Meny

Roddy Doyle: «Å, spell den låta»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Året er 1924, stedet er Chicago. Vi møter Henry Smart og Louis Armstrong. Historien er magisk og språket er like levende som musikken det beskriver.


«Å, spell den låta»


Roddy Dole
Oversatt av:
Bjørn Alex Herrman
(Cappelen Forlag, 2006)

Det er slik i litteraturverden at de fleste norske bøker, både debutanter og andre, kommer på høsten. I vår- og sommerhalvåret derimot, kommer gode, utenlandske, oversatte bøker. Dette er populære bestselgere fra andre land som har vist gode lese- og salgstall, kjøpt inn av norske forlag på bokmesser rundt om i verden.

«Å, spell den låta» er nettopp en slik bok; skrevet av en annerkjent, prisgitt forfatter med flere filmatiserte bøker bak seg. Roddy Doyle er populær. Selv har jeg kun lest denne av hans bøker, men det blir definitivt ikke den eneste.

IRA og USA

Nå var det såpe istedenfor frihet, penger de var ute etter istedenfor stemmer og trygge hjem, men det var den samme greia, den samme fremgangsmåten og taktikken. Selg ordene, selg varene og livet. Selg behovet, og frelsen. Smil med kunden, lid med henne.

(Foto: Amelia Stein)(Foto: Amelia Stein)

Henry Smart er på vei inn i mulighetens land Amerika, i begynnelsen av boka. Her trikser han seg til inngang før han kaster alle sine gamle papirer og begynner på nytt. Hjemme i Irland har han forlatt sin elskede Miss O'Shea.

Men det er ikke bare enkelt for en pen, irsk, klok mann med stor forretningssans og kriminell fortid å gli ubemerket hen inn i et nytt land. Med bakgrunn i IRA og med mektige menn som ønsker ham likvidert, trosser han likevel skjebnen og sjarmerer seg bekymringsløst inn i kjernen av New York.

Armstrongs hvite mann


Sammenstøt med feil menn gjør at han likevel må rømme og setter kursen mot Chicago. Her trollbindes han av jazzen og den nye tiden. Louis Armstrong er den som revolusjonerer amerikanerene, men for å kunne gjøre det trenger han en hvit mann - Henry Smart. Og det er nå historien virkelig begynner.

- Hvem er jeg da Louis?
- Du er den hvite mannen som legger hånda på skulderen til den hvite mannen og sier: Nei, mann, dette er min nigger.
Han så på meg.
- Du er min hvite mann, sa han.
- Og du er min svarte mann.

Som tittelen signaliserer er «Å, spell den låta» en bok om et ønske, en lengsel. Dette er en bok full av musikk og språklig er den sjelden lesning; len deg tilbake og bli sullet inn i Louis Armstrongs suggererende rytmer og Roddy Doyles musikalske dialoger og mektige ordkløveri.

For her er det språket som råder og fører deg til en slags halleluja-stemning, både ved hjelp av visuelle bilder og taktfulle verselinjer. På de 444 sidene finnes det ikke mange ordinære og flate konversasjoner mellom rollefigurene. Hvert ord og hver linje inneholder en slags dobbel betydning; samtidig som den driver deg videre i sin egen takt.

Historiske historier

Bandet sluttet brått, og mannen med trompeten hoiet.
- Å, spell den låta!
Så satte bandet i gang igjen, alle på hvert sitt ville spor, på vei mot samme sted, hver langs sin helt egne rute. Og mannen tørket blod fra leppene med baksiden av den store hånda; han satte hornet til munnen igjen, bykset over sporene og kolliderte aldri.

Historien om Henry Smart er magisk, og handlingen kunne faktisk funnet sted i virkeligheten. Med et Amerika i endring, avdanket men eksisterende raseskille og et blomstrende kastesystem - blir historiene mange og intense. Roddy Doyle tar oss med tilbake til 1924 med hjelp av saftige skildringer og eventyrlige episoder.

Å kategorisere en slik bok er vanskelig, men om jeg skal prøve meg vil jeg si at dette er en salig blanding av en oppvekstroman og en dannelsesreise. Og når en revolermann fra det nordligeste Europa skal skape seg en fremtid og samtidig unngå spøkelser fra fortiden, er det utrolig hva som kan skje.

Denne boken er en frittstående oppfølger til «En stjerne ved navn Henry». Og da siste siden i «Å, spell den låta» var ferdig lest og historien slutt, satt jeg som leser litt snurt tilbake og savnet en fortsettelse. Lettelsen var stor da jeg leste at Roddy Doyle i denne stund skriver på den tredje boka om Henry Smart, «Siste opprulling», som vil fullføre trilogien. Og når jeg har lest den, er det bare å sette seg ned å vente på filmen.

Terningkast seks.

Om forfatteren:

Roddy Doyle er født i Dublin i 1958. Han har skrevet seks romaner før «Å spell den låta», alle utgitt på norsk. Flere av bøkene hans er filmet og Doyle har mottatt flere høythengende priser, blant annet Booker-prisen for «Paddy Clarke Ha ha ha».


Kilde: Cappelen.no

Her kan du lese flere

Litteraturanmeldelser


Mer litteratur i

Neste Klikk

:

Litteratur
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker

Startsiden:

Litteratur


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus