Derfor er det hull i ost

Mange lurer nok på hvorfor har man hull i ost, men det er faktisk slik at de ikke er bortkastet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hullene er relatert til selve modningen av osten, som er det en en svært komplisert biologisk prosess.

Det er på modningslageret at osten blir til. Vanlig halvfast ost, som det spises mest av i Norge, modnes i 4 til 8 uker. Andre oster, som for eksempel Parmesan, kan modnes i flere år. Det er under denne modningen at osten får sin karakteristiske smak og lukt.

Bakgrunn: Hvordan lages ost?

Mikrorganismer gjør jobben

Mikroorganismer og enzymer som er tilsatt ystemelken omdanner den ferske og smakløse ostemassen til en ost med gradvis kraftigere smak og smidigere konsistens. Helt fersk ost, rett ut fra ystekaret, ser ut som og føles som viskelær. Ikke smaker det noen ting heller. Nei, fersk ost kan du få billig for min del.

Melkesyrebakteriene, som er tilsatt ostemassen, bryter ned fett og proteiner og danner såkalte aromastoffer. Osten blir også smidigere, og vi får den rette konsistensen.

Hullene dannes også under modningen på lageret. Denne jobben gjøres av spesielle melkesyrebakterier, som bryter ned melkesukker til diverse syrer og karbondioksid, i tillegg til en del annet småsnacks.

Hullene skyldes rett og slett at bakteriene lager karbondioksid, og det er dette som lager de karakteristiske hullene i osten.

Les også: Svinaktig dyr ost

Men hvorfor har man hull i ost?

Vel, nå er det slik at hullene ikke er bortkastet. Sammen med karbondioksid, dannes det som sagt en del andre stoffer, som er ansvarlig for lukt og smak i osten. Sånn sett så kan man til en viss grad se på hullene på for eksempel en Jarlsberg-ost for å avgjøre om den er noe bra eller ikke.

Sagt på en annen måte: hvis hullene er for små, så vet vi at det er produsert for lite karbondioksid, og da er det sannsynligvis produsert for lite av de andre aromastoffene også.

En liten nerdeopplysning for spesielt interesserte til slutt: Bakterien Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris er blant annet ansvarlig for hulldannelsen i Jarlsberg-ost, selv om bakterien Propionibacterium shermanii er viktigere i så måte. Den sistnevnte er en type propionsyrebakterie.

Personvernpolicy