Meny

Renten opp til 3 prosent

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Banks hovedstyre vedtok onsdag som ventet å sette opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 3 prosent.

Renten opp til 3 prosent. (Foto: Scanpix)Renten opp til 3 prosent. (Foto: Scanpix)

Oslo (NTB): Sentralbanken holder seg dermed til de linjene den har varslet, med renteoppgang i små og ikke hyppige skritt framover.

- Utviklingen siden forrige rentemøte gir samlet sett ikke grunnlag for å endre utsiktene for inflasjon og produksjon eller vurderingen av risikofaktorene, heter det i rentebeslutningen.

Den stadig lavere arbeidsløsheten paret med god inntjening i bedriftene og økt skatteinngang til kommunene er forhold sentralbanken har lagt vekt på for å sette opp renten. Også det hete boligmarkedet og det høye låneopptaket ble avgjørende for renteoppgangen. I tillegg har mange av Norges handelspartnere satt opp renten den siste tiden.

I motsatt retning skaper den fortsatt overraskende lave konsumprisveksten hodebry for sentralbanksjef Svein Gjedrem og hans medarbeidere.

- Det er sannsynlig at fortsatt høy vekst i produksjon og sysselsetting vil føre til at inflasjonen etter hvert tar seg opp. Renten vil derfor bli satt slik at pengepolitikken gradvis blir mindre ekspansiv. Strategien fra inflasjonsrapporten og ny informasjon taler samlet for at renten økes ved dette møtet, heter det i beslutningen. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus