Meny

Litt.klikk: «Skambæreren»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver uke stiller vi ulike forfattere faste spørsmål. Denne ukens forfatter ble alvorlig forstyrret av Freud og hans genitale og anale fikseringer i barndommen.

Navn:

Øystein Stene

Alder:

Hodet er for gammelt, kroppen for ung.

Aktuell med:

«Skambæreren»

Sivilstatus:

Et veldig presist men fryktlig ulitterært spørsmål, er det ikke?

- Hvor var du da du skrev boka?

- Oslo, på kafeer eller hjemme om natta. Noe er også skrevet i Berlin, hvor jeg gjorde research. Deler av boka utspiller seg nemlig der.

- Hvem tenkte du på da du skrev boka?

- Først og fremst tenkte jeg på Ada, hovedpersonen og jeg-fortelleren. Jeg forsøkte å forstå henne, hvorfor hun velger å være så selvdestruktiv. Så tenkte jeg mye på det å være kvinne, det å ha en kvinnekropp. Adas forhold til sin egen kropp er veldig sentralt.


- Hvilken type PC skrev du boka på?

- Jeg er ikke helt sikker, jeg pleier å pille av produktmerkene på ting jeg har. Dessuten arver jeg gamle bærbare av min mer bemidlede storebror. Det er kanskje like greit, elektronisk utstyr og meg er ikke noen god match.


- Hvordan valgte du bokas tittel?

- Den kom til slutt. Jeg visste at tittelen måtte kommunisere med den forrige, «Ventemesteren». Den nye boka er nemlig en frittstående fortsettelse. Tittelen fikk jeg av en venn. Hun hadde akkurat lest manus, og hun oppsummerte med setningen «Ada er en som bærer skam, en skambærer». Vips, der var tittelen. «Skambæreren».


- Hva er ditt yndlingsord?

- Hm. Jeg har ikke hang-up på ord når jeg skriver, alt kommer an på konteksten, på boka. Men verbalt kan jeg bli veldig forelsket i enkelte ord. For tida er det «bemerkelsesverdig». Mye finere å si enn å skrive.


- Hvilken bok betydde mest for deg da du var liten?

«En grunnbok i Freuds psykologi» av Calvin S. Hall. Helt sant. Den hadde et skremmende hypnotisk omslag som gjorde at jeg bare måtte lese den. Jeg skjønte det var en voksenbok, jeg leste den i smug. Barndommen min ble alvorlig forstyrret av Freud og hans genitale og anale fikseringer.


- Hvilken bok betydde mest for deg som tenåring?

- Jeg tror «Postkontoret» av Charles Bukowski var min inngang til litteraturen. Bukowski og hans forfyllede karakterer er stikk motsatt av alt jeg er, likevel så jeg en lengsel som jeg kunne forstå, kunne identifisere meg med.


- Hvilken bok skulle du ønske du hadde skrevet?

- Det er et umulig spørsmål: Gleden med å være forfatter er for meg knyttet til det å skrive boka, ikke å ha utgitt den. Men kanskje jeg da kan svare Shakespeares sonetter? Han må ha vært svært lidenskapelig når han skrev dem. Man burde ikke gjøre noe uten lidenskap. Spesielt ikke å skrive.


- Hvilken bok har du aldri klart å fullføre?

- Haugevis. Det er mitt ømmeste punkt: Jeg elsker å begynne på nye ting, men sliter med gjøre å noe ferdig. Enten jeg leser eller skriver.


- Hvilken bok ville du tatt med deg dersom bokhylla brant?

- «How to fight fire for dummies».


- Hvilken CD passer best som soundtrack til boka?

- For å komme i stemning hører jeg alltid på musikk før jeg skriver. Jeg tror alle låtene jeg lyttet til i arbeidet med «Skambæreren» har satt seg i boka: Johnny Cash «Hurt», Randy Newman «God's Song», Pixies «Where Is My Mind», Michael Nyman «Memorial», Leonard Cohen «The Future», David Bowie «Putting out fire» og Johann S. Bach «BMV 721, Erbarm' dich mein, o Herre Gott». Temmelig svarte greier altså.


- Oppsummer boka i én setning.

- «Skambæreren» er en roman om frelse og fortapelse, om kropp og kontroll, om seksualitet og skam, om kjærlighet og overgivelse, om sorg og sinne, om Gud og Jesus, om nødvendigheten av det nødvendige og om nådens utilgjengelighet.


- Hvilken skuespiller passer til å spille hovedpersonen i boka?

- Cate Blanchett. Men mest fordi jeg da ville hatt en god unnskylding til å henge rundt på settet og blitt kjent med henne. Hun må være den mest begavede filmskuespilleren i verden.


- Hvem skulle du ønske hadde din bok på nattbordet?

- Henning Hagerup fordi han er en fantastisk god leser, Olaug Nilsen fordi jeg liker greiene hun gjør, Thea Stabell fordi hun er en god og klok kollega av meg. Men de er nok på helt andre planeter enn meg alle sammen, så jeg vet ikke om de ville likt den…

Om forfatteren:

Øystein Stene er lektor ved Fakultetet for scenekunst på Kunsthøgskolen i Oslo. Han jobber også med film- og tegneserieproduksjon.


Om boken:

«Skambæreren» er en frittstående forsettelse av Stenes debutroman «Ventemesteren», der den ironiske og distanserte Even var hovedpersonen. Nå er det sinte og fortapte Asa som har ordet. Ada har gjort seg selv til offer, hun er blitt prostituert. Men i stedet for skitt og skam møter hun mennesker med behov for nærhet -inntil hun treffer Even.


Kilde: Aschehoug.no


Her kan du lese flere

Litt.klikk

Mer litteratur i

Neste Klikk

:

Litteratur
Litteraturanmeldelser
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker

ABC.Startsiden.no:

Litteratur

De tyve siste forfatterene i Litt.klikk:

Tor Even Svanes: «Den andre sønnen»
Torleif R. Hamre: «norgeshistorier»
Lene Wikander: «Salt»

Tore Stubberud: «Portrett av en kvinne fra det 21. århundre»

Odd W. Surén: «Dødsmåter»

Frode Thuen: «Utro - om kjærlighetens bakgater»
Odveig Klyve: «Det andre blikket»

Aksel Selmer: «Styrkeprøven»

Mona Høvring: «Helt vanlige mirakler»
Tore Aune: «Oppdrag: Midnatt»

Alf Kjetil Walgermo: «Mestermøter»

Eirik Ingebrigtsen: «Vendrakovic»
Astri C. Kleppe: «Her ute»

Stein Erik Lunde: «En far»

Marita Liabø: «Under brua»

Jørn Lier Horst: «Når havet stilner»

Jørgen Gunnerud: «Djevelen er en løgner»

Vibecke Groth: «Advokatene»

Øystein Wingaard Wolf: «Karusellturen med Gud»

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus