Meny

The Drams - Jubilee Dive

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

The Drams debuterer med en vennlig og fin høstplate.

Et av de mer fornøyelige alt.country-bandene på andre halvdel av 90-tallet var amerikanske Slobberbone. Texas-gruppen fikk flere dedikerte tilhengere i løpet av sin levetid, men kan vel ikke helt sies å ha blitt allemannseie. I tidsrommet 1996 til 2002 leverte de fire fullengdere og særlig «Barrel Chested» (1997) vil for meg bli slående som et ypperlig stykke «Americana».

Gammelt nytt


Men så kan man spørre hva dette har med The Drams å gjøre?

Jo, det har seg slik at Brent Best, pådriver og låtskriver i Slobberbone, etter bruddet skrev låter i et rasende tempo og etter en kortere betenkningstid likegodt spurte sine tidligere bandkompiser om å bli med og danne gruppen The Drams. Selvsagt ville de det.

Bandets første bidrag til vår musikalske verden har altså blitt hetende «Jubilee Dive» og kan vel etter de fleste solemerker betegnes som en trivelig og velutviklet debutplate.

Ujålete


Det er naturlig nok flere likheter mellom Slobberbone og The Drams.

For det første har de begge endt opp med relativt elendige bandnavn. The Drams er definitivt ikke et navn som skriker etter mest oppmerksomhet når du hurtig rasler gjennom hyllene.

Men en mer relevant likhet er heldigvis at begge bandene representerer en form for upretensiøs og ujålete poprock (noe også det fullstendig tradisjonelle cover-bildet antyder) det er lett å føle seg komfortabel med.

Fremdeles er musikken fargelagt med velkjente country-elementer, men uten å ende opp i mer trauste former for honkey-tonk og western.

Lyse refrenger


På et rent tekstmessig plan handler det og veldig mye om de nære og umiddelbare tingene i livet; den legendariske bilen, møkkete mandagsmorgner og det monotone livet fremfor bardisken der man i minnet gjenopplever den store sjansen man aldri tok og sjansene man aldri burde tatt.

Litt mørk i kantene altså, men langt fra den deppeplaten det kanskje virker som om man kun leser noen av tekstene.

Liker du The Drams er det godt mulig du også kan like:

- Slobberbone

- Drive-By Truckers

- Bottle Rockets

For «Jubilee Dive» inneholder et flertall av oppløftende melodier som får meg til å tenke på et ungt og fremadstormende Wilco før bandet bestemte seg for å bli eksperimentelle, sære og innadvendte. The Drams sender også ut flere av de samme go-vibbene som Mark Olson og The Jayhawks gjorde under sine bedre dager. I klartekst snakker vi enkle og vennlige arrangementer med flerstemte og lyse refrenger.

Det virker nesten som om The Drams ønsker å lage pop-ekvivalenten til Drive-By Truckers fulltreffer

«

Southern Rock Opera

»

(det to bandene har da også turnert mye sammen).

Holder koken


Med hele 14 spor og en samlet lengde på opp i mot 70 minutter, sier det seg selv at ikke alt på «Jubilee Dive» kan være like vellykket. Men selv om enkelte kutt spinner og spinner rundt i en seig gjørme av brun anonymitet (for eksempel nøytrale «Shortsighted» og de mer up-tempo sporene «Unhinged» og «Crudely Dawn») holder platen likevel en jevnt over god standard.

The Drams beviser noe vi alle visste fra før av. Nemlig at man ikke behøver mer enn gitar, bass, trommer og noen få tangenter for å spille fengende musikk.

No Depression


Aller best fungerer nok formelen på den latterlig catchy «Fireflies». En inspirerende liten låvedans med svært svingende rytmer. Den Uncle Tupelo-aktige countryrocken på «Truth Lies Low» og «Hummalong» svinger det også godt av, og ikke langt bak de igjen, dog i noe annerledes terreng, tar lavmælte sanger som «Des Moines» og «Wounderous Life» for seg mer bittersøte deler av tilværelsen. Og det på et ytterst lunt og behagelig vis.

Så om skranglete og upretensiøs poprock med noe country i seg er din tekopp, kan The Drams være en god måte å ta knekken på eventuelt kommende høstdepresjoner.

Låter:

The Truth Lies Low
Hummalong
Holy Moses
Unhinged
Fireflies
September's High
You Won't Forget
You & Me, MF
When Your Tired
Shortsighted
Crudely Drawn
Make A Book
Des Moines
Wonderous Life

Spilletid

: 67.38

Hjemmeside: The Drams

Mer i Magasinet Neste Klikk:

Musikk
Plateanmeldelser

ABC Startsiden:


Musikk
Musikkanmeldelser

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus