Små debutanter på stor øy

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan er det å være på festival når du vet at du selv skal stå på scenen om kort tid? Neste Klikk følger unge og lovende Grand Island på Øyafestivalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vokalist Espen Gustavsen (Foto: Leni Aurora Brækhus)Vokalist Espen Gustavsen (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Det skjer mye rundt det Oslo-baserte bandet Grand Island om dagen. Tidligere i uken spilte de inn musikkvideo med Aksel Hennie som regissør, debutplata «Say no to Sin» slippes om drøye to uker og denne helgen skal de stå på scenen i Middelalderparken i Oslo for første gang.

Bandet som spiller en energisk blanding av blant annet rock'n'roll, bluegrass, disko, amerikana og soul, ga bransje- og pressefolk nærmest en aha-opplevelse da de spilte på fjorårets by:Larm. Og siden den gang har flere og flere fått øyne og ører opp for kvintetten. Grand Island opplever med andre ord en aldri så liten hype.

Hvordan føltes det egentlig å entre festivalområdet under slike omstendigheter, spør jeg når jeg møter tre av bandmedlemmene torsdag kveld.

Pål Gustavsen spiller banjo (Foto: Leni Aurora Brækhus)Pål Gustavsen spiller banjo (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det var en veldig tilfredsstillende følelse, forsikrer vokalist Espen Gustavsen.

- Og en smule ydmykt, legger Pål Gustavsen til. Han er forøvrig broren til Espen, og spiller banjo i bandet.

- Da vi begynte å spille sammen sa vi faktisk «her må vi spille en dag». Å spille på Øya er jo en våt guttedrøm for alle band i Oslo-området, forklarer Jon Iver Helgaker, som spiller keyboard.

Jeg møter de tre ved hovedscenen, Enga, der Motorspycho nettopp har levert en solid konsert, som guttene dessverre ikke fikk med seg i sin helhet, fordi de måtte gjøre et intervju.

Sånn er det nå engang når man er ettertraktet. Guttene klager ikke, tvert i mot; de synes å være strålende fornøyd med oppmerksomheten, men de skulle ønske de fikk med seg mer musikk. Også onsdagens klubbnatt gikk bandet glipp av fordi de måtte prioritere øving og «organisatoriske ting».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jon Iver Helgaker spiller keyboard (Foto: Leni Aurora Brækhus)Jon Iver Helgaker spiller keyboard (Foto: Leni Aurora Brækhus)

- Vi spilte på Dattera til Hagen på Øya-klubb i fjor, og satt veldig stor pris på de som kom og så på, så det hadde vært en hyggelig gest å være publikum i år, forteller de meg. Men det ble det altså ikke tid til, nå som de selv har blitt «oppgradert» til å spille på selve festivalen.

Selv om bandet er på vei opp, har de fremdeles bena plantet på bakken, i hvert fall rent fysisk. Og torsdag kveld er bakken i Middelalderparken våt, etter en vanvittig regnskur.

Mens vi rusler gjennom festivalområdet og prøver å unngå de verste dammene, kikker Pål ned på føttene sine og konstaterer at han ikke har valgt riktig sko for anledningen. Slitte Converse All Star er ikke sko for festival i regnvær. Men man slutter kanskje å bry seg med trivielle ting som værmeldinger når man selv står på festivalprogrammet?

- Det hadde helt klart vært kulest å si ja, men selvfølgelig har vi også sjekket værmeldingen, innrømmer Espen.

- Jeg tror særlig at band som er i angrepsposisjon, som oss, håper på bra vær. Vi har ikke akkurat Morrissey-faktoren.

- Vi spiller selvfølgelig like intenst uansett vær, forsikrer Jon Iver.

- Men det hadde vært fint om de som kommer for å se på, kunne drikke en pils under konserten, uten at den blir så veldig vannet ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom menneskemengdene, nederst i parken, får vi øye på Vika, der Grand Island skal spille lørdag kveld, og Pål bemerker hvor liten scenen faktisk er. Og det er sant, den virker litt puslete i forhold til store Enga og Sjøsiden, der alle hovedattraksjonene spiller.

- Men det er litt betryggende, vi hadde nok følt oss små på en av de store scenene, innrømmer Pål.

Dessuten, blir vi enige om, spilles noen av de beste konsertene nettopp der, på den lille scenen. Guttene trekker frem Wolfparade fra fjorårets festival, som ett eksempel.

- Også har jeg hørt at et drit bra band skal spille der på lørdag klokka halv ni. De heter visst Grand Island, fleiper Espen.

(Foto: Leni Aurora Brækhus)(Foto: Leni Aurora Brækhus)


Neste Klikk følger Grand Island gjennom hele festivalen. Vil nervene melde seg når det store øyeblikket nærmer seg? Får de sett noe musikk i det hele tatt? Følg med her.

Grand Island består også av Inge Brodersen på bass og Nils Brodersen på trommer. De fem guttene spiller på Vika i Middelalderparken klokken 20.35 på lørdag.

Grand Islands debutplate «Say no to sin» slippes 28. august.

Hør smakebiter fra det kommende albumet her.

Mer i Neste Klikk:

Øyafestivalen 2006


Hjemmeside for Øya 06