Meny

Filmklikk: Klikkbar film

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Film er ikke best på Internett, men du verden for en måte å få arbeidstiden til å gå på.

I det siste har jeg rotet bort såpass mye arbeidstid på YouTube.com, at jeg for skams skyld bør skrive litt om fenomenet.

22-årige Lasse Gjertsen ser ut til å være den mest populære norske filmskaperen på YouTube.com foreløpig. (Foto: Lasse Gjertsen)

Denne uka har jeg blant annet sett en bunke musikkvideoer, intervjuer og konsertopptak med Tom Waits. Har du en egen favorittartist, skuespiller, idrettsutøver, politiker eller forfatter er det ikke utenkelig at YouTube har timevis med opptak av eller om vedkommende som du ikke har sett før (dette er ment som en advarsel, ikke et tips).

Norges største?

Jeg har også sett et par småmorsomme kortfilmer av Lasse Gjertsen (22), som foreløpig ser ut til å være den mest populære nordmannen på YouTube. Hans trommesolofilm er i alle fall sett online av godt og vel en million. Det vil si rundt fire ganger så mange som har sett årets mest populære norske kinofilm, «Lange Flate Ballær», men det er likevel ikke spesielt mye i YouTube-sammenheng.

Blant svært mye fjas så jeg Coen-komedien «The Big Lebowski» klippet ned til to minutter og fjorten sekunder, og (nesten) utelukkende bestående de 281 gangene ordene «fuck» og «fucking» ytres i filmen.

Foto: SF NorgeFoto: SF Norge

Men jo mer tøv jeg ser, jo bedre samvittighet får jeg. For det er tydeligvis millioner der ute som bruker langt mer av sin tid på å lage og fylle opp nettstedet med hjemmeprodusert film av ymse kvalitet. YouTube har slagordet «Broadcast yourself», og behovet for kreativ utfoldelse foran og bak kamera virker umettelig.

Alle kan

Den største fordelen med dagens billige og tilgjengelige digitale opptaks- og redigeringsutstyr er at nå kan alle lage film. Den største ulempen er akkurat den samme; at nå kan alle lage film.

Men der programmeringen av kino og fjernsyn blir styrt av kompliserte, langsomme og hovedsakelig kommersielle prosesser, løftes de kortfilmene på YouTube som har noe for seg til en viss grad fram av brukernes egne vurderinger, av jungeltelegraf og digitalt telleapparat.

YouTube kan også bidra med å demokratisere nyhetsdekningen, selv om det nok er optimistisk å håpe at det monner eller kan overdøve de tradisjonelle mediene. Her får du uansett umiddelbare videoopptak fra mennesker som er der nyhetene skjer, og som kan nyansere bildet.

Problematiske rettigheter

Det langt fra bare fjasete hjemmelagede amatørproduksjoner som dukker opp her. Musikkvideoer, sjeldne tv-intervjuer, filmtrailere og så videre fyller opp og mye av det, og skaper frustrasjoner for de som forsøker å holde tunga og opphavsrettigheter i rette munn.

Tv-gigantene NBC og CBS ba først YouTube.com om å fjerne klipp fra deres produksjoner, men i sommer har begge inngått strategiske partnerskap med nettstedet. NBC bruker det blant annet til å forhåndsvise klipp fra kommende tv-serier og show.

YouTube.com har kun vært på nettet i rundt 1 ½ år, men veksten har vært enorm. Ifølge (de ikke helt representative) målingene til Alexa er de i skrivende stund det 15. mest trafikkerte nettstedet i verden, foran både Amazon.com og Wikipedia.

Andre aktører

Synes du YouTube blir for mye preget av skurrete amatøropptak og barnslig selveksponering? Har du lite lyst til å betale for nedlastning, og samvittighet nok til ikke å laste ned filmer ulovlig? Da finnes det heldigvis mange andre steder å se film gratis og lovlig på nettet. Her er et lite utvalg:

  • En sekvens fra Spider Man 2 laget i Lego er blant det du kan se på Archives.org. Du finner filmen også på for eksempel www.ifilm.com. (Foto: Spite Your Face Productions)

    Internet Archive: Ukommersiell aktør med mye snacks. Her finner du for uten 700 eldre langfilmer (deriblant originalversjonen av «The Man Who Knew Too Much» og «Night of the Living Dead»), en rekke mer eller mindre obskure og interessante filmarkiver. Et arkiv består av reklamefilmer laget for Drive-In kinoer på 50- og 60-tallet. Et annet av animasjonsfilmer med Lego-klosser og dets like. Som denne versjonen av «Spider-Man 2».
  • Whatch Films: Har drøyt 100 langfilmer, i tillegg til klassiske tegnefilmer, dokmentarer, filmaviser og reklamefilm. Filmene streames for Windows Media Player, noe som kan være en tålmodighetsprøve om nettoppkoblingen ikke er blant de beste.
  • MovieFlix: Har holdt på siden 1998, og tilbyr et bredt utvalg lange og korte filmer, både gratis og mot betaling, men personlig sliter jeg med å få teknikken til å fungere her. Nettstedet har samarbeidet med blant andre AOL, Time Warner, iFilm, NBC Internet, RealNetworks, Yahoo og TV Guide.
  • Atom Films: Masse kortfilm sortert i kategorier som animation, comedy, music, extreme, action og drama. En veteran som har inngått et tett samarbeid med Shockwave.com Inc.
  • iFilm: Likner mest på Atom Films og ble nylig kjøpt opp av MTV Networks.
  • Filmarkivet.no: En norsk online filmportal som ble lansert i 2004. Har masse norske og utenlandske spillefilmer, dokumentarer, klassiske reklamefilmer, undervisningsfilm og historiske opptak, men det aller, aller meste skal de ha penger for.

Spør i vei

Ellers kommer det stadig inn mer eller mindre sære spørsmål jeg mer enn gjerne forsøker å svare på. Ikke minst er det mange som har noen vage erindringer om filmer og tv-serier fra oppveksten de gjerne vil se igjen.

Har du noe slikt som murrer i minnet, så vennligst vær så spesifikk som mulig. Send også inn andre typer spørsmål, tips og kommentarer til ingvald@startsiden.no.

Ukas trailer:

«The Departed»

Foto: Sandrew MetronomeFoto: Sandrew Metronome

Når mannen bak «Goodfellas» og «Mean Streets» lager ny mafiafilm så bør det krible av forventning hos noen og enhver. Riktignok er dette en remake av Hong Kong-filmen «Infernal Affairs», og remaker er sjelden er bedre enn originalen. Og riktignok har både Leonardo DiCaprio, Mark Wallberg, Jack Nicholson og Martin Scorsese selv levert ujevne prestasjoner. Jeg velger like fullt å glede meg til «The Departed» dukker opp på norske kinoer i november.

Plottet er konstruert rundt en gangster som har infiltrert politiet, mens en politimann infiltrerer den irsk/amerikanske mafiaen. Når deres veier krysses blir tilværelsen livsfarlig og komplisert for begge.

Ukas filmsite:

«Joe Cartoon»

Foto: Joe CartoonFoto: Joe Cartoon

Joe Shields alias Joe Cartoon er en pioner innen Internett-animasjon og hans syke og tidvis absurde humor er blitt beskrevet som en blanding av Gary Larson og Stephen King. På nettsiden finner du blant annet interaktive «klassikere» som «Frog in a Blender» og «Gerbil in a Microwave», som ikke er noe for sarte dyreelskere.

En annen syk sak vi kan ta med i samme slengen, er Happy Tree Friends, der muntre og fargerike tegnefilmdyr utsettes for kreativ tortur og blodige massakre. Kan minne litt om «Itchy & Scratchy» fra «The Simpsons» i humoren.

PS: Både Joe Cartoon og Happy Tree Friends er etter hvert også kommet ut på dvd, og er tilgjengelige via for eksempel Amazon.com.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus