Meny

Vampyrfisken fra Amazonas

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Amazonas finnes det en fisk som kan svømme opp i urinrørene til folk. Se verdens slemmeste fisk i dette innslaget fra Animal Planet.


Her er fisken som har sørget for følgende huskeregel: «Tiss på land. Ikke i vann». For skulle du finne på å tisse i vann kan det nemlig hende at du treffer på candirúen.

Og hva i alle dager er en candirú, spør du kanskje. Er det kanskje en slange eller en krokodille? Eller i det minste noe som spiser kjøtt? Neida, candirúen er en liten tropisk fisk kjent for å svømme opp i tissende badegjester i Amazonas.

Neida.

Dette er verken pølsevev eller snikksnakk. Når den lille fiskedjevelen kjenner duften av urin, svømmer den nysgjerrig etter urin-strømmen. Det har i enkelte tilfeller ført den helt opp i urinrøret, der den skyter ut sine sylskarpe finner og setter seg fast. Der blir den sittende for å suge blod helt til noen kommer for å opere den bort. Om ikke den uheldige heller velger å kappe av penis, i ren smerte. For selv om fisken bare blir noen centimeter lang, og det ikke er så stort for fisk å være, er det mer enn stort nok for et urinrør.

Lenge har

candiruen vært myteomspunnet, og man har vært usikre på om den faktisk angriper mennesker. Historier om fisken har gjerne blitt møtt med «den der urinfisken ja, jeg trodde det bare var en fiskeskrøne».

I dette innslaget fra Animal Planet får du selv høre beretningen om en stakkar sitt vonde møte med en fisk i urinrøret.I dette innslaget fra Animal Planet får du selv høre beretningen om en stakkar sitt vonde møte med en fisk i urinrøret.

Men i dette innslaget vi har funnet på YouTube, får du selv se et opptak fra Animal Planet hvor en stakkars mann forteller om sin uheldige opplevelse med en fisk i urinrøret - og høre forskerne snakke om hvordan dette ble løst.

Og la meg

avslutningsvis komme med en moraliserende pekefinger rettet mot candirúen. For oppførselen til denne Amazonasfisken er under enhver kritikk. Ingen dyr med vettet i behold oppfører seg vel slik i urinrørene til folk! Her har candirúen mye å lære av for eksempel torsk og sei.

Det mest sympatiske jeg klarer å si om denne candirúen er at den er såpass liten som den er. Men det hjelper så lite, fisk har overhodet ingenting i tissefanter å gjøre. Uansett størrelse. La det være klinkende klart.

Se innslaget her.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus