Ida Jessen: «ABC»

Artikkelen fortsetter under annonsen

En fengslende roman om en manipulerende kvinne og en svak mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


«ABC»


Ida Jessen
Oversatt av:
Tor Tveite
(Cappelen Forlag, 2006)

«Men du tar dem bort fra meg.»
«Det skulle du ha tenkt på før.»
«Er det det eneste du har å si
«Hva?»
«Er det den snille som mister alt? Er det sånn krig fungerer, Susan?»
«Den snille», nå lo hun hånlig. «Er det sånn du ser deg selv Joachim? Hva?»

Joachim er en enslig, pertentlig og kanskje litt kjedelig mann i sin beste alder. Han har god jobb, sans for stil og nesten alt han kan ønske seg. Men en dag blir det stillferdige livet hans snudd på hodet.

Han forelsker seg i alenemoren Susan som flytter inn hos han etter kort tid. Sammen får de Jacob, fars vesle øyesten. Men lykken blir kortvarig og etter hvert utvikler idyllen seg til å bli et mareritt. Susan er en syk og manipulerende kvinne som gjør hva hun kan for å legge Joachims liv i runiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Manipulerende til fingerspissene


«Du lovet at jeg skulle få lov til å treffe Jacob hvis du fikk leiligheten.»
«DU avtalte med deg selv at det kunne være sånn
», sa hun kjapt. «Jeg har aldri sagt noe om det. Alt sammen har foregått oppi hodet ditt Joachim.»

Og selv om vi ser hele handlingsgangen gjennom den svake Joachim og dermed raskt kan bli litt lite nøytrale, er det mer enn tydelig at skrulla Susan faktisk har en skrue løs. Uten tanke på sine egne barns skjebne eller behov, durer skruppelløse Susan egoistisk gjennom livene til menneskene i romanen uten anger.

Men også Joachim har feil og mangler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skremmende bra


Det er skummelt hvor bra Ida Jessen beskriver dette skrekkscenarioet, og hvor godt hun billedliggjør Joachims fortvilelse. Historien kunne også like gjerne vært hentet fra virkeligheten; en bitter og opprivende skilsmisse der barna blir både verktøy og ofre for foreldres egotripp og uvennskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For når forholdet mellom Susan og Joachim skranter, det er da historien virkelig blir underholdende og man ikke klarer å legge den fra seg. Handlingsgangen er uforutsigbar og slutten kommer overraskende på leseren.

Sørgelig men sant


«
Det er klart at jeg ikke kan la meg binde av hvor du bor. Vi er skilt, Joachim. Det betyr at vi ikke skal følge hverandre hele livet Hun sa hvert ord langsomt og uhyre pedagogisk. «Du som er så klok og utdannet, du må jo forstå det. Dessuten er det ikke Texas jeg flytter til, og ikke månen heller. Det er ikke en sånn katastrofe som du innbiller deg.»

Og akkurat dette er med på å gjøre boken «ABC» så spesiell; utspekulerte Susans plan er umulig å holde tritt med. Og når sannheten går opp for både leser og hovedpersonen Joachim selv, skaper kuldegysningene nupper i huden.

Også Joachims maktesløshet og redsel for å tråkke feil i dette dramaet er smertelig godt beskrevet. Ida Jessen skriver på en var, nær og vever måte som gjør historien fin, sårbar og ekte.

Slike virkelighetsnære og tankevekkende bøker trengs det flere av. Terningkast fem.

Om forfatteren:

Ida Jessen (1964) er forfatter og oversetter. Hun debuterte i 1989 og fikk sitt definitive gjennombrudd i Danmark i 2001, med romanen «Den der lyver», som kom på norsk i 2003.


Kilde: Cappelen.no

Her kan du lese flere

Litteraturanmeldelser


Mer litteratur i

Neste Klikk

:

Litteratur
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker

Startsiden:

Litteratur