Meny

Filmklikk: Klikkbar film

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Film er ikke best på Internett, men du verden for en måte å få arbeidstiden til å gå på.

I det siste har jeg rotet bort såpass mye arbeidstid på YouTube.com, at jeg for skams skyld bør skrive litt om fenomenet.

22-årige Lasse Gjertsen ser ut til å være den mest populære norske filmskaperen på YouTube.com foreløpig. (Foto: Lasse Gjertsen)

Denne uka har jeg blant annet sett en bunke musikkvideoer, intervjuer og konsertopptak med Tom Waits. Har du en egen favorittartist, skuespiller, idrettsutøver, politiker eller forfatter er det ikke utenkelig at YouTube har timevis med opptak av eller om vedkommende som du ikke har sett før (dette er ment som en advarsel, ikke et tips).

Norges største?

Jeg har også sett et par småmorsomme kortfilmer av Lasse Gjertsen (22), som foreløpig ser ut til å være den mest populære nordmannen på YouTube. Hans trommesolofilm er i alle fall sett online av godt og vel en million. Det vil si rundt fire ganger så mange som har sett årets mest populære norske kinofilm, «Lange Flate Ballær», men det er likevel ikke spesielt mye i YouTube-sammenheng.

Blant svært mye fjas så jeg Coen-komedien «The Big Lebowski» klippet ned til to minutter og fjorten sekunder, og (nesten) utelukkende bestående de 281 gangene ordene «fuck» og «fucking» ytres i filmen.

Foto: SF NorgeFoto: SF Norge

Men jo mer tøv jeg ser, jo bedre samvittighet får jeg. For det er tydeligvis millioner der ute som bruker langt mer av sin tid på å lage og fylle opp nettstedet med hjemmeprodusert film av ymse kvalitet. YouTube har slagordet «Broadcast yourself», og behovet for kreativ utfoldelse foran og bak kamera virker umettelig.

Alle kan

Den største fordelen med dagens billige og tilgjengelige digitale opptaks- og redigeringsutstyr er at nå kan alle lage film. Den største ulempen er akkurat den samme; at nå kan alle lage film.

Men der programmeringen av kino og fjernsyn blir styrt av kompliserte, langsomme og hovedsakelig kommersielle prosesser, løftes de kortfilmene på YouTube som har noe for seg til en viss grad fram av brukernes egne vurderinger, av jungeltelegraf og digitalt telleapparat.

YouTube kan også bidra med å demokratisere nyhetsdekningen, selv om det nok er optimistisk å håpe at det monner eller kan overdøve de tradisjonelle mediene. Her får du uansett umiddelbare videoopptak fra mennesker som er der nyhetene skjer, og som kan nyansere bildet.

Problematiske rettigheter

Det langt fra bare fjasete hjemmelagede amatørproduksjoner som dukker opp her. Musikkvideoer, sjeldne tv-intervjuer, filmtrailere og så videre fyller opp og mye av det, og skaper frustrasjoner for de som forsøker å holde tunga og opphavsrettigheter i rette munn.

Tv-gigantene NBC og CBS ba først YouTube.com om å fjerne klipp fra deres produksjoner, men i sommer har begge inngått strategiske partnerskap med nettstedet. NBC bruker det blant annet til å forhåndsvise klipp fra kommende tv-serier og show.

YouTube.com har kun vært på nettet i rundt 1 ½ år, men veksten har vært enorm. Ifølge (de ikke helt representative) målingene til Alexa er de i skrivende stund det 15. mest trafikkerte nettstedet i verden, foran både Amazon.com og Wikipedia.

Andre aktører

Synes du YouTube blir for mye preget av skurrete amatøropptak og barnslig selveksponering? Har du lite lyst til å betale for nedlastning, og samvittighet nok til ikke å laste ned filmer ulovlig? Da finnes det heldigvis mange andre steder å se film gratis og lovlig på nettet. Her er et lite utvalg:

  • En sekvens fra Spider Man 2 laget i Lego er blant det du kan se på Archives.org. Du finner filmen også på for eksempel www.ifilm.com. (Foto: Spite Your Face Productions)

    Internet Archive: Ukommersiell aktør med mye snacks. Her finner du for uten 700 eldre langfilmer (deriblant originalversjonen av «The Man Who Knew Too Much» og «Night of the Living Dead»), en rekke mer eller mindre obskure og interessante filmarkiver. Et arkiv består av reklamefilmer laget for Drive-In kinoer på 50- og 60-tallet. Et annet av animasjonsfilmer med Lego-klosser og dets like. Som denne versjonen av «Spider-Man 2».
  • Whatch Films: Har drøyt 100 langfilmer, i tillegg til klassiske tegnefilmer, dokmentarer, filmaviser og reklamefilm. Filmene streames for Windows Media Player, noe som kan være en tålmodighetsprøve om nettoppkoblingen ikke er blant de beste.
  • MovieFlix: Har holdt på siden 1998, og tilbyr et bredt utvalg lange og korte filmer, både gratis og mot betaling, men personlig sliter jeg med å få teknikken til å fungere her. Nettstedet har samarbeidet med blant andre AOL, Time Warner, iFilm, NBC Internet, RealNetworks, Yahoo og TV Guide.
  • Atom Films: Masse kortfilm sortert i kategorier som animation, comedy, music, extreme, action og drama. En veteran som har inngått et tett samarbeid med Shockwave.com Inc.
  • iFilm: Likner mest på Atom Films og ble nylig kjøpt opp av MTV Networks.
  • Filmarkivet.no: En norsk online filmportal som ble lansert i 2004. Har masse norske og utenlandske spillefilmer, dokumentarer, klassiske reklamefilmer, undervisningsfilm og historiske opptak, men det aller, aller meste skal de ha penger for.

Spør i vei

Ellers kommer det stadig inn mer eller mindre sære spørsmål jeg mer enn gjerne forsøker å svare på. Ikke minst er det mange som har noen vage erindringer om filmer og tv-serier fra oppveksten de gjerne vil se igjen.

Har du noe slikt som murrer i minnet, så vennligst vær så spesifikk som mulig. Send også inn andre typer spørsmål, tips og kommentarer til ingvald@startsiden.no.

Ukas trailer:

«The Departed»

Foto: Sandrew MetronomeFoto: Sandrew Metronome

Når mannen bak «Goodfellas» og «Mean Streets» lager ny mafiafilm så bør det krible av forventning hos noen og enhver. Riktignok er dette en remake av Hong Kong-filmen «Infernal Affairs», og remaker er sjelden er bedre enn originalen. Og riktignok har både Leonardo DiCaprio, Mark Wallberg, Jack Nicholson og Martin Scorsese selv levert ujevne prestasjoner. Jeg velger like fullt å glede meg til «The Departed» dukker opp på norske kinoer i november.

Plottet er konstruert rundt en gangster som har infiltrert politiet, mens en politimann infiltrerer den irsk/amerikanske mafiaen. Når deres veier krysses blir tilværelsen livsfarlig og komplisert for begge.

Ukas filmsite:

«Joe Cartoon»

Foto: Joe CartoonFoto: Joe Cartoon

Joe Shields alias Joe Cartoon er en pioner innen Internett-animasjon og hans syke og tidvis absurde humor er blitt beskrevet som en blanding av Gary Larson og Stephen King. På nettsiden finner du blant annet interaktive «klassikere» som «Frog in a Blender» og «Gerbil in a Microwave», som ikke er noe for sarte dyreelskere.

En annen syk sak vi kan ta med i samme slengen, er Happy Tree Friends, der muntre og fargerike tegnefilmdyr utsettes for kreativ tortur og blodige massakre. Kan minne litt om «Itchy & Scratchy» fra «The Simpsons» i humoren.

PS: Både Joe Cartoon og Happy Tree Friends er etter hvert også kommet ut på dvd, og er tilgjengelige via for eksempel Amazon.com.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 Kristoffersen og skiforbundets siste dag i retten08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Flere nordmenn bytter bort hyttepåsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs
Siste nytt
08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportKristoffersen og skiforbundets siste dag i retten08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52VerdenFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27VerdenFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11VerdenUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01NorgeBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15NorgeRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47PolitikkBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseFlere nordmenn bytter bort hyttepåsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus