Renten opp til 3 prosent

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Banks hovedstyre vedtok onsdag som ventet å sette opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 3 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Renten opp til 3 prosent. (Foto: Scanpix)Renten opp til 3 prosent. (Foto: Scanpix)

Oslo (NTB): Sentralbanken holder seg dermed til de linjene den har varslet, med renteoppgang i små og ikke hyppige skritt framover.

- Utviklingen siden forrige rentemøte gir samlet sett ikke grunnlag for å endre utsiktene for inflasjon og produksjon eller vurderingen av risikofaktorene, heter det i rentebeslutningen.

Den stadig lavere arbeidsløsheten paret med god inntjening i bedriftene og økt skatteinngang til kommunene er forhold sentralbanken har lagt vekt på for å sette opp renten. Også det hete boligmarkedet og det høye låneopptaket ble avgjørende for renteoppgangen. I tillegg har mange av Norges handelspartnere satt opp renten den siste tiden.

I motsatt retning skaper den fortsatt overraskende lave konsumprisveksten hodebry for sentralbanksjef Svein Gjedrem og hans medarbeidere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er sannsynlig at fortsatt høy vekst i produksjon og sysselsetting vil føre til at inflasjonen etter hvert tar seg opp. Renten vil derfor bli satt slik at pengepolitikken gradvis blir mindre ekspansiv. Strategien fra inflasjonsrapporten og ny informasjon taler samlet for at renten økes ved dette møtet, heter det i beslutningen. (©NTB)