Meny

Filmklikk: Norsk filmhøst

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske filmpremierer klynger seg sammen på høstparten, men hvilke av dem er det mest verdt å glede seg til? Filmklikk tenner opp lysløypa for sesongen.


Norske filmer er som elgjegere, sopp og gretne gubber: De trives aller best i den mørke forblåste høstsesongen.

Sommeren ansees for en utrygg tid å lansere film, selv om kinoene da kan tilby bedre visningsmuligheter, og selv om media kan gi ekstra lanseringshjelp agurktiden.

Høsten har tross alt bedre kinovær, og dessuten forsøker mange norske filmer å bruke den pågående filmfestivalen i Haugesund som trampoline for å sprette høyt og inn i folks bevissthet.

Denne helga brakte den filmatiske slåttonna løs for fullt med «Uro» i nettopp Haugesund, etter at familiefilmen «Trigger» og dokumentaren «Kabal i hjerter» tjuvstartet sesongen.

Her er en oversikt over hva lokalpatriotiske kinogjengere har i vente:

1. september: «It's Hard to be a Rock'n Roller»

Foto: Oro Film / Speranza Film / Stian AndersenFoto: Oro Film / Speranza Film / Stian Andersen

* Regi: Gunhild Asting

* Med: Tor Heine Rosdahl, Arild Halse, Knut Sigve Sollid, Øyvind Lied, Jostein Bjørndal

* For deg som liker «Heftig og Begeistret» og «Metallica: Some Kind of Monster»

* En herlig og veldreid dokumentar om hvor hardt det kan være å ha en rockers sjel, og om å finne en sunn balanse mellom ambisjonsnivå og realiteter. Thor Heine spiller gitar og synger i det sunnmørske bandet Merkesteinane, som hovedsakelig består av psykisk utviklingshemmede. Bandet har et variert repertoar og sosial stemning, men Thor Heine vil satse mer på hardrock og solokarriere. En underholdende og tankevekkende film med mål og mening, som unngår klisjeene.

1. september: «Mozart & the Whale»

Foto: ScanboxFoto: Scanbox

* Regi: Petter Næss

* Med: Josh Hartnett, Radha Mitchell, Gary Cole, Allen Evangelista

* For deg som liker «Himmelfall», «The Other Sister» eller «Notting Hill»

* Ikke egentlig en norsk film, men den har Elling-regissør Petter Næss i førersetet og norsk fotograf, så vi tar den med. En kjærlighetshistorie om to unge mennesker med Asberger-syndrom, krydret med en håndfull bikarakterer med fargerike psykiske oppheng.

8.september: «Reprise»

Foto: CTN / 4 1/2Foto: CTN / 4 1/2

* Regi: Joachim Trier

* Med: Espen Klouman Høiner, Christian Rubeck, Pål Stokka, Odd-Magnus Willamson, Viktoria Winge

* For deg som liker «Slacker», «Thomas Hylland Eriksen og historien om origamijenta» og «Min middag med Andre»

* Morsom, smart og allerede prisbelønt ensembledrama om kreative, ressurssterk vestkantungdom som sliter med kunstnerisk selvrealisering og mellommenneskelige relasjoner. Bak står den seriøse, men også lekne duoen Joachim Trier og Eskil Vogt, som har laget flere lovende kortfilmer sammen. Filmen tar oppgjør med både sekstiåttere og ironigenerasjonen, og skildrer folk lammet av forventningene om at de skal prestere noe stort, ifølge regissør Trier.

15.september: «Sønner»

Foto: Sandrew Metronome Norge / TordenfilmFoto: Sandrew Metronome Norge / Tordenfilm

* Regi: Erik Richter Strand

* Med: Nils Jørgen Kaalstad, Henrik Mestad, Anna Bache-Wiig, Ingrid Bolsø Berdal

* For deg som liker «Sleepers» eller «Mysterious Skin»

Det skjer ikke stort i livet til badevakten Lars (25). Men en dag oppdager han en gammel kjenning i svømmehallen. Den middelaldrende mannen Hans gjør muligens ting med unggutter i nabolaget som middelaldrende menn ikke burde gjøre. Lars har hatt en trøblete oppvekst, og Hans er et ekko fra denne tiden. Når varskurop til svømmehallens ledelse ikke hjelper, tar Lars ting i egne hender.

29.september: «Marias menn»

Foto: CTN / Maipo Film og TVFoto: CTN / Maipo Film og TV

* Regi: Vibeke Ringen

* Med: Ingjerd Egeberg, Mats Eldøen, Kai Remlov, Jens Jørn Spottag

* For deg som liker «37 ½» og «Nynnes dagbok»

* Komedie om en 40-årig trebarnsmor som dras følelsesmessig mellom en liten håndfull menn, deriblant en «perfekt match» som alle vennene vil hun skal velge, en veldig morsom og altfor ung sjarmør samt den tilbakevendte barnefaren. Dette skal i følge filmskaperne være en film som har stort publikumspotensial og noe så sjeldent som en sterk, ukonvensjonell, kvinnelig hovedrolle.

13.oktober: «Fritt vilt»

Foto: SF NorgeFoto: SF Norge

* Regi: Roar Uthaug

* Med: Ingrid Bolsø Berdal, Viktoria Winge, Tomas Alf Larsen, Rolf Kristian Larsen, Endre Martin Blindheim Midtstigen

* For deg som liker «Ondskapens hotell» og «Villmark»

* Skrekkfilm fra Jotunheimen. Isøde og blodbad. Snowboardere søker ly i et avstengt høyfjellshotell. Det skulle de aldri ha gjort, men heldigvis for skadefro og blodtørstige kinogjengere gjorde de det likevel.

Det lages alt for lite skrekkfilm her i landet, ikke minst tatt i betraktning hvor mye skummel natur vi har å bruke som kulisser. Dette kan bli en skikkelig tryning i snøfonna, men jeg tviler. Regissøren imponerte nemlig enormt med novellefilmen «Regjeringen Martin», som var hans eksamensfilm fra filmskolen på Lillehammer.

27.oktober: «Kalde føtter»

Foto: CTN / Nordisk FilmFoto: CTN / Nordisk Film

* Regi: Alexander Eik

* Med: Lasse Valdal, Andreas Blix Henriksen, Sarah Steensby, Hanna Kavli Lund

* For deg som liker «Kvinnen i mitt liv» og «United»

* Dette er filmen som deltakerne TV2-programmet «Filmstjerne» konkurrerte om hovedrollene i. Tv-konseptet floppet, og det ble kranglet med Norsk Filmfond om penger og misbruk av støtteordninger. Neppe det beste utgangspunktet for en film, og plottet ser også litt halvkokt ut, men alt kan jo bli artig om det utføres på rette måte. Det handler uansett om sleske Kalle som har tjent seg rik i junaiten. Han kommer hjem til Norge og forsøker å kapre peneste dama i byen, som er sammen med en tafatt fyr.

Regien er ved samme kar som lagde «Kvinnen i mitt liv», noe som vel virker forlokkende på enkelte og avskrekkende på andre.

3. november: «Kunsten å tenke negativt»

Foto: CTN Maipo Film og TVFoto: CTN Maipo Film og TV

* Regi: Bård Breien

* Med: Fridtjov Såheim, Kjersti Holmen, Marian Saastad Ottesen, Henrik Mestad, Kari Simonsen

* For deg som liker «Ghost World», «American Splendor», «Framtiden kommer bakfra» og «Aaltra»

* Tittelen slår an tonen. En mørk og burlesk komedie om en rullestolbundet fyr med tjæresvart syn på tilværelsen. Geirr er våpenfiksert, fandenivoldsk og bedriver aktiv egenmedisinering. Da den oppgitte kjæresten (jommen har han ikke kjæreste) inviterer en kommunal positivitetsgruppe hjem for å muntre opp, satser Geirr alt han kan for å få den muntre gjengen til å innse at hans dystre livsfilosofi er den eneste fornuftige.

Det høres lovende ut, og langfilmkonsulent Nikolaj Frobenius hevder det er det dristigste filmprosjektet han har støtt på i sitt virke. Vi får bare håpe de tør å ta den helt ut. Regissøren viste uansett gode takter med kortfilmen «Franks prolaps», om en pengeinnkrever med ryggproblemer, men med stor «vilje til vold»…

Ukas trailer:

«Fritt vilt»

Foto: SF NorgeFoto: SF Norge

Hvorfor har ingen tidligere laget en norsk skrekkfilm der hippe snowboardere slaktes i isende snøkav? Det er ikke godt å si hvor vellykket sluttresultatet blir, men traileren er tett og effektivt guffen. Dessuten avslører den neppe for mye av de beste og mest blodige scenene, eller av selve plottet, slik skrekktrailere har en lei tendens til å gjøre.

Ukas filmsite:

«Rush Print»

Rush Print er filmteknisk lingo for råopptak som blir kjapt framkalt og eventuelt redigert midt under filminnspillingen for at teamet allerede neste dag skal kunne se og vurdere hva de har fått festet på rullen.

Rush Print er også et veletablert magasin om den norske film- og fjernsynsbransjen. Lenge har dette vært en ganske intern sak for de som jobber med levende bilder på ulikt nivå, men de siste årene har blekka blitt stadig mer interessant også for den jevne film- og fjernsynsinteresserte. Forruten fyldige artikler og oppdaterte nyheter kan du på nettsidene også se videoopptak av sceneintervjuer fra arrangementet «Blått Lerret». Det er et slags Bokbadet for filmbransjen, med Rush Prints redaktør Kjetil Lismoen som utspørrer. Du kan også abonnere på et ukentlig nyhetsbrev.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus