Aftenposten angrer ikke på Gaarder-kronikken

Harald Stanghelle avviser Kristelig pressekontors antydning om at Aftenposten «som støttet naziregimet», burde latt være å trykke Jostein Gaarders Israel-kritiske kronikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harald Stanghelle (Foto: Aftenposten.no)Harald Stanghelle (Foto: Aftenposten.no)

De siste dagene har det vært et enormt fokus på forfatter Jostein Gaarder, som følge av det sterkt Israel-kritiske innlegget han hadde i lørdagens utgave av Aftenposten. I debatten som følger har innlegget hans blant annet blitt sammenlignet med Adolf Hitlers kampskrift «Mein Kampf».

Utspillet fra Kristelig pressekontor (KPK) kommer etter at Aftenpostens førsteside onsdag igjen har forfatteren i fokus, under overskriften «Gaarder angrer ikke».

I en pressemelding forsøker KPK å flytte fokus over på avisens sjefsredaktør, som den som er ansvarlig for alt stoff i avisen.

KPK trekker også frem Aftenpostens sympati med naziregimet under andre verdenskrig, og spør om det burde tilsi ekstra varsomhet når det gjelder å trykke kritikk av jødene:

- Det er en umulig problemstilling som tyder på at de som bruker den, ikke har fulgt med i det Aftenposten har skrevet de siste 60 år, sier Stanghelle.

- Gaarder gir uttrykk for et syn på Israel som ligger langt fra det Aftenposten står for. Men jeg forsvarer Gaarders rett til å gi uttrykk for et helt annet syn. Det er viktig å få det opp i det åpne landskap, og så diskutere det, sier sjefsreaktøren ifølge pressemeldingen.

Personvernpolicy