har hatt sitt første samleie ved å undersøke hymen. Derfor er ordet «jomfruhinne» direkte misvisende. Personlig liker jeg «hymen» bedre.

Enkelte har hevdet at ingen andre pattedyr har hymen. Det er feil. Mange pattedyr har hymen; blant annet hester, lamaer, marsvin, øreaper, sjøkuer, muldvarper, hvaler, sjimpanser, elefanter, rotter, lemurer, seler og hyener.

... og sikkert mange flere.

NÅ må du vel være fornøyd, Ingunn?

Kilder:


Georgia Southern University
Help.com
Wikipedia
The Straight Dope
Store norske leksikon

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus