Meny

Satser mer på forskning og utvikling

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske bedrifter bruker mer penger på egen forskning og utvikling, viser nye tall. Det er gledelig og bør føre til flere tiltak for å øke innsatsen enda mer, mener Paul Chaffey, leder i Abelia.

IllustrasjonsfotoIllustrasjonsfoto

Næringslivet brukte om lag 13,3 milliarder kroner på egen forskning og utvikling (FoU) i 2005. Dette er en økning på tre prosent fra 2004. Antall utførte FoU-årsverk er i samme periode økt med fire prosent og utgjorde 14 600 årsverk. Dette viser foreløpige tall fra FoU-statistikken.

Fordelt etter størrelse viser statistikken at foretak med minst 50 sysselsatte brukte 9,9 milliarder kroner og 10 500 årsverk på egen forskning og utvikling (FoU) i 2005. Foretak med 10-49 sysselsatte sto for 3,4 milliarder av total egenutført FoU og utførte 4 100 FoU-årsverk i 2005.

De foreløpige tallene er i hovedsak basert på oppgaver fra de største FoU-foretakene. Veksten i dette utvalget sammen med anslag for 2005 som er gitt i 2004-undersøkelsen, er brukt for å komme frem til totaltallene over. Utvalget av store foretak representerte vel en tredjedel av samlet FoU-aktivitet i 2004.

Mer detaljerte tall ventes publisert i desember.

- Økningen i næringslivets forskningsinnsats er gledelig, sier Paul Chaffey, leder i Abelia, organisasjonen for kunnskaps- og teknologibedriftene i NHO.

- Det blir enda viktigere å sette inn kraftfulle tiltak for å stimulere
næringslivet til å øke sin innsats enda mer.

I Statistisk Sentralbyrås foreløpige tall går det fram at næringslivet brukte 13,3 milliarder på FoU i 2005, noe som er en økning på 3 prosent fra 2004.

Langt fram til 3 prosent-målet


Abelia var svært skuffet da tallene for 2004 kom. Dengang var det en nedgang for næringslivets forskningsinnsats.

- Nå går i hvert fall utviklingen i riktig retning, sier Chaffey.

- Abelia er bekymret for at det er fremdeles er svært langt fram til målet om at næringslivets forskningsinnsats skal tilsvare to prosent, mens den offentlige innsatsen skal tilsvare en prosent - tilsammen tre prosent av BNP.

Statsbudsjettet første sjanse


- Vi er avhengig av en omfattende satsing på FoU i næringslivet i årene som kommer, mener Chaffey.

- Høstens statsbudsjett er første sjanse til å stimulere forskningsinnsatsen i næringslivet. Vi forventer oss økt satsing på næringsrettet forskning, flere forsknings- og utviklingskontrakter og bedre vilkår for forskningsinstituttene, sier Chaffey.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus